Sinds november 2017 bouwt de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie in Terneuzen een nieuwe sluis. Deze sluis vormt de ontsluiting van de havens van Gent en Terneuzen en wordt een belangrijke schakel in de binnenvaartverbinding tussen Rotterdam en Parijs. Kleinere binnenvaartschepen kunnen nu al via het kanaal van Gent naar Terneuzen doorvaren tot aan Parijs.

Inmiddels wordt bij het Franse Cambrai een nieuw kanaal van 106 kilometer gegraven tussen de Seine en de Schelde. Daardoor kunnen straks binnenvaartschepen die zes keer zo groot zijn, rechtstreeks vanaf de Westerschelde doorvaren naar Parijs. De nieuw sluis van Terneuzen wordt de voordeur van die nieuwe verbinding.

Naar verwachting vaart in 2022 het eerste schip door de Nieuwe Sluis naar de havens van Terneuzen en Gent. Het ruim 900 miljoen euro kostende project wordt grotendeels door Vlaanderen betaald. Tijdens het bedrijfsbezoek maakt u niet alleen kennis met de werkzaamheden, maar ook met de unieke samenwerking op het grensgebied van Vlaanderen en Nederland (in Zeeuws-Vlaanderen).

Website: https://nieuwesluisterneuzen.eu
Informatie: Gert-Jan van den Dries, E: gertjanvandendries@home.nl

Programma

 -  uur Ontvangst in het haveninformatiecentrum
 -  uur Presentatie over het project in samenwerking met de bouwcombinatie Sassevaart; Bezoek aan het uitkij
 -  uur Bezoek aan het uitkijkpunt
 -  uur Tijd om rond te kijken in het informatiecentrum en vragen te stellen