Graag nodigen wij de leden van KIVI Bouw- en Waterbouwkunde uit voor het bijwonen van de Combi-Tourtocht ‘Deltawerken voor de Kust en Waterrijke Zeeland, die op donderdag 25 april 2024 zal worden georganiseerd door Stichting Blauwe Lijn in het kader van het Jaar van Johannis de Rijke, waarbij internationale studenten en PhD’s zullen aansluiten.

Het Gezelschap "Practische Studie” ontvangt 30 internationale studenten en – onderdeel van het interantionale programma – mogen zij ook deze tourtocht meemaken. Daarbij zal het bestuur van Het Gezelschap "Practische Studie” aansluiten. Daarnaast zullen naar verwachting 5 PhD – onderzoekers betrokken bij waterproblemen en landschapsarchitectuur meegaan. Onder hen is Yuka Yoshida die onderzoek zal gaan verrichten in o.a. Nederland en Japan naar ‘Floodrisk management from a landscape approach’

Stichting Blauwe Lijn organiseert vaker tourtochten voor het onderwijs, experts in de waterwereld en geïnteresseerde burgers. Daarbij blikken zij terug naar onze watergeschiedenis en de grote watermeesters van toen. De kennis en verhalen, maar ook de lessen kunnen inspirerend zijn voor de nieuwe generatie: de zgn. Nieuwe Watermeesters.

De missie van de Stichting is om jongeren, studenten en experts bijeen te brengen en met elkaar te komen tot ideeën en projecten die mogelijk een bijdrage leveren voor de waterproblemen nu en de toekomst.

In de tour op 25 april krijgt Johannis de Rijke extra aandacht. Dit vanwege het themajaar Johannis de Rijke die Stichting Blauwe Lijn organiseert vanaf 5 december 2023 tot en met 6 december 2024. Johannis de Rijke inspireert, 110 jaar na zijn dood nog steeds in Japan en Nederland, vanwege zijn bijzondere verdiensten in Japan in de 19e eeuw. Johannis was samen met andere watermannen in Japan zeer actief en heeft Japan geholpen met grote werken om vloeden van rivieren en de zee tegen te gaan. Meer informatie over dit themajaar, zie link.

Tijdens de tour komen ook andere watermeesters (zoals Johan van Veen, Cornelis Lely, Johannis de Rijke en Jan Agema) aan de orde. Er wordt stilgestaan bij de aanleg van de Deltawerken, het beheer en onderhoud van de kust en dijken, de toekomstige opgaven en toekomstige plannen in de Zuidwestelijke Delta.

Meer informatie over de Stichting Blauwe Lijn: www.stichtingblauwelijn.nl en tourtochten: https://www.stichtingblauwelijn.nl/projecten/tourtochten/

Opstapplek en terugkomst: Hampshire Hotel Delft

Route langs Deltawerken, waterwerken en kust van Zeeland/Zuid-Holland:

Delft – Haringvlietsluizen – Brouwersdam – Schelphoek/Plompe Toren – Oosterscheldekering – Colijnsplaat – Uitkijkpunt Krammersluizen

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1A7JZMLPZgfnI_ucrKCiyt8EaHEoWyjoTDRUsGsXCbnU/edit?usp=sharing

Bus: 50 personen, waarvan 35 Tu Delft (internationale studenten), PhD’s vanuit Delta Waelth en TU Delft,

Beschikbare plekken voor KIVI-Leden: 6 personen

Gidsen Stichting Blauwe Lijn:

Karen van Burg (coördinator), Leo van Gelder, Roeland Hillen

(Experts bij Rijkswaterstaat en voormalig Waterschap Hollandsche Delta, Flooting Farm Rotterdam)

Speciale gasten: Yuka Yoshida, Johan Sturm (Stichting Johannis de Rijke)

Taal: Engels

Georganiseerd en aangeboden door:

Stichting Blauwe Lijn (www.stichtingblauwelijn.nl) in nauwe samenwerking met het Gezelschap "Practische Studie” van Civiele Techniek van de TUDelft.

Aanmelden bij:

Aanmelddatum (deadline): 23-4-2024

Gesubsidieerd door: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat