Binden en boeien
 
Miguel Delcour
Het bevorderen van de aandacht en waardering in de maatschappij voor techniek en technische beroepen is een van de doelstellingen van KIVI en je kan niet vroeg genoeg beginnen met het enthousiasmeren van de jeugd.

Bij KIVI waren we daarom verheugd om een grote groep tweedeklassers van het Haags Montessori Lyceum te mogen ontvangen om hen te vertellen over het mooie beroep van ingenieur. Omdat ik zelf twee kinderen heb waarvan een een bijna-puber, dacht ik wel voorbereid te zijn op deze lading (puber)energie die het KIVI-pand binnen kwam zetten. Maar het boeien van 104 jongeren met smartphones als afleiding en de meeste met een korte aandachtsspanne blijkt ook voor mij een behoorlijke uitdaging. Dubbel zoveel respect voor de docenten die dagelijks deze jongens en meiden helpen met het opdoen van benodigde kennis en het behalen van hun middelbare schooldiploma!

Gelukkig hadden we twee interessante sprekers die zich niet lieten afleiden door de vaak wat rumoerige toeschouwers. John Stoop, bestuurslid van KIVI's vakafdeling RisicoBeheer en Techniek en Enrico Lammers, bestuurslid van de vakafdeling Nederlandse Procestechnologen, vertelden met veel enthousiasme over wat voor mooie dingen je kan gaan doen als je in de techniek gaat werken. John liet de leerlingen zien welke aspecten van het ingenieursschap belangrijk zijn bij het verbeteren van de veiligheid van Formule 1-racen. Enrico vertelde over het belang van de procesindustrie en wat ingenieurs hierbij betekenen.

De presentatie met drones door Marc Jonkman en Patrick de Jong van Smart AIS - Asset Integrity Solutions maakte veel indruk. Fantastisch om die boven het KIVI-pand (met toestemming van onze buren!) en door de Grote zaal te zien vliegen. Mijn enthousiasme voor techniek en het ingenieursschap was natuurlijk al groot, maar de presentaties van die middag deden mijn ingenieurshart sneller kloppen. Hopelijk geldt dit ook voor de jongeren die we mochten ontvangen!

Een ander mooi voorbeeld van binden en boeien is ons lid Paul Molleman, tevens adviseur van het bestuur van KIVI regio Midden, die al vijf jaar met veel enthousiasme middelbare scholieren inspireert om de techniek in te gaan. In april heeft hij leerlingen uit 4 havo en 5 vwo met profiel Natuur en Techniek verteld over zijn werk als ingenieur, waarom hij de techniek in is gegaan en over het kiezen van de juiste opleiding. De kracht van Paul ligt in zijn enthousiasme dat aanstekelijk werkt. Hij vertelt vanuit zijn eigen ervaring, geen abstract verhaal over een mogelijk beroep, maar een authentieke presentatie over het ingenieursschap.

Lees hieronder het verhaal van Paul en laat je inspireren om ambassadeur te worden van het mooiste beroep ter wereld! KIVI helpt hier graag bij door best practices te delen en leden en afdelingen te faciliteren!
 
Miguel Delcour, Directeur KIVI

Paul Molleman inspireert al  vijf jaar middelbare scholieren om ingenieur te worden.

Elk jaar wordt hij weer gevraagd door het Johannes Fontanus College in Barneveld. En hij doet dat met zoveel plezier!

In de Week van de Techniek krijgt hij anderhalf uur de tijd om de leerlingen van 4 havo en 5 vwo met profiel Natuur en Techniek te vertellen over hoe leuk het is om ingenieur te worden. Natuurlijk zijn er lastige leerlingen bij. Paul noemt ze eerder ‘speels’. Maar over het algemeen heb je ze na vijf minuten alweer bij de les. Leuke filmpjes helpen daarbij. Maar natuurlijk kan hij veel beter zelf vertellen hoe zo’n voorlichtingsles gaat, klik hier >>
 
Paul’s enthousiasme is aanstekelijk en het is zo leuk dat hij over zichzelf vertelt. Geen abstract verhaal over een mogelijk beroep, maar gewoon het verhaal van ‘Paul’ en wat hij (heeft) mee(ge)maakt.
 
Zou dit ook wat voor jou zijn? Waarom informeer je dan niet eens bij een middelbare school in jouw omgeving wat eventuele mogelijkheden zijn? Misschien zitten je kinderen of kleinkinderen op de middelbare school? Doen zij ook wat in de Week van de Techniek? Misschien kan je eens wat vertellen over het ingenieur-zijn? Elke toekomstige ingenieur juichen we als KIVI natuurlijk toe!

01.06.2023 ElaadNL: Webtalk #53 Laadpalen en straatverlichting sneller én veiliger aansluiten, hoe doe je dat?

In deze webtalk, op donderdag 1 juni, bespreken Robin Vos en Gerben Spies (ElaadNL): Hoe kunnen we de groei van laadpalen bijbenen, terwijl er al een tekort aan vakmensen is?

Een deel van het antwoord zit hem in het besparen van de werktijd die monteurs nodig hebben om een laadpaal op het net aan te sluiten.

Hiervoor is de ‘compacte aansluitmodule’ ontwikkeld.

En het mooie is, deze innovatie is ook te gebruiken bij andere onbemande objecten, zoals reclamezuilen, parkeerautomaten en straatverlichting.

In deze webtalk aandacht voor vragen als:

  • Hoe werkt de compacte aansluitmodule? Wat is de tijdwinst? Hoe is deze innovatie tot stand gekomen?
  • En wat betekent deze voor de eisen aan onder andere publieke laadpalen?

Heeft u al vragen over dit onderwerp? Stel ze via info@elaad.nl

Meer informatie, klik hier >>

01.06.2023 Women in Electrical Engineering

Why do women choose to make the Electrical Engineering research field their profession? What inspires them, what did their education offer them and how do they stand in society today?

We have invited four inspiring women Loes Segerink, Melissa Tijink, Fleur van Rossem and Jelena Popovic who will give their vision of achieving success, career plans, and maybe change this traditional men's world into a world with more women. 

This event on Thursday June 1st is organised by the Department of Electrical Engineering (EEMCS) in cooperation with KIVI Students Twente (KST) and KIVI Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs (NVI). We hope to welcome (PhD-) students, young professionals, career tigers, alumni, and everything in between. 

More information, click here >>

06.06.2023 Excursie Windpark en Zonnepark Weert



Energiecoöperatie WeertEnergie heeft een Windpark ontwikkeld en heeft een Zonnepark in ontwikkeling aan de oostkant van de Gemeente Weert om hiermee serieus bij te dragen aan het energieneutraal maken van wonen en werken in de Gemeente Weert. Inmiddels is het nieuwe Windpark Weert 11 maanden in bedrijf. Daarnaast zijn de plannen voor een Zonnepark vlak bij het Windpark al vergevorderd.
De Gemeente Weert wil in 2040 qua wonen en werken in de gemeente energieneutraal zijn.

WeertEnergie zal plannen en ideeën voor de komende 10 jaar kort illustreren.

De organisatie staat open voor oplossingen en ideeën die elders in Nederland (of daarbuiten) al hun potentie hebben laten zien. In dit deel van de bijeenkomst is onderling gesprek over het thema Energietransitie op basis van de casus Weert het echte agendapunt

De vakafdeling Elektrotechniek heet u van harte welkom voor de excursie Windpark en Zonnepark Weert op dinsdag 6 juni.

Meer informatie, klik hier >>

07.06.2023 - How can advanced technologies boost criminal investigations?

Symposium: How can advanced technologies boost criminal investigations?

This symposium on Wednesday 6th of June – with plenary lectures and workshops – is a collaboration between KIVI, CLHC and the lecorate Technologies for Criminal Investigations (Saxion UAS/Police academy).

The aim of this lecorate is to perform applied and scientific research to answer essential questions – not only who did it, but also how and when did the crime take place are of importance - from the police/forensic investigators, to develop products, tools and techniques for the criminal justice chain as well as to apply and implement innovative techniques within the criminal justice chain.

Examples of developments to boost criminal investigations are remote sensing, nanotechnology for forensics, lab-on-a-chip and real-time analysis at the crime scene. Moreover, data science & crime will also be one of the topics of this symposium. 

More information, click here >>

7/8.06.2023 - IDEMC: Design for the Circular Economy

Understanding the complexities of designing for a circular economy

Circular product design helps design professionals to improve the long-term sustainability performance of products. The key principle of the approach is 'designing out waste', fitting your product in a circular economy where the value of the product, its components, and its materials are maintained and not wasted.

This Masterclass helps you to understand the circular mindset and the role you can play as a design professional in the transition towards a circular economy. We will address implications for product design engineering using examples from practice, and provide research-based, practical design approaches and tools. You will explore the circularity of your own product and come up with circular-ready redesigns.

The sessions in this Masterclass offer a mixture of interactive lectures, tutorials and workshops with the aim to immerse you into the theory and practice of designing for a circular economy. You will work on your own case study to learn how to use the tools and methods taught. 

Speakers are Ingrid de Pauw and Bas Flipsen, both senior lecturer of Industrial Design Engineering, TU Delft.

For more information, click here >>

07.06.2023 - Samenwerken met marktpartijen

De Vakafdeling Asset Management & Maintenance organiseert in 2023 een reeks online sessies waarin aspecten worden behandeld op het gebied van technisch beheer en onderhoud (TBO) in gebouwen.

Alle webinars zullen dit jaar te maken hebben met het centrale thema “Samenwerking”. Niet verrassend, maar o zo belangrijk. Het thema keert steeds weer terug wanneer we de ontwikkelingen volgen in personeelsschaarste, datagedreven toepassingen en nieuwe contractvormen.
De sessies worden opgenomen, zodat men ze nog eens terug kan zien via de KIVI-website. De sheets worden in pdf eveneens gedeeld via de KIVI-website.

Woensdag 7 juni 2023 zullen we de uitgevallen maart-sessie inhalen waarin de samenwerking met marktpartijen centraal staat. Onze sprekers Anand Moelchand en Erik van der Wel zullen vanuit opdrachtgeversperspectief dieper ingaan op succesvolle samenwerkingsaspecten ten aanzien van marktpartijen. Het wordt deels een interactieve sessie, met ruimte voor discussie. En vanuit de ervaringen van Anand en Erik worden er een paar praktijkvoorbeelden gepresenteerd.
Het doel van deze sessie is te laten zien dat samenwerken met marktpartijen kan helpen om je organisatie doelen te bereiken.

Voor meer informatie, klik hier >>

07.06.2023 - Ontwerpen voor The Ocean Cleanup, meewerken aan de grootste schoonmaakactie ooit

Het probleem van plastic afval in de oceanen bedreigt de natuur op een onvoorstelbare schaal. Dit besef is de laatste 10 jaar wereldwijd flink toegenomen. The Ocean Cleanup met oprichter Boyan Slat is een organisatie die zich heeft gecommitteerd aan het opruimen van de oceanen. De manier waarop zij dit doen is ronduit verbluffend. Een bewijs dat de mens wereldwijde milieuproblemen kán aanpakken.

Spark werkt samen met het rivieren-team van de Ocean Cleanup om oplossingen te ontwikkelen die plastic afval uit de rivieren kunnen vangen voordat het de oceaan bereikt. Het doel? De duizend meest vervuilende rivieren aanpakken.

Wat is er nodig voor deze complexe uitdaging en wat kan een industrieel ontwerper hieraan bijdragen?

Spreker: Michel van Schie (Spark Design & Innovation)

Dit event vindt op locatie én online plaats op woensdag 7 juni.  

Voor meer informatie, klik hier >>

Ocean & North Sea Summit 2023 Den Haag


De aanleiding voor de Ocean & North Sea Summit 2023 in Den Haag is de stop-over van The Ocean Race van 11 tot en met 15 juni. De race is een spectaculaire zeilwedstrijd rond de wereld. Naast de het teamwork en de prestige van de sport worden ook maatschappelijke uitdagingen gekoppeld aan het programma. Nederland heeft een lange geschiedenis in deze race en in de zeilsport.

De teams worden steeds vaker, beter en meer ondersteund door onderzoekscentra en bedrijven. De zeilsport brengt ook steeds meer antwoorden en oplossingen naar de wal. Zo zijn tijdens de vorige editie de scheepsroutes geoptimaliseerd. Dit werd mogelijk gemaakt na data analyse opgehaald door een Nederlands team tijdens de race. De trend om sport te gebruiken als testcase wordt steeds vaker ingezet.

Ga voor meer informatie en registratie naar oceannorthsea.nl >>

 

08.06.2023 Windkracht 5: Breakfast Booster "Waterstof", heilige graal voor energietransitie of toch niet?

Zie de foto hieronder voor Cornelis Berkhout in actie!

Welke toekomstvisie hebben de tafelgasten op de ontwikkeling van waterstof op de toepassingsgebieden? En wat betekent het gebruik van waterstof als energiedrager vanaf de windmolenparken voor het totale energetische rendement? Tijdens deze Breakfast Booster gaat gespreksleider Edwin Groot met vier tafelgasten op zoek naar antwoorden op deze en meer prangende vragen. Ook het fysieke transport van waterstof komt aan bod; want zijn overal pijpleidingen nodig of zijn vaten een waardig alternatief? En wat betekent dit dan voor de veiligheid?

Kom er achter welke toekomstvisie op waterstof voor de energietransitie Carin Biegnolé (CEO ConversionenConsultant Woman in Green Hydrogen) heeft. En laat je door tafelgast Andre Molengraaf (CEO H2storage) meenemen in de ontwikkelingen van waterstofopslag en de rol van H2storage in de ontwikkeling van waterstof als geheel.

Naast Carin en Andre zitten er nog twee bekenden uit de energiewereld aan tafel. Binnenkort maken we op onze website bekend wie dat zijn.

Windkracht 5 nodigen je graag uit op donderdag 8 juni om mee te denken en online met ons mee te praten. In een uur tijd komen allerlei factoren aan bod die van invloed zijn op de toekomst van waterstof als energiebron. Dit wil je toch niet missen!

Voor meer informatie, klik hier >>

08.06.23 - ETF: Bedrijfsbezoek aan VDL ETG

In het kader van Engineer The Future (ETF) organiseert KIVI Students verschillende activiteiten. ETF is een jaarlijks terugkerend thema met een competitie-element dat dit jaar gericht is op de toekomst van mobiliteit. Het brengt studententeams en afstuderende Bachelor-, Master- en PhD-studenten samen die zich bezighouden met de toekomst van mobiliteit. Het doel is om innovatieve concepten en projecten extra aandacht te geven en deze te laten uitgroeien tot technologieën die de mobiliteitssector transformeren. ETF fungeert als een platform voor inspiratie, uitwisseling en verbinding, met een specifieke focus op duurzame en slimme mobiliteitsoplossingen.

Eén van de activiteiten van ETF is het bedrijfsbezoek aan VDL ETG Almelo op donderdag 8 juni. VDL ETG Almelo is gespecialiseerd in systeemintegraties van mechatronische (sub)systemen en modules voor OEM's van hightech producten. Van (co-)ontwerp tot onderdelenproductie, montage en kwaliteitscontrole, bestrijkt VDL ETG Almelo de volledige waardeketen. Met in-house faciliteiten zoals machining, high-speed frezen, precisieslijpen, plaatwerkerij, lasersnijden, mechanische en elektrische (clean room) assemblage, testen, productcertificatie en onsite installatie, behoren ze tot de toonaangevende bedrijven in hun vakgebied.

Het bedrijfsbezoek aan VDL ETG Almelo biedt een unieke gelegenheid voor deelnemers om in contact te komen met professionals die vooroplopen in de industrie en om kennis en ervaringen uit te wisselen. Het is een waardevolle bron van inspirhttps://www.kivi.nl/afdelingen/kivi-students/events/activiteit-ks/etf-bedrijfsbezoek-aan-vdl-etgatie en netwerkmogelijkheden voor de deelnemers van de ETF-competitie, waarbij we streven naar innovatieve concepten met een aanzienlijke impact en schaalbaarheid voor de toekomst van mobiliteit.

Voor meer informatie, klik hier >>

15.06.2023 MES 2023: Ruim 100 experts in duurzame materialen en oppervlaktetechnieken op 1 dag



Duurzaamheid is niet langer een keuze: grondstof schaarste, maar ook het klimaat en de energietransitie maken investeren in duurzame materialen en oppervlaktetechnieken essentieel. Om de industrie hierbij op weg te helpen en inzicht te bieden in mogelijke oplossingen en kansen, organiseren MikrocentrumVereniging ION en VOM voor de tweede keer het kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface (MES). MES 2023 vindt op donderdag 15 juni plaats in NH Koningshof in Veldhoven (NL).

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, klik hier >>


- vacature- 

STRUCTURAL ENGINEER BRAND- EN EXPLOSIEWERENDE PRODUCTEN

Wil jij samen met onze specialisten van de R&D afdeling werken aan klant specifieke ontwerpen en structurele berekeningen ten behoeve van brand en of explosie werende wanden, deuren en ramen?

Wij zoeken een structural engineer die samen met ons R&D team InterDam verder kan laten groeien door de producten te verbeteren en onze specialisme verder uit te breiden.

Solliciteer nu >>

KIVI-activiteitenkalender

01 juni
Hyundai Construction Equipment Europe Customization Center - Beveren (B)

01 juni
ElaadNL: Webtalk #53 Laadpalen en straatverlichting sneller én veiliger aansluiten, hoe doe je dat?

01 juni
Women in Electrical Engineering

02 juni
Algemene Ledenvergadering met sloepvaren en diner

05 juni
CTWe: Advancement in the 5G mobile communications network and ultra-reliable wireless intra-aircraft communication

05 juni
Beveiliging van retailers door BigBrother

06 juni
Woningfabriek Heerenveen

06 juni
Excursie Windpark en Zonnepark Weert

07 t/m 08 juni
IDEMC: Design for the Circular Economy

07 juni
How can advanced technologies boost criminal investigations?

07 juni
Samenwerken met marktpartijen

07 juni
Ontwerpen voor The Ocean Cleanup, meewerken aan de grootste schoonmaakactie ooit

8 juni
Windkracht 5: Breakfast Booster "Waterstof", heilige graal voor energietransitie of toch niet?

08 juni
Bouwen in water

08 juni
ETF: Bedrijfsbezoek aan VDL ETG

13 juni
Waterveiligheid in tijden van zeespiegelstijging

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief