KIVI en onderwijs
 
Miguel Delcour Regelmatig krijg ik de vraag wat wij met het onderwijs doen. Er leven zorgen over de kwaliteit, de instroom, het aanbod, de aansluiting met het bedrijfsleven, het aanbod van LLO, etc. Nou kan KIVI niet alles oppakken, maar het zijn wel degelijk thema’s die veelvuldig besproken worden met diverse onderwijsinstellingen. Voor kwaliteit worden KIVI-leden ingezet om mee te kijken naar het curriculum, vanuit diverse overleggen helpt KIVI met het aanboren van instroom en natuurlijk met het imago van ingenieurs.

Er wordt meegekeken met het aanbod en de behoefte, net als het beter laten aansluiten aan het bedrijfsleven. KIVI zet ook zeker in op LLO en doet dat in samenwerking met diverse partijen, waar mogelijk ook met sectortafels of LLO-katalysator. Naast het hoger onderwijs wordt ook actief gekeken naar het primair onderwijs en (met name) het voortgezet onderwijs om instroom richting technische profielen te stimuleren of te verhogen.

Het zijn van die activiteiten die niet heel zichtbaar zijn, maar waar veel energie in gaat zitten om mede te zorgen voor een goede en continue instroom en uitstroom van ingenieurs.
Andere zaken als het uitbrengen van je stem op de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 blijven wij natuurlijk ook gewoon doen. De stemming gaat open op 14 februari en kan hier worden gevonden. Meer informatie over de kandidaten en het stemmen komt vanzelf langs op de social media.
 
En niet alleen het KIVI-bureau is actief bezig, de regio- en vakafdelingen zijn ook zeer actief, zo zijn er weer een aantal zeer interessante bijeenkomsten (niet limitatief):
 
 • 14 februari - Het verband tussen energiecrisis en energietransitie, van Kring Rotterdam
 • 14 februari - Lecture: Solar sailing through space, van KIVI Students Twente
 • 15 februari - E Lunchwebinar: 'Zelfvoorzienend worden met zonne-energie', van afdeling Elektrotechniek
 • 15 februari - Underground hydrogen storage, van afdeling Hydrocarbon Technologies & Energy Transition
 • 15 februari - Seminar Warmtepompen, van Regio Gelderland 
 • 16 februari - DAP3D - Platform voor 3D printen, van afdeling Defensie en Veiligheid 
 • 16 februari - Projectenmarathon 2023 'Rotterdams feestje', van afdeling Tunneltechniek en Ondergrondse Werken
 • 16 februari - From strategy to reality, van afdeling Offshore Techniek
 • 20 februari - Nuclear Technology and Opportunities for Engineers, van afdeling KIVI Students Twente
 • 20 februari - Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach van de KIVI coaches.
  Maar kijk vooral nog even hier om alle interessante bijeenkomsten ook te vinden.

 
Miguel Delcour, Directeur KIVI

Stemprocedure publieksprijs Prins Friso Ingenieursprijs vanaf 14 februari geopend

Naast de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 maken de drie finalisten ook kans op de publieksprijs! Op dinsdag 14 februari gaan de stembussen open voor Kerusha Lutchmiah PhD, Wastewater Specialist Project Manager EQ & Communication Specialist bij Royal Haskoning DHV, ir. Simone de Rijke, Consultant structural engineering & automation bij Antea Group, en prof. dr. ir. Jacqelien M.A. Scherpen, Hoogleraar, directeur Engineering bij Rijksuniversiteit Groningen. 

Op woensdag 15 maart, tijdens de Dag van de Ingenieur vindt de uitreiking plaats in het hoofdkantoor van Boskalis.

Kijk voor meer informatie op: www.kivi.nl/dagvandeingenieur

15.02.2023 E Lunchwebinar: 'Zelfvoorzienend worden met zonne-energie'

De vraag naar stroom stijgt enorm door de grootschalige elektrificatie. Steeds meer bedrijven gaan zelf duurzame energie opwekken en gebruiken, onder andere met zonne-energie. De toegenomen terug levering van zonne-energie en elektrificatie van vervoer en warmte levert extra druk op het Nederlandse elektriciteitsnet.

De transportcapaciteit staat onder druk en de capaciteitskaart wordt steeds meer rood, zowel voor de levering, als voor de teruglevering. De netbeheerders kunnen en hoeven dit niet alleen op te lossen. Want met de combinatie van zonne-energie, energieopslag en met slimme software, kan de lokaal opgewekte energie ook lokaal worden gebruikt.

Spreker tijdens dit lunchwebinar op woensdag 15 februari: Sanne Castro, Head of engineering Joulz – expert op het gebied van duurzame energie-infrastructuur en systeemintegratie.

Meer informatie, klik hier >>

15.02.2023 - DAP3D - Platform voor 3D printen

3D printen als ultieme oplossing om bijvoorbeeld reserveonderdelen ter plekke te produceren. Technisch geen probleem. Maar de rechten van het ontwerp liggen veelal niet bij Defensie. Als winnaar van de Defensie Innovatie Competitie 2021 werkt Ivor Hagen van Senovi aan het platform DAP3D waar de benodigde afspraken op voorhand zijn gemaakt. Daarnaast geeft hij inzicht in de mogelijkheden van 3D printen voor Defensie. De tijd van 'spelen' en prototypes' is namelijk al een tijdje voorbij. Dit webinar vindt plaats op woensdag 15 februari.

Meer informatie, klik hier >>

 

20.02.2023 - Nuclear Technology and Opportunities for Engineers

As Nuclear Energy is carbon free, many countries are considering including Nuclear Energy in the future energy mix. The Netherlands is one of these countries revisiting this possibility.

KIVI Students Twente en SV Watt organize a symposium on Monday February 20th titled Nuclear Technology and opportunities for Engineers.

This symposium addresses various nuclear technologies, e.g. Fusion Energy, Fission Energy, Isotope Production, Nuclear R&D. Theory, hardware, instrumentation and recent developments in the Netherlands and elsewhere will be discussed. The symposium concludes with a workshop about opportunities in Nuclear.

Speakers:

Prof. dr. ir. Jan Leen Kloosterman (TUD): Theory and developments of Nuclear Fission Power

Dr. Geert-Jan de Haas (NRG): Applications of nuclear technology in isotope production and nuclear R&D

Prof. dr. Niek Lopes Cardoso (TU/e): A brief overview of the fusion theory, progress ITER project, fusion startups

Callum Thomas (Thomas Thor): Workshop Opportunities in Nuclear

More information, click here >>

20.02.2023 - Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

Loop jij met vragen als: Wat wil ik met mijn loopbaan als ingenieur? Hoe bereid ik me voor op een online sollicitatiegesprek? Is werken in het buitenland wat voor mij? Dan is een online spreekuur iets voor jou. Het online spreekuur is op maandag 20 februari vanaf 19.00 uur. KIVI heeft circa 80 ingenieurscoaches die jou helpen bij het oplossen van vragen op het gebied van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Een unieke service die onderdeel uitmaakt van het KIVI-lidmaatschap! Zo'n korte kennismaking is ook toegankelijk voor niet-leden. Na aanmelding ontvang je per e-mail een bevestiging van de ​​ afspraak met een persoonlijke link voor je online meeting met een KIVI-ingenieurscoach. Per avond is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en de indeling van de gesprekken gebeurt op volgorde van aanmelding.

Meer informatie? Klik hier >>

23.02.2023 - VLV medical - AI for the nerve identification

This event on Thursday 23th of February will be hosted both online and offline.

As KIVI International Engineers, we are looking forward to hosting you at our first event of 2023!

First, we will welcome you with warm and delicious pizza to meet and greet! Then we will host an interactive session about VLV medical, a startup specialising in making neuromodulation therapy accessible to the general public. We will listen to three innovative presentations about this technology and its applications from the perspective of the co-founder, academic advisor and neurosurgeon. Our speakers will also share their professional stories as expats in the Netherlands to inspire our international audience. The event will be finalised with a Q&A with the three speakers!

Speakers: Christiaan Boerkamp, Prof. dr. Zaid AL Ars and Dr. Dara Niknejad

More information, click here >>

21-23.03.2023 - Conference on Foundation Decarbonization and Re-use

We are happy to announce that the registration for the Conference on Foundation Decarbonization and Re-use is open. At this conference we will look at all the options for foundation decarbonization and re-use to provide a complete overview of this approach during all project phases. 

Following the initial two days of the conference with presentations and panel discussions at the conference location, the third day will showcase practical examples of foundation decarbonization and re-use in and around Amsterdam. During this day the conference participants will be split in smaller groups to provide everybody with an up-close impression of these practical examples that really complement and demonstrate the topics discussed the previous days.

It is possible to sponsor this unique event. For more information please visit our website >>

06.03.2023 - De plek van zonnestroom in het energiesysteem van de toekomst

Op maandag 6 maart willen we jullie meenemen naar de rol die zonnestroom zal spelen in het energiesysteem van de toekomst.

Met de stijgende vraag naar duurzame energiebronnen en de verminderende kosten voor zonne-energie, zal zonnestroom een steeds belangrijker onderdeel worden van ons energiesysteem. Ook is congestie op het elektriciteitsnet een groeiend probleem, maar door de opwekking van energie uit zon en het opslaan van overtollige energie in batterijen bijvoorbeeld, kunnen we deze congestie verminderen.

Door jullie een recent project te presenteren zullen we jullie aan de hand van een praktijk voorbeelden de mogelijkheden en uitdagingen van het energiesysteem van de toekomst voor bedrijven presenteren.

Spreker: Erik Lindenholz, Commercieel Manager & Adviseur at Zonnestroom Nederland BV

Meer informatie, klik hier >>

 

Draag excellente KIVI-leden en andere ingenieurs voor om een onderscheiding te krijgen

Erkenning en waardering van prestaties is belangrijk om te laten zien dat wij als vereniging belangstelling voor wat onze leden binnen en buiten KIVI bereiken. We kennen bij KIVI een x-tal prijzen waarvoor afdelingsbesturen leden en vaak ook niet-leden kunnen voordragen.

Voor prestaties in de vereniging:

 • Lidmaatschap van verdienste voor leden die zich 5 jaar of meer bijzonder hebben ingespannen voor een afdeling.
 • KIVI erepenning voor leden die zich 10 jaar of meer voor meerdere afdelingen, raden of werkgroepen hebben ingezet.
 • KIVI erelidmaatschap in zeer bijzondere gevallen.
  Voor prestaties in de techniek:
 • Het KIVI erelidmaatschap voor iemand die veel voor de techniek in Nederland (heeft) gedaan, bijvoorbeeld als uitmuntend wetenschapper te of expert, als ondernemer of als ‘ambassadeur’ van de techniek in de samenleving.


Meer informatie over deze onderscheidingen en de voordracht vind je in het besluit onderscheidingen in de Toolbox op de website.
De deadline voor het indienen van voordrachten is 31 maart 2023.

Neem voor meer informatie contact op via onderscheidingen@kivi.nl  

Projectweek Hogeschool Zeeland

Om studenten kennis te laten maken met het bedrijfsleven organiseert de Hogeschool Zeeland elk najaar een projectweek. De vierdejaarsstudenten treden daarbij op als projectleider van projectgroepen die uit eerste en tweedejaarsstudenten bestaan. De opdrachten aan de Internationale studenten zijn reëel en actueel. Zo was bijvoorbeeld een opdracht het ontwikkelen van een corrosiebestendiger onderdeel van een aardappelscheidmachine. Of hoe de restwarmte te gebruiken van een moffeloven. KIVI mocht acte de presence geven deze week en heeft een prijs uitgereikt voor het beste project. Dat was een onderzoek naar de prestatie van verschillende mechanische onkruidverwijderaars. Kortom, geslaagde projectweek.


- vacature- 

Maintenance Engineer

Werktuigbouwkunde, pneumatiek, hydrauliek, mechatronica, meet- en regeltechniek; dat is waar jij je mee bezighoudt als maintenance engineer bij Stadler. De verhouding in de werkzaamheden is ongeveer 50% werktuigbouwkunde en 50% elektrotechniek.

Wij noemen de functie intern RAMS Engineer. RAMS staat voor Reliability, Availability, Maintainability en Safety.
Solliciteer nu >>


 

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, klik hier >>

KIVI-activiteitenkalender

13 februari
Algemene Ledenvergadering KIVI Regio Zeeland 2023

14 februari
Het verband tussen energiecrisis en energietransitie

14 februari
LECTURE: Solar sailing through space

15 februari
E Lunchwebinar: 'Zelfvoorzienend worden met zonne-energie'

15 februari
Underground hydrogen storage

15 februari
Seminar Warmtepompen

16 februari
DAP3D - Platform voor 3D printen

16 februari
Projectenmarathon 2023 'Rotterdams feestje'

16 februari
Stopping the Jullietta D

16 februari
From strategy to reality

20 februari
Nuclear Technology and Opportunities for Engineers

20 februari
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

23 februari
VLV medical - AI for the nerve identification

23 februari
ALV / GMM KIVI International Engineers 2023

23 februari
Science Café: Twentse kwantumcomputer ziet het licht

15 maart
Save the date: 15 maart reikt KIVI weer de Prins Friso Ingenieursprijs uit.

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2022 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief