Uitreiking Prins Friso Ingenieursprijs
 
Miguel DelcourWat een feest afgelopen woensdag (15 maart) bij de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs. Jacquelien Scherpen mag zich een jaar lang terecht de Ingenieur van het Jaar noemen, maar Simone de Rijke als runner-up en Kerusha Lutchmiah als winnaar van de publieksprijs evenzeer gefeliciteerd! Een mooie dag om met plezier op terug te kijken.

KIVI zal de komende maanden de drie finalisten zeker nog wel op het podium zetten, want hun verhaal straalt een enorme passie voor technologie uit. En dat is o zo nodig, we moeten als ingenieurs met z’n allen zorgen voor meer interesse onder jongeren. We kunnen hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Ik was dan ook uitermate blij met de oproep van Arianne Bijma (ASML) die, als spreker op het mooie podium van Boskalis, ons ingenieurs uitdaagde om naar basis en voortgezet onderwijs te gaan om de passie voor techniek en technologie te delen.

Eerder heb ik al eens geschreven over het project ‘Civiele Helden’ en ‘Be an Engineer’, maar ook de reguliere instroom van jongeren in het technisch onderwijs verdient aandacht. Het is (nog) lastig aangeven, maar het aantal scholieren dat kiest voor een NT-profiel (nodig voor de meeste technische opleidingen op hbo of wo niveau) is te laag. Te laag voor het goed in stand houden van het technisch onderwijs, maar -en dat is nóg zorgelijker- ook voor de hoeveelheid banen die er nu al zijn om de technologische en maatschappelijke uitdagingen te verwezenlijken.

Er ligt dus nóg een opgave bij ingenieurs, en zeker bij KIVI-ingenieurs, namelijk het beroep ‘ingenieur’ beter neerzetten en laten zien hoe leuk het is om deel uit te maken van de oplossers van de 21ste eeuw. Doe mee! Word/blijf lid en deel je passie. Ik blijf het zeggen: “Geen toekomst zonder technologie, geen technologie zonder ingenieurs”.
 
Een paar tips van de vele activiteiten voor de komende twee weken:
  • 22.03 Presentatietechnieken voor Ingenieurs: Ontwikkel je Authenticiteit en Versterk je Performance!, extern maar met ledenkorting
  • 23.03 Meet & Greet met KIVI Duurzame Technologie
  • 28.03 Lezing Hoogheemraadschap van Rijnland en bezoek Gemaal Spaarndam, van Regio Noord-West
  • 28.03 Women in Science: Inspiration for your career, van KIVI Students Twente
  • 28.03 'Need for Dynamic Spectrum and How to Satisfy It.' van afdeling Telecommunicatie
  • 30.03 A.I. 4 Engineering - Redefining the Boundaries of Possibilities, van Kring Carribean
  • 30.03 Online bijeenkomst Medtech en Life Sciences, van afdeling Medische Technologie

Maar kijk vooral nog even hier om alle interessante bijeenkomsten ook te vinden.

Miguel Delcour, Directeur KIVI

De Koninklijke Industrieele Groote Club opent de deuren
 
In het prachtige pand 'Industria' aan de Dam, waarvan het originele interieur en de aanwezige kunst bijdragen aan de exclusieve ambiance, is de Koninklijke Industrieele Groote Club (www.igc.nl) gevestigd. De IGC is een besloten sociëteit in Amsterdam.
 
Vraagstukken op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid gaan ons allemaal aan. Leden van het IGC hebben het initiatief genomen om een publiek toegankelijke conferentie te wijden aan het klimaat en de noodzakelijke verduurzaming van de industrie.
 
De IGC Klimaatconferentie vindt plaats van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 april. Het is geen commercieel evenement. Er moet alleen betaald worden voor de hapjes en drankjes. Klik hier voor het programma en de inschrijving: https://forms.gle/Av1H9JT95sUMJNtU7
 

22.03.2023 - Workplace Vitality Hub: improved work vitality through smart technologies

To boost the vitality of working people positively, partners Fontys, imec, TNO, TU/e, HTCE and Twice have founded the Workplace Vitality Hub. Home of the hub is High Tech Campus 85 in Eindhoven, a smart office in which the founding partners – together with business partners – combine their extensive knowledge and experience to create real, innovative and efficient solutions for a more vital working environment.

More information on this event on Wednesday 22 March, click here >>

23.03.2023 EIRES: EnergyDays CAN WE END FOSSIL FUELS?

Reducing the use of fossil fuels is necessary to address climate change. But for national security reasons it seems difficult to rid ourselves of coal, oil and gas.

So, can it be done? And should policy focus on fossil fuels, or use generic climate policy instruments? Different academic perspectives co-exist on this controversial topic.

This Spring's edition of the TU/e | EIRES EnergyDays on Thursday 23 March brings on several of these together to discuss whether – and how – we can end fossil fuels. 

More information, click here >>

23.03.2023 - Robots programmeren, GIBAS

Zie de foto hieronder voor Cornelis Berkhout in actie!

Stap in de spannende wereld van de robotica en ontdek de mogelijkheden van collaboratieve robots (cobots) met de hands-on workshop van Gibas. Tijdens deze workshop op donderdag 23 maart maak je kennis met de meest geavanceerde cobot op de markt, de Universal Robots, en leer je de basisbeginselen van het programmeren.

In slechts twee uur tijd doe je praktische kennis op van de cobot en word je getraind in het gebruik van de meest geavanceerde technologieën. Je zult je eigen robot programmeren en leren hoe je deze kunt gebruiken om complexe taken uit te voeren.

De workshop is ontworpen voor iedereen die interesse heeft in industriële robotica en zijn of haar kennis wil vergroten. Of je nu een professional bent in de industrie of gewoon een nieuwsgierige hobbyist, deze workshop zal je zeker inspireren en uitdagen.

Meld je nu aan voor deze unieke kans om een cobot te programmeren en ontdek hoe deze technologie ons dagelijks leven kan verbeteren. Mis deze kans niet om deel uit te maken van de toekomst van de robotica en schrijf je vandaag nog in!

Meer informatie, klik hier >>

25.03.2023 - VZKC: Lezing over ‘Groene waterstof voor alle Namibiërs’

De VZKC nodigt je uit voor de bijeenkomst van de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales op zaterdag 25 maart 2023. Tijdens deze bijeenkomst is er een lezing van Micha de Roos over ‘Groene waterstof voor alle Namibiërs’.

Meer informatie, klik hier >>

28.03.2023 - Lezing Hoogheemraadschap van Rijnland en bezoek Gemaal Spaarndam

Deze activiteit op dinsdag 28 maart omvat een lezing te geven door Regio Noord-West lid Hans Pluckel, gevolgd door een bezoek aan Gemaal Spaarndam.

‘Zonder verleden geen toekomst: het water komt’
Sinds 1255 beheert het Hoogheemraadschap van Rijnland het water tussen het IJ (nu het Noordzeekanaal) en de Oude Rijn. Vele jaren betrof dat het beheer van het boezempeil en de gebiedsuitwatering bij Spaarndam, Halfweg, Gouda en Katwijk, sinds de jaren '90 ook van het waterpeil van de inliggende polders.

Het bestuur van Rijnland is een van de oudste democratisch gekozen organen: tot 2008 een personenstelsel en sindsdien een partijenstelsel, zoals bij Gemeenteraden, Provinciale Staten, de Tweede Kamer en het Europees Parlement.
Wat is er bereikt in die ruim 750 jaar? En wat moet er nu gebeuren in West Nederland voor de bewoners, de bedrijven en de natuur? Water en bodem worden weer sturend bij ruimtelijke keuzes en gebiedsbeheer zegt nu ook de regering!

Meer informatie, klik hier >>

08.06.2023 - Congres “Bouwen in Water” in samenwerking met KIVI.

Zie de foto hieronder voor Cornelis Berkhout in actie!

De organisatie van het congres Bouwen in Water, Eventually en KIVI, het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, hebben besloten met dit unieke congres op donderdag 8 juni 2023 een nauwe samenwerking aan te gaan. Deze samenwerking biedt grote voordelen voor de kwaliteit van het evenement alsmede voor de KIVI-leden.
 
Bouwen in Water behelst toekomstvisies over een slimme herinrichting van de Westerschelde, die op termijn noodzakelijk zal zijn. Er moet nagedacht worden over de bouw van een nieuw waterbouwkundig meesterwerk. Het doel: de monding van de Westerschelde de mogelijkheid bieden voor een waterkering en een energie-industrieel eiland. Belangrijk hierbij is aandacht voor innovatieve en duurzame ontwikkelingen op het gebied van: waterveiligheid, infrastructuur, “Building with Nature” én adaptieve energievoorzieningen. Denk aan de bouw van een kerncentrale, zon-, wind- en getijdenenergie die past in de energieplannen van morgen met respect voor “Bouwen met de Natuur!”. 

Wordt een Stormvloedkering in de Westerschelde, met doorgang voor de scheepvaart, onvermijdelijk? Met een gesloten kustlijn wordt bescherming geboden aan het achterland. Dit is een mogelijke oplossing voor de steeds stijgend kosten van 176 km zeedijk en wordt zelfs Antwerpen en Vlaanderen waterveilig!

Meer informatie, klik hier >>

28.03.2023 - Telecommunications: 'Need for Dynamic Spectrum and How to Satisfy It.'

Spectrum matters because communications matters, and wireless and mobile communications now dominate all communications globally.

Spectrum sharing matters because communications spectrum is a scarce asset, and demand is growing very fast, both because billions of new Internet access users will come online, and because new Internet apps and devices consume vastly more bandwidth.

Speakers: Spilios Giannoulis, Universiteit Gent and IMEC, Frank Bodewes, Dutch Digital Infrastructure Authority (RDI), Ignas Niemegeers, Center for Wireless Technology, TU Eindhoven.

More information on this hybrid event on Thursday 28 March, click here >>

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, klik hier >>


- vacature- 

MANAGER ASSETMANAGEMENT

Echt stappen maken voor een zo effectief en efficiënt mogelijk onderhoud bij de RET, zodat heel Rotterdam veilig en tevreden kan reizen: Als Manager Assetmanagement zorg je ervoor dat jouw afdeling de juiste route volgt op tactisch/strategisch niveau.

Solliciteer nu >>

Zie de foto hieronder voor Cornelis Berkhout in actie!

Are you a creator of change?
Everything we do at Neste serves one purpose: to create a healthier planet for our children. Over the past ten years, Neste’s transformation journey has taken the company from a local oil refining company to becoming a global leader in renewable and circular solutions.

The plant in Rotterdam produces renewable fuels out of waste and residues. Together with 200 colleagues we are working every day to operate, maintain, and improve the plant in an efficient and safe manner.

We are expanding our Maintenance department to support the site on the Maasvlakte, and therefore we are welcoming new talents that want to make a difference.

We care. We have courage. We cooperate. Apply now!

KIVI-activiteitenkalender

22 maart 
IDEMC: Biodesign

22 maart 
Presentatietechnieken voor Ingenieurs: Ontwikkel je Authenticiteit en Versterk je Performance!

22 maart 
Nieuwbouw Octatube in Delft

22 maart 
Workplace Vitality Hub: improved work vitality through smart technologies

23 maart 
Leven en werken in een 24/7 maatschappij. Wat kunnen we leren van de Volvo Ocean Race?

23 maart 
EIRES: EnergyDays CAN WE END FOSSIL FUELS?

23 maart 
Meet & Greet met KIVI Duurzame Technologie

23 maart 
Robots programmeren, GIBAS

24 maart 
ENERGIEDRAGERS EN ENERGIETRANSITIES  VAN 1750 TOT 2050 – Deel IIIa

25 maart 
Het leven en werken van professor Richard Schoemaker

25 maart 
VZKC: Lezing over ‘Groene waterstof voor alle Namibiërs’

27 maart 
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach [VOL]

28 maart 
Lezing Hoogheemraadschap van Rijnland en bezoek Gemaal Spaarndam

28 maart 
Women in Science: Inspiration for your career

28 maart 
Telecommunications: 'Need for Dynamic Spectrum and How to Satisfy It.'

30 maart 
A.I. 4 Engineering - Redefining the Boundaries of Possibilities

30 maart 
Online bijeenkomst Medtech en Life Sciences

01 april
De toekomst van energiezuinige en duurzame installatiesVacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief