View this email in your browser
Promoten van techniek en technologie
 
Miguel DelcourVorige keer schreef ik in de inleiding van deze nieuwsbrief dat wij als KIVI-ingenieurs nog veel werk te doen hebben om te zorgen dat de volgende generaties ook kiezen voor technologie. De maatschappelijke uitdagingen stapelen zich op en de oplossing bestaat op z’n minst voor een groot deel uit techniek en technologie. Een van de eerste stappen die we moeten nemen is het meenemen van kinderen en scholieren in de mooie kanten van bètavakken op school en wat je er mee kan doen.

Meerdere enthousiaste reacties ontving ik met leuke tips over mensen die nu al actief werken aan het promoten van techniek en technologie. Een van de leukste reacties -en tevens de snelste- komt van David Dirkse die al zich al jaren sterk maakt voor het leuk maken van wiskunde. Zijn website https://davdata.nl/ is te leuk om niet te noemen. Dank je wel David!

Ik heb nog meer reacties gekregen en zal deze de komende tijd ook delen. Als wij als KIVI-ingenieurs (en -volgers) de liefde voor techniek en technologie blijven delen, dan inspireren we in ieder geval al wat jongeren en scholieren om de volgende generatie ingenieurs te worden. Trots zijn op je technische kennis zit niet in ‘onze’ aard, maar het is tijd om dat wel te zijn! Het begint en eindigt met techniek en technologie!

Vanuit het bureau gaan we scholieren langs laten komen en laten ervaren, voelen, proeven en ruiken wat techniek allemaal is. Wil je als afdeling of als individu hier een bijdrage aan leveren, laat het aub weten!

Een paar tips van de vele activiteiten voor de komende twee weken:
  • 06.04 Voorjaarsexcursie naar de verlenging van de autosnelweg A16, afdeling Bouw- en Waterbouwkunde
  • 06.04 Collaboration in the North Sea Powerhouse, Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs
  • 06.04 Introductiebijeenkomst KIVI Kring Caribbean op Curacao
  • 11.04 'Electric Refueling’, elektrisch laden in de tijd van een tankbeurt, Kring Rotterdam
  • 12.04 Kooy Symposium - GAME ON!, afdeling Defensie en Veiligheid
  • 12.04 Probleemschets Stikstofcrisis & Oplossingsrichtingen, afdeling Duurzame Technologie
  • 13.04 Batteries included; Milestones in fully Electric Tug Project for Auckland, afdeling Maritieme Techniek
  • 14 / 15.04 De Techniek Carrièrebeurs: hét techniek-event voor studenten, starters en (young) professionals
  • 16.04 KIVI VT Best Student Team Award 2023, afdeling Voertuigtechniek
  • 18.04 Siemens Nederland in Den Haag, Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs
  • 18.04 Thorizon technology for molten salt reactor, Kring Alkmaar
  • 18.04 Een onderscheid maken tussen data en informatie is onzin!, afdeling Informatica
Maar kijk vooral nog even hier om alle interessante bijeenkomsten ook te vinden.

In deze nieuwsbrief ook aandacht voor de gratis online cursus ‘Ethical Dilemmas in Professional Engineering’. Ethiek en de bijbehorende dilemma's worden steeds belangrijker, ook binnen het werkveld van ingenieurs. Ethische dilemma's kunnen snel en onverwacht toeslaan. Indien niet verstandig aangepakt, kunnen ze organisaties en carrières ernstig schaden. Deze cursus, speciaal gericht op ingenieurs, bereidt u voor op dergelijke risico's. De cursus is ontwikkeld door de TU Delft Extension School en KIVI en gratis voor KIVI-leden. Meer informatie over de cursus en de mogelijkheid tot aanmelden vindt u hier https://online-learning.tudelft.nl/courses/ethical-dilemmas-in-professional-engineering/

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Inschrijving voor expositie Geotechniekdag 2023 is nu open!
 


Op donderdag 16 november a.s. zal de Geotechniekdag 2023 gaan plaatsvinden. Evenals in 2021, zal deze dag georganiseerd worden in De Flint in Amersfoort.  Deze dag wordt georganiseerd door de KIVI afdeling Geotechniek i.s.m. met haar Belgische equivalent ie-net.
 
Het thema van deze dag is: “Kop uit het zand”. Met het thema Kop uit het zandwillen we laten zien dat geotechniek een centrale rol kan spelen in grote maatschappelijke transities die overal in het nieuws zijn. Klimaatverandering, de energietransitie, circulair bouwen: geotechnische kennis is belangrijk om het gebruik van onze natuurlijke bronnen te optimaliseren en onze impact op de aarde te minimaliseren.

Graag willen wij u in de gelegenheid stellen uw organisatie op de expositie te presenteren door middel van een expositieruimte.

Indien u hier interesse in heeft, kunt u contact opnemen met: Geotechniekdag@kivi.nl . Wij hopen u te mogen verwelkomen op het expositieplein van de Geotechniekdag!

06.04.2023 Voorjaarsexcursie naar de verlenging van de autosnelweg A16

KIVI afdeling Bouw- en Waterbouwkunde biedt studenten Civiele Techniek de gelegenheid om hun blik te verbreden door in contact te komen met ervaren ingenieurs in het toekomstige beroepenveld en daarnaast ook met medestudenten van andere opleidingen. Contacten in het beroepenveld zijn van groot belang voor een succesvolle loopbaan. 

Deze KIVI-excursie op donderdag 16 april naar de doortrekking van de autosnelweg  A16 van het Terbregseplein naar de  A13 bij Overschie is daar een uitstekende gelegenheid voor.

Meer informatie, klik hier >>

06.04.2023 - Collaboration in the North Sea Powerhouse

With the signing of the Esjberg declaration in May 2022 by Belgium, Denmark, Germany and the Netherlands collaboration in the North Sea has become reality. A joint target has been set to deliver at least 65 GW offshore wind power by 2030 and to increase capacity to at least 150 GW by 2050. With this great ambition they will be able to deliver half of the green offshore wind power required by the EU in 2050 in order to reach the objective of climate neutrality.

This Webinar April 6th is part of the sequence Collaboration in the North Sea Powerhouse, organized by CIGRE Women in Energy. Diana van den Heuvel, Vice Chair of CIGRE Netherlands, will welcome you and start the sequence with the theme “Grid integration and environmental impact” to take over by our program moderator Marjolein Duijf, Account Leader and Global Program Director at Arcadis and chat moderator Alan Croes, Head System Outlook at TenneT.

More information, click here >>

Hyperloopteam Delft zoekt logistieke partner!

Zie de foto hieronder voor Cornelis Berkhout in actie!

In het 73 team van Delft Hyperloop (DH) werken 40 studenten aan een prototype van de hyperloop. Momenteel zijn ze hard op zoek naar een logistieke partner!
 
De hyperloop is vergelijkbaar met een treinwagon, ook wel “de pod”, die zich voortbeweegt in een bijna-vacuümbuis. Bij deze meest duurzame manier van transport wordt “de pod” voortgestuwd door magneten en heeft verder geen brandstof. De afgelopen jaren doet DH elke zomer mee aan de European Hyperloop Week (EHW). Afgelopen jaar was deze wedstrijd in Nederland en daar heeft DH06 (het vorige team) de Complete Pod Award gewonnen. Aankomend jaar zal deze wedstrijd in Edinburgh plaatsvinden van 17 t/m 23 juli. Zij zijn van plan daar wederom de Complete Pod Award te winnen. Deze award gaat naar het team met het prototype die op alle technische vlakken, waarbij ook wordt nagedacht over de schaalbaarheid hiervan, het meest in de buurt komt van het hyperloopconcept.
 
Om aan de competitie mee te kunnen, moeten uiteraard alle spullen naar Edinburgh worden vervoerd. Omdat het studententeam volledig afhankelijk is van partners, zijn ze voor het transport nog op zoek naar een logistieke partner.
 
Als tegenprestatie kunnen zij promotie bieden. De manier waarop dit gebeurt kan in overleg worden bepaald, maar denk bijvoorbeeld aan een logo op de pod of een verslag van het transport naar Edinburgh op social media in die vorm van een korte video.
 
Mocht je logistieke hulp kunnen bieden, mail dan naar: gaby.wullink@kivi.nl

Presentatietechnieken voor Ingenieurs: Ontwikkel je Authenticiteit en Versterk je Performance!

Zie de foto hieronder voor Cornelis Berkhout in actie!

22 maart heeft Ronald Bos wederom een onvergetelijke training gegeven. ‘Dit is echt een andere training dan andere trainingen’, aldus een deelnemer. ‘Vooral het gedeelte coaching is echt geweldig’, volgens een ander. In de middag lag de nadruk op storytelling: Hoe bouw je een verhaal goed op. En de kern is natuurlijk ‘wat wil je nu eigenlijk zeggen?’

Masterclass Presentatietechnieken is een naam waarmee we enigszins willen duiden wat wordt behandeld in deze masterclass, maar het is zo veel meer. Het gaat om lekker in je vel zitten, plezier hebben en je boodschap goed overbrengen in welke situatie dan ook. Altijd handig en goed voor je efficiëntie. Een echte aanrader deze masterclass, die herhaalt wordt op woensdag 19 april.

Kijk voor meer info op: KIVI Presentatietechnieken voor Ingenieurs

11.04.2023 'Electric Refueling’, elektrisch laden in de tijd van een tankbeurt?

Futuristisch of realistisch? Accu’s kunnen dit toch niet aan? Die ontploffen door de warmte die bij het laadproces vrijkomt.

Studententeam InMotion van de Technische Universiteit in Eindhoven bouwt ’s werelds eerste elektrische LMP3 raceauto. Deze kan op dit moment opladen in slechts 12 minuten! Het doel is om dit deze zomer nog sneller te kunnen in slechts enkele minuten, zodat het team dichterbij ‘Electric Refueling’ komt: net zo snel laden als een normale auto kan tanken. Dit doet InMotion om de energietransitie in de automotive industrie te versnellen. De droom is om de technologie te laten zien onder de zwaarste condities voor een voertuig: de 24Hr van Le Mans!

Verdere informatie over dit project: www.inmotion.tue.nl

Meer informatie over deze activiteit op dinsdag 11 april, klik hier >>

12.04.23 - MOOC: Ethical Dilemmas in Professional Engineering


Learn how engineers worldwide can deal with ethical dilemmas. These can include conflicts of interests, bribery, whistleblowing and inadequate information about potential negative effects of products and technologies.

This online course gives engineers a practical framework for dealing with ethical dilemmas.
 
Through videos, readings, case studies and assignments, you will familiarize yourself with a wide range of topics: from how to apply professional rules of conduct to how to act in conflicting situations, from whistleblowing and bribery issues to the importance of good communication with key stakeholder groups.
 
At the end of this course, you will be able to develop and apply practical strategies for handling ethical dilemmas more wisely.
 
This course will also benefit those interested in becoming a Chartered Engineer or in maintaining this qualification as part of their continuing professional development.

More information, click here >>

12.04.2023 - Kooy Symposium - GAME ON!



Gaming. Jongeren kunnen bijna niet meer zonder. Maar buiten de games die we spelen om ons te vermaken, is er nog een andere categorie games: serious games. Dat is zeker niet nieuw, al in de jaren '80 en incidenteel wellicht nog eerder, werden games al serieus gebruikt voor diverse doeleinden. Sindsdien zijn talloze toepassingen ontwikkeld: van basic training tot strategische analyses. Maar de technologische vooruitgang maakt alweer nieuwe vormen en toepassingen van serious games mogelijk die we tot kort geleden niet of nauwelijks kenden.

Kortom de mogelijkheden nemen in hoog tempo toe. Ook voor Defensie die met dit thema bovendien aansluit bij de belevingswereld van jonge mensen als potentiële werknemers. Op het Kooy symposium op woensdag 12 april gaan we in op nieuwe en nog onbekende en ongekende mogelijkheden van gaming en de technologische ontwikkelingen daarachter. Van strategie tot uitvoering.  

Meer informatie, klik hier >>

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, klik hier >>

12.04.2023 - Probleemschets Stikstofcrisis & Oplossingsrichtingen



KIVI vakafdeling Duurzame Technologie organiseert in samenwerking met de WUR een achttal lezingen over de landbouwtransitie en stikstofproblematiek met focus op technieken. Graag nodigen wij u van harte uit voor de tweede bijeenkomst in deze lezingencyclus op woensdag 12 april a.s.

De lezingen laten zien hoe gewerkt wordt aan mogelijke oplossingen rond de uitdagingen van boerenbedrijven, schoon (oppervlakte) water, minder schadelijke emissies en herstel van de natuur. Het is belangrijk dat er goede oplossingen komen over verdienmodellen voor de boeren, dat we meepraten over begrippen die de lading dekken. Het is een groot speelveld waarvoor oplossingen moeten komen en waarin ontkenners niet te hooi en te gras in kunnen grasduinen.

Lezingen 'Probleemschets stikstofcrisis in de landbouw en achtergronden door Prof. dr. ir. Wim de Vries en 
'Wat gaat er gebeuren bij de gemiddelde gangbare boer?' door Alex Datema

Meer informatie, klik hier >>

13.04.2023 - Entreerede dr. Rizal Sebastian. Met een inclusieve aanpak, bouwen we duurzame en slimme steden!

Hernieuwbare energie, klimaatneutraliteit en circulair bouwen zijn essentieel als het gaat om welzijn en duurzaamheid. Steden spelen hierin een sleutelrol. De transitie naar slimme steden vraagt om een inclusieve aanpak en inzet van beschikbare en betaalbare digitaliseringsoplossingen. Het lectoraat Future Urban Systems houdt zich bezig met de implementatie daarvan.

Dr. Rizal Sebastian is sinds 1 mei 2022 lector Future Urban Systems aan De Haagse Hogeschool. Zijn lectoraat maakt deel uit van het kenniscentrum Mission Zero en valt onder de faculteit Technologie, Innovatie en Samenleving.

Op donderdag 13 april 2023 houdt Rizal zijn intreerede tijdens een publiek symposium. Wij nodigen u van harte uit dit symposium bij te wonen. Via de volgende link komt u bij o.a. het programma en een aanmeldformulier: Entreerede Rizal Sebastian

14 & 15.04.2023 - De Techniek Carrièrebeurs: hét carrière-evenement van de afgelopen 10 jaar!

Op 14 & 15 april is de RAI Amsterdam voor de 25e keer omgetoverd tot een Techniek carrière-walhalla. Ben jij student, starter of (young) professional en wil jij je oriënteren op de arbeidsmarkt, je (nieuwe) droombaan vinden en/of oneindig netwerken? Daar is De Techniek Carrièrebeurs dé plek voor.

Ontmoet op de 25e editie meer dan 200 topwerkgevers, zoals Boskalis, ProRail, Heijmans, CBRE, BAM en nog vele anderen. Volg tussen het netwerken door één (of zoveel je wilt) van de 80 vakinhoudelijke workshops, zoals ‘Iceberg Right Ahead’ van Jasper Neuteboom. Download je gratis e-ticket voor De Techniek Carrièrebeurs via techniekcarrierebeurs.nl of download de Carrièrebeurs app.


- vacature- 

CIVIELTECHNISCH PROJECTLEIDER

In de functie van civieltechnisch projectleider werk je aan het behoud en onderhoud van het prachtige Amsterdamse Bos en is geen dag hetzelfde. Je bent verantwoordelijk voor de realisatie van onderhoudsprojecten, denk aan het groot onderhoud van de monumentale bruggen van de architect Piet Kramer. Het groot onderhoud aan de 200 km paden, het baggeren van de 250 hectare areaal aan watergangen en vijvers en het door ontwikkelen van de houtwerf met zijn houtveiling en houtzagerij.

Solliciteer nu >>

15.04.2023 - RoboCupJunior Nederland

RoboCup Junior is de robotica- en programmeerwedstrijd van Nederland, gericht op het stimuleren en ontwikkelen van PO en VO leerlingen. Leerlingen worden hierin uitgedaagd om hun eigen robot te ontwerpen, bouwen en te programmeren. Jaarlijks wordt het Nederlands Kampioenschap georganiseerd op het terrein van de TU Delft.

Meer informatie over deze activiteit op zaterdag 15 april, klik hier >> 

18 / 20.04.2023 - Rotterdam in april de maintenancehoofdstad van Europa

Rotterdam Ahoy wordt dé ontmoetingsplek voor onderhoudsprofessionals. Europa's grootste onderhoudsconferentie EuroMaintenance komt van 17-19 april 2023 naar Rotterdam. De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO), de European Federation of National Maintenance Societies (EFNMS) en Rotterdam Ahoy hebben hiervoor de handen ineengeslagen.

Tegelijkertijd organiseert Rotterdam Ahoy van 18 tot en met 20 april 2023 de belangrijkste technologie- en onderhoudsexpo van de Benelux: Maintenance NEXT. Deze krachtige combinatie zal Rotterdam in die periode dé Europese ontmoetingsplek voor onderhoudsprofessionals maken.

Het congres wordt op maandag 17 april geopend door Prins Constantijn, sinds 2016 Special Envoy voor TechLeap.nl, voorheen Startup Delta. Prins Constantijn is verder zelfstandig adviseur in bedrijfsinnovatie en mede-initiatiefnemer van Startup Fest Europe, en is daarnaast Directeur 'Digital Technology and Macro Strategy' bij MAP in Londen en Edge Fellow bij Deloitte Center for the Edge. Andere sprekers zijn onder andere Prof. Diego Galar van de Lulea University of Technology en Maria Ryyty, Senior Manager Strategic Maintenance van LKAB.
 
Ga voor meer informatie naar https://www.maintenancenext.nl/bezoek-maintenance-next-2023 

KIVI-activiteitenkalender

06 april
Voorjaarsexcursie naar de verlenging van de autosnelweg A16

06 april
Collaboration in the North Sea Powerhouse

06 april
Introductiebijeenkomst KIVI Kring Caribbean op Curacao

11 april
'Electric Refueling’, elektrisch laden in de tijd van een tankbeurt?'

12 april
Kooy Symposium - GAME ON!

12 april
Excursie naar SFP Group (Sustainable Fuel Plant)

12 april
Probleemschets Stikstofcrisis & Oplossingsrichtingen

13 april
Batteries included; Milestones in fully Electric Tug Project for Auckland

14 / 15 april
De Techniek Carrièrebeurs: hét techniek-event voor studenten, starters en (young) professionals

14 april
PALLAS

14 april
Bezoek aan NOVA/ASTRON

16 april
KIVI VT Best Student Team Award 2023

18 april
Siemens Nederland in Den Haag

18 april
Thorizon technology for molten salt reactor

18 april
Een onderscheid maken tussen data en informatie is onzin!


Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief