De drie finalisten van de Prins Friso Ingenieursprijs zijn bekend!
 
Miguel Delcour Van harte gefeliciteerd Kerusha Lutchmiah, Simone de Rijke en Jacquelien Scherpen (op alfabetische volgorde), jullie vormen terecht de top drie van de lijst van bijzondere ingenieurs. Zowel de vakjury als het publiek gaat zich over jullie nominaties buigen om te bezien wie er uiteindelijk met de titel en de publieksprijs vandoor gaat.

Zodra de profielen zijn geschreven, gefilmd en worden gepubliceerd in De Ingenieur, gaat de mogelijkheid tot stemmen open.
Daarnaast zijn ook de drie finalisten bekend die strijden voor de KIVI Engineering Student Team Award. Ook van harte aan Core Changemakers (TU Eindhoven), Green Team Twente (UT) en !mpact (TU Eindhoven) (op alfabetische volgorde). Ook jullie gaan een spannende periode in. We zien elkaar op 15 maart bij Boskalis waar de winnaars van de KIVI Engineering Student Team Award en de Prins Friso Ingenieursprijs bekend gemaakt worden.

Een grote gebeurtenis, maar ondertussen staat KIVI niet stil. We hebben inmiddels meerdere overboekte bijeenkomsten, een hernieuwd enthousiasme in de vereniging en ook interesse in meer betrokkenheid van KIVI van buiten de vereniging. Erg leuk om te zien wat onze afdelingen allemaal organiseren en voor elkaar krijgen, het maakt mij nog trotser om mijzelf ook ingenieur te mogen noemen.

En zoals onze president Jacolien Eijer al aangaf bij haar nieuwjaarsspeech, ‘ingenieur’ moet weer een beroep worden waar je zo trots op mag zijn, dat het antwoord op de vraag: “wat doe jij eigenlijk voor werk” op een verjaardag begint met: “ik ben ingenieur”. Ingenieurs zijn keihard nodig, want: geen toekomst zonder technologie en geen technologie zonder ingenieurs. Laten we 2023 het jaar maken van de ‘revival’ van de ingenieur!
 
Leuk om te weten overigens is dat KIVI ook steeds meer grond aan de voeten krijgt op Aruba en Curaçao. Kring Caribbean is daar flink aan het bouwen, mocht je daar toevallig heengaan, altijd leuk om KIVI-collega’s te treffen!
Nog wat bijeenkomsten om niet te missen (geen volledige lijst, die vind je in de agenda)
  • 26.01 New Years’ Network Event, van Kring Caribbean
  • 28.01 Historische penetratie van general purpose technologies, van afdeling Geschiedenis der Techniek.
  • 31.01 Van een Raakvlak ontwerp naar een Integraal ontwerp, van afdeling Tunneltechniek en Ondergrondse Werken.
  • 01.02 E-Zuid Lunchwebinar: Hoe komt de prijs van elektriciteit tot stand? (Deel 1), van afdeling Elektrotechniek.
  • 06.02 Opslag van warmte in woningen, van Regio Gelderland.
  • 07.02 Hoe crypto de loop van de geschiedenis door de jaren heen heeft bepaald! van afdeling Telecommunicatie.
  • Save the date: 15 maart reikt KIVI weer de Prins Friso Ingenieursprijs uit.

Maar kijk vooral nog even hier om alle interessante bijeenkomsten ook te vinden.
 
Miguel Delcour, Directeur KIVI

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend!

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 zijn bekend. het zijn Kerusha Lutchmiah PhD, Wastewater Specialist Project Manager EQ & Communication Specialist bij Royal Haskoning DHV, ir. Simone de Rijke, Consultant structural engineering & automation bij Antea Group, en prof. dr. ir. Jacqelien .M.A. Scherpen, Hoogleraar, directeur Engineering bij Rijksuniversiteit Groningen. 
Op woensdag 15 maart, tijdens de Dag van de Ingenieur bij het hoofdkantoor van Boskalis vindt de uitreiking plaats.

Kijk voor meer informatie op: www.kivi.nl/dagvandeingenieur

Jury member European Hyperloop week?

This year we were approached again by the EHW team with the question whether we have judges for the competition. Last year we were able to nominate 15 candidates for this role. And although only a small part of them actually became a jury member (by choice), they were so enthusiastic that we bring the possibility back to the attention. Important tip from these judges 2022: Don't be put off by thinking that very specific knowledge is required.
 
There's just one catch we want to point out. The competition will take place in the UK this year and attendance for the assessment in July is a requirement. KIVI will not reimburse the costs for traveling and staying in the UK. Participation in the jury is therefore really for the enthusiast.
 
If you want to register as a jury member, here you can find the form to be part of the technical jury

More information, click here >>

26.01.2023 - New Years Network Event

KIVI Kring Caribbean – Aruba hereby invites all engineers in Aruba to attend its first activity of 2023, which is a social network event. During this event on Thursday January 26th the board of KIVI Kring Caribbean – Aruba wants to take a moment to reflect on the activities it organized in the year 2022 and presents its plan of activities for the year 2023. The board also wants to take the opportunity to present its new board member.

For information, click here >>

 

28.01.2023 - Historische penetratie van general purpose technologies

De besturen van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek en van de vereniging Histechnica zijn verheugd u uit te nodigen tot het bijwonen van een voordracht te houden door prof. ir. J.W.J. baron van Till met de titel: Historische penetratie van general purpose technologies op zaterdag 28 januari.

In de wereld vindt al tientallen jaren een diepgaande transitie plaats. Wat we daarvan zien zijn omwentelingen en een aantal voor velen plotselinge crises, omdat oude recepten/policies niet meer werken. Voorbeeld: hiërarchieën werken niet meer. Die TRANSITIE is van [value extraction] naar [value creation] & van [uit-elkaar halen om te zien hoe iets werkt/ gerepareerd kan worden] naar [synthese/ bij elkaar voegen en dan zien wat het emergent gedrag wordt van de combinatie => Synthecratie] & van [mechanisch: zero-sum onderhandelingen bij conflicten tussen partijen] naar [nonzero sum synergie effecten zoals in de biologie]. In deze voordracht worden deze verschijningsvormen van de transitie getoond als onderstroom van genoemde crises en revoluties die slechts symptomen zijn.
 
Voor meer informatie, klik hier >>

31.01.2023 - Van een Raakvlak ontwerp naar een Integraal ontwerp

Hoewel er vele boeken en standaarden zijn die helpen om het ontwerpen van tunnels te vergemakkelijken is in de huidige praktijk de uitdaging om een integraal tunnelontwerp te realiseren nog steeds groot.

KIVI Tunneltechniek en Ondergrondse Werken (TTOW) nodigt u graag uit voor een workshop op dinsdag 31 januari in het DigiLab van VolkerWessels Infra in Vianen waarin de aspecten van een goed integraal tunnelontwerp worden gepresenteerd.

Meer informatie? Klik hier >>

01.02.2023 - E-Zuid Lunchwebinar: Hoe komt de prijs van elektriciteit tot stand? (Deel 1)

“We hebben er allemaal mee te maken: hoge prijzen voor elektriciteit en gas. Doordat de gasprijs enorm omhoog is gegaan, is ook de elektriciteitsprijs flink gestegen. Maar tegelijkertijd zijn er ook nog steeds momenten dat elektriciteit heel goedkoop is. Hoe werkt dat nu eigenlijk precies, en hoe komt die elektriciteitsprijs nu eigenlijk tot stand?

Dit zal op woensdag 1 februari worden verklaard door Joost Greunsven (Lead Market Analysis NL - Energy System Planning TenneT en TU Eindhoven), die de werking van de elektriciteitsmarkt en het prijsmechanisme uiteen zal zetten, maar ook in zal gaan op de rollen van verschillende partijen in het systeem en de ‘spelregels’ van de elektriciteitsmarkt’

Ook zullen we kort stilstaan bij de vraag of dit system houdbaar is gegeven de energietransitie, of dat het marktmodel aangepast zal moeten worden.”

Voor meer informatie, klik hier >>

31.01.2023 - Robuuste ICT-dienstverlening in de praktijk met risico gebaseerde (moderne) toegang

Als een dienst (bijvoorbeeld een Internet of VPN-dienst) van een bedrijf onverwacht uitvalt dan levert dat vaak een slecht imago op bij klanten en investeerders. De praktijk leert dat het vermijden van uitval niet eenvoudig is.

Gedurende de gehele levenscyclus van een dienst, van start tot finish, zijn er veel hordes te nemen. Het begint met een business case en een goed doordacht ontwerp.

Dit is een belangrijke fase waarmee veel toekomstige problemen kunnen worden voorkomen of geminimaliseerd. Als de dienst vervolgens is gebouwd en ‘live’ is, begint een langdurige fase van groei, expansie en verandering.

In deze fase kunnen veel problemen ontstaan van diverse aard, impact en complexiteit. In deze lezing op dinsdag 31 januari zullen Alexander Peek en Sacha Latuheru ingaan op een aantal belangrijke hordes die moeten worden genomen om betrouwbare/robuuste dienstverlening te garanderen. Een aantal praktijkvoorbeelden zal het belang hiervan onderstrepen.

Voor meer informatie, klik hier >>

De Vernufteling

Hoe innovatief is de Nederlandse ingenieursbranche? Het meest vernuftige project maakt kans op De Vernufteling. Dit jaar kunnen voor het eerst alle ingenieursbureaus hun projecten inzenden. 

De innovatiekracht van de Nederlandse ingenieursbranche is enorm, al realiseren we ons dat lang niet altijd voldoende. Om het baanbrekende ingenieurswerk meer bekendheid te geven en de betrokken ingenieurs de aandacht te geven die ze verdienen, hebben De Ingenieur en branchevereniging Koninklijke NLingenieurs in 2007 De Vernufteling in het leven geroepen. De onderscheiding geldt als de meest prestigieuze prijs voor ingenieursbureaus.

Bijzonder is dit jaar alle ingenieurs- en adviesbureaus hun projecten mogen inzenden. Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie komt in aanmerking. Het kan gaan om een nieuw ontwikkelde techniek of om een slimme combinatie van bestaande technieken. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. 

De jury staat dit jaar onder leiding van Annemieke Nijhof, algemeen directeur van Deltares. Ook Pancras Dijk, hoofdredacteur van De Ingenieur, heeft zitting in de jury.
Inzenden kan tot en met 2 februari, dus wees er snel bij.

Voor meer informatie, klik hier >>

01.02.2023 - TNO webinar: Switch naar het hybride energiesysteem

Hoe kan ons toekomstig elektriciteitsnet stabiel en betaalbaar blijven?

Om in de toekomst een netwerk voor duurzame energie te hebben moeten we vandaag met zijn allen een flinke slag slaan. We maken een energietransitie door waarbij wind- en zonne-energie de belangrijkste energiebronnen van ons toekomstige energiesysteem zijn.

Het variabele karakter van deze bronnen vergroot de behoefte aan flexibiliteit in het systeem, ook vanwege de enorme industriële elektrificatie. Opslag en waterstofproductie brengen evenwicht in het systeem en warmte- en waterstofproducten openen nieuwe markten.

Ontdek technologische en maatschappelijke oplossingen van het toekomstige energiesysteem en de SWITCH-faciliteit in dit webinar op woensdag 1 februari en discussieer mee en plaats bij het aanmelden "KIVI" achter uw naam.

Voor meer informatie, klik hier >>


 

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, klik hier >>


- vacature- 

Systeemarchitect Plasma Applicaties

Jij bent de verbinder tussen alle disciplines binnen Research & Development en brengt de juiste informatie bij elkaar voor de final engineering fase, zodat zij kloppende applicaties kunnen maken. Met jouw scherpe oog voor kwaliteit draag je precies de juiste data over.

We maken machines die stikstof fixeren uit de lucht, als milieuvriendelijk alternatief voor de huidige kunstmestprocessen. We zetten dus een CO2-neutraal proces in de markt. Dat is nog eens maatschappelijk verantwoord ondernemen!

Solliciteer nu >>

KIVI-activiteitenkalender

25 januari
Waterstof als energiedrager van de 21e eeuw

25 januari
Ervaringen met Wateroverlast / ALV / Nieuwjaarsborrel

26 januari
Saman Groep Zierikzee

28 januari
Historische penetratie van general purpose technologies

31 januari
Van een Raakvlak ontwerp naar een Integraal ontwerp

31 januari
'Robuuste ICT-dienstverlening in de praktijk met risico gebaseerde (moderne) toegang'

1 februari
E-Zuid Lunch webinar: Hoe komt de prijs van elektriciteit tot stand?

1 februari
TNO webinar: Switch naar het hybride energiesysteem

1 februari
Introductie webinar omtrent Samenwerking

3 februari
De Master Spreekt over... Informatiehuishouding

3 februari
Oratie prof.dr.ir. Petra C. de Weerd-Nederhof

6 februari
Onderzoekscentrum Brightlands Materials Center

6 februari
CWTe Simulation of Wireless 5G and Avionics Intra-Communications radio waves in and around aircraft

6 februari
Opslag van warmte in woningen

7 februari
Hoe crypto de loop van de geschiedenis door de jaren heen heeft bepaald!

15 maart
Save the date: 15 maart reikt KIVI weer de Prins Friso Ingenieursprijs uit.

Vacaturebank  Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2022 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief