Zaaien en oogsten
 
Miguel DelcourMet een mooie Koningsdag en een zonnig weekeinde achter de rug, komt de lente gestaag op gang. Gelukkig ontspruit er bij KIVI van alles en hebben we mooie activiteiten en evenementen in de planning. Deze nieuwsbrief staat er vol mee en op onze website vind je nog meer informatie. Kijk snel, voor leden zijn de meeste events gratis, je verbreedt je kennis en ontmoet mensen uit je werkveld!
 
Een mooi initiatief dat ik graag wil uitlichten is ‘Be an Engineer’, een samenwerkingsverband tussen bedrijven, brancheverenigingen, hogescholen en overheden om meer technisch talent aan te trekken. Instromers die niet technisch opgeleid zijn en tóch een technische functie ambiëren worden gekoppeld aan bedrijven, een hbo-opleiding en een baan in de techniek. Zit jouw bedrijf ook te springen om personeel? Denk dan eens aan gemotiveerde zij-instromers. 'Be an Engineer' helpt jou hier graag bij. Tijdens een informatiebijeenkomst voor bedrijven op 15 mei in Amersfoort vertellen ze je graag meer. Op onze website vind je meer informatie.
 
Een mooi voorbeeld van samenwerking en kennisdeling is het partnerschap van KIVI en Recharge Earth, hét platform voor professionals die een rol spelen in de energietransitie. Pascal van der Molen van KIVI en Pieter Bas Dujardin van Rotterdam Ahoy tekenden hiervoor op 18 april jl. een driejarige samenwerkingsovereenkomst. KIVI helpt vragen over de energietransitie op technisch niveau, onafhankelijk en met gefundeerde data te beantwoorden. Hiermee zijn we partner voor politiek en maatschappij en dragen we bij aan een duurzame energievoorziening in de toekomst!

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Lintjesregen voor KIVI-leden 2023

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen worden Koninklijke onderscheidingen in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning.

Ook dit jaar, bij de lintjesregen op 26 april, hebben leden van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Wij feliciteren:

  • de heer ir. T.F.J. van de Gazelle
  • de heer ir. D. van Ittersum
  • de heer ir. B.W.L. Nols

11/14.05.2023 50th Conference in The Hague - European Young Engineers meets Young KIVI Engineers

The 50th conference of the European Young Engineers Association (EYE) will take place from May 11th – 14th 2023 at the KIVI premises in The Hague, Netherlands. This leading conference for young engineers features networking events, company visits, workshops, and keynote sessions with partners.

For this special celebration, impactful engineering companies, including Audi, Siemens and Philips, as well as EYE’s leaders from different generations (since 1994) will be brought together. It concludes with a grand Gala Dinner on Saturday evening to celebrate.

Are you interested in joining the EYE conference? Learn more on this website.

About EYE

European Young Engineers Association (EYE) is the largest non-profit organisation of its kind representing more than 500.000 young engineers across 20 countries. Read more on their website.

13/14.05.2023 - Maker Faire


Zaterdag 13 en zondag 14 mei vindt wederom de Maker Faire plaats in Delft. De liefde voor techniek spat er van af bij dit event! Eenieder die leuk met techniek bezig is en iets maakt, kan dat op de Maker Faire laten zien. Erg leuk voor een dagje uit en plezier in techniek, ook voor jongeren vanaf 14 jaar. Kijk vooral op: Maker Faire Delft: Made in Delft
Deze dagen worden georganiseerd door het Science Centre van de TU Delft.
 
 
Van 7 t/m 4 mei vindt een soortgelijk festival in Enschede plaats: https://tetem.nl/makerfestivaltwente/meerdaagsfestival/
Dit lijkt ook geschikt voor jongen kinderen!

15.05.2023 - Energy Now 2023 the move towards energy independence

Energy Now is a large congress on sustainable energy in the Brainport Region of Eindhoven, organized by Team Energy, a student team of the TU/e. The congress aims to be a platform for students, prospective workers in the energy sector to meet companies in an informal setting, to discuss together the perspectives of the energy transition.

The congress is held on a single day on monday May 15th, with various speakers bringing light on subjects in relation to the theme, the possibility to engage in workshops with several companies active in the energy sector, each with their own specialization. Furthermore, there are many opportunities during the day to get in touch with other students, scientists and companies in an informal way.

This year the theme is 'The move towards energy independence' with subtopics 'decentralization', 'energy efficiency', 'integrating renewable energies' and 'digitalization of energy'.

For registration, click here >>

 

15.05.2023 - Be an Engineer helpt bedrijven succesvol aan technische instromers op hbo-niveau

De maatschappij staat voor belangrijke opgaves zoals de energietransitie en verduurzaming. Hierbij speelt de technische sector een belangrijke rol. Omdat er een fors tekort is aan specialisten, is het juist nu nóg belangrijker om anders om te gaan met technisch talent. Het initiatief Be an Engineer helpt instromers die niet technisch opgeleid zijn en tóch een technische functie ambiëren aan een opleiding en baan in de bouw, energie, industrie, installatie of techniek.

Wil je als werkgever meer weten over Be an Engineer en hoe je als bedrijf het hbo-talent van de toekomst verwelkomt? Bezoek dan op maandag 15 mei de informatiebijeenkomst voor bedrijven in Amersfoort:

Meer informatie, klik hier >>

17.05.2023 - Masterclass PresentatietechniekenWoensdag 17 mei geeft Ronald Bos voor de laatste keer zijn training presentatietechnieken: krachtig je boodschap overbrengen door vooral jezelf te zijn. Deze video geeft daar een goed voorbeeld van:

Korte video Ronald Bos over ervaringen bij masterclass presenteren voor ingenieurs. - YouTube
 
Zoals Ronald aangeeft: Fijn als je enthousiast kan zijn in plaats van nerveus en prettig als je bevlogen overkomt in plaats van kundig.

Voor meer informatie, klik hier >>

Position Paper Metaverse

Goed om ‘bij te blijven’ en leuk om te lezen!

Eind 2021 maakte Facebook bekend dat ze zich helemaal gaan toeleggen op de Metaverse. Als het grootste toenmalige social media platform veranderden ze zelfs hun eigen naam, van Facebook naar Meta, daarmee hun volledige toewijding aangevend.

In de Vaste Kamercommissie Digitale Zaken ontstonden er vragen over de ontwikkeling op het gebied van de Metaverse. Zou de Metaverse kunnen leiden tot een monopoliepositie voor Meta? Zou het kunnen leiden tot misbruik of illegale activiteiten? Moet de wetgever inspringen om te reguleren of stimuleren? Als antwoord daarop werd gevraagd om een KIVI position paper vanuit de KIVI afdeling Informatica.


Voor meer informatie, klik hier >>

17.05.2023 - E Lunchwebinar Hoe gaat de Energietransitie in de Gebouwde Omgeving in z’n werk?

Hoe gaat de energietransitie in de Gebouwde Omgeving in z’n werk? Uitdagingen volop, en niet alleen maar in de techniek

Dat het energiesysteem in Nederland heftig zal gaan veranderen zal voor niemand meer een verrassing zijn. Hoe dat er uiteindelijk uit zal zien is nog wel grotendeels ongewis.

De urgentie voor deze transitie wordt nog lang niet overal gevoeld. Daarnaast komen er steeds meer knelpunten in de elektriciteitsnetten. De technologische ontwikkelingen beïnvloeden continu de beschikbaarheid, toegankelijkheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid.

Kortom:
“Van het gas af” is makkelijk gezegd.
In dit webinar op woensdag 17 mei wordt uitgelegd wat de uitdagingen zijn en hoe Stedin de Energietransitie maximaal faciliteert. Geschetst zal worden in welke omgeving Stedin daarbij moet werken, en welke andere actoren, stakeholder en gremia belangrijk zijn.
Daarmee zal duidelijk(er) worden wie er aan zet is, en welk handelingsperspectief bewoners ook zelf hebben.

Spreker
dr. ir. Arjen Jongepier, Innovatie en Systeem Integratie bij Stedin

Voor meer informatie, klik hier >>

23.05.2023 Duurzaam bouwen aan infra. Maar hoe?

Zie de foto hieronder voor Cornelis Berkhout in actie!

Op dinsdag 23 mei 2023 vindt de Dag van de infra ‘23 plaats in De Doelen in Rotterdam. Tijdens dit congres gaan we het hebben over duurzaam bouwen aan spoor, weg en water. SpoorPro.nl en Infrasite.nl slaan de handen ineen om alle stakeholders te verzamelen die werken aan het verbeteren en uitbreiden van de Nederlandse infrastructuur. Werkzaamheden aan en uitbreiding van de Nederlandse infrastructuur moeten op termijn zoveel mogelijk emissieloos worden uitgevoerd.

Hoe gaan we dat doen? Krijgen de bouw en de infra voorrang bij het verdelen van de stikstofruimte? Is emissieloos bouwen wel betaalbaar? En wie gaat de werkzaamheden uitvoeren met de krapte op de markt? 

De sprekers vertegenwoordigen onder andere MKB Infra, ProRail, Rijkswaterstaat, BAM Infra, Heijmans, ENI, Strukton Rail, Deltaris en Techniek Nederland.
 
Als lid van KIVI kunt u deelnemen met 20% korting. Schrijf u in via www.dagvandeinfra.nl/registratie en gebruik kortingscode DVI23KIVI.
 

24.05.2023 Uitnodiging Preview EMO Nederland

Zie de foto hieronder voor Cornelis Berkhout in actie!

EMO Hannover (18 – 23 september 2023) is de innovatiebeurs voor machines, oplossingen en diensten in de metaalbewerking. Meer dan 1.500 bedrijven presenteren hun nieuwste ontwikkelingen op het gebied van productietechniek – waaronder werktuigmachines, productiesystemen, precisiegereedschap, geautomatiseerd materiaaltransport, computertechnologie en industriële elektronica.
 
Global Fairs Nederland nodigt u graag uit voor de Preview EMO Nederland op woensdag 24 mei 2023 (14:00 – 17:30 uur) in het Louwman Museum in Den Haag. We maken u deelgenoot van de nieuwe ontwikkelingen en innovaties die op EMO 2023 gepresenteerd zullen worden. Na afloop van de preview vindt een exclusieve EMO-privétour door het Louwman Museum plaats. Ook hiervoor bent u van harte uitgenodigd.
 
 Sprekers:
• Dr. Wilfried Schäfer (Managing Director, VDW)
• Christian Pfeiffer (Senior Vice President, Deutsche Messe AG)
• Frank Biemans (Managing Director, BMO Automation)
• Victor Koppelaar (Managing Director, Global Fairs Nederland)
 
 
Aanmelden Preview EMO Nederland:
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar events@global-fairs.com of telefonisch via 06 202 722 37.

26.05.2023 De 3 dimensies van effectief leiderschap 

Zie de foto hieronder voor Cornelis Berkhout in actie!

Jij bent een leider of ondernemer in de technische sector. En je wilt verder, iets nieuws.
Je wilt voorop blijven lopen en impact maken, maar je merkt dat je rol als leider meer van je vraagt dan enkel inhoudelijke expertise.

In deze inspiratiesessie doe je kennis en ervaringen op over de 3 dimensies van effectief leiderschap.

Jouw resultaat

  • Je hebt inzicht in de 3 dimensies van effectief leiderschap,
  • Je weet hoe jij je verhoudt tot deze dimensies,
  • Je hebt handvaten om je effectiviteit als leider te vergroten,
  • Je kunt beter je rust bewaren in complexe en stressvolle situaties.

Wij zijn Marieke van Werven (bedrijfskundige) en Nanke Lavrijsen (technisch bedrijfskundige) en elk al ruim 20 jaar werkzaam als leiderschapstrainer en coach in het bedrijfsleven.

De inspiratiesessie vindt plaats op vrijdag 26 mei, 14.30 – 17.30 uur.

Voor meer informatie, klik hier >>


- vacature- 

ADVISEUR DUURZAME ENERGIE

Wil jij als adviseur duurzame energie je inzetten binnen een dynamische fase van de energietransitie?

Houd je ervan om complexe uitdagingen aan te gaan en deze creatief op te lossen? Dan hebben wij een mooie job voor jou bij RVO.

Als adviseur duurzame energie ga je met jouw kennis en kunde van de technische praktijk met diverse partijen aan de slag om bij te dragen aan de versnelling van de verduurzaming. Een uitdagende rol waarbij je impact maakt.

Solliciteer nu >>

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, klik hier >>

KIVI-activiteitenkalender

09 mei
TU Delft: All Energy Day 2023

09 mei
Woningfabriek Heerenveen

09 mei
Bezoek aan de gesloten plantenkas, een toppunt van duurzaamheid

10 mei
Hoe software het oncologiezorgpad innoveert

11 mei
The KNVTS takes soundings

11 t/m 14 mei
EYE Conference

12 mei
Europese Defensie samenwerking: Common procurement

15 mei
Energy Now 2023 the move towards energy independence

16 mei
Innovaties in Mobiliteit en Verkeersveiligheid

16 mei
KIVI Afstudeerprijs Alkmaar

16 mei
Kennisveiligheid

17 mei
Process Safety congres:  Beheersen van processen met gevaarlijke chemicaliën

17/18 mei
IDEMC: Design for Complexity

17 mei
Presentatietechnieken voor Ingenieurs

17 mei
E Lunchwebinar Hoe gaat de Energietransitie in de Gebouwde Omgeving in z’n werk?

17 mei
STIKSTOF Uitdagingen en oplossingen

17 mei
Wat te doen met kernafval

23 mei
Aspiration is inspirating

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief