Omschrijving

De woonwijk Laakkwartier is gebouwd op voormalig Rijswijks grondgebied. Het werd bij Den Haag gevoegd na annexatie van het terrein tussen de Laakkade en de Broeksloot.
Hoewel Berlage in het Algemeen Uitbreidingsplan van 1908 voor het terrein al woonbebouwing had voorgesteld, startte de straataanleg en bebouwing van het eerste deel pas in 1925. De Molenwijk tussen de Rijswijkseweg en de Trekvliet was toen bijna tienjaar voltooid. Ook de andere zijde van de Rijswijkseweg was bebouwd.
Rond 1940 was de woonwijk grotendeels afgerond, waarmee de gemeentegrens met Rijswijk was bereikt. Het zwaartepunt van de bouwproductie lag in de eerste periode van de jaren dertig.

THEMA'S: STEDENBOUWKUNDIGE REGIE EN HOOGBOUW
Vanwege de oneconomische bouwterreinen heeft de dienst Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting een aantal door Berlage voorgestelde diagonalen geëlimineerd. De hoofdopzet bleef intact en daarmee werd het Laakkwartier qua stedenbouwkundige opzet een van de meest cultuurhistorisch waardevolle wijken van Nederland.
De Gouverneurlaan vormt de ruggengraat die zich op twee plaatsen verbreed in rechthoekige pleinen, waarvan het grootste plein aan de noordkant zich symmetrisch vertakt. Haaks op de laan liggen enkele dwarsassen, als begrenzing van de verschillende buurten.
De grote waarde ligt vooral in de ruimtelijke opbouw met evenwichtige profielen, waarbij vier bouwlagen bepalend zijn voor de hoofdroutes, drie bouwlagen voor de secundaire routes en twee bouwlagen voor rustige straten in de verschillende buurtjes. De symmetrische opzet van het Jonckbloetplein en het Lorentzplein wordt geaccentueerd met asymmetrische hoogteaccenten. De samenhang tussen stedenbouw en architectuur werd verkregen door het vervaardigen van schetsplannen. Die fungeerden als ruimtelijke kaders voor de particuliere bouwondernemers en architecten.

Deze lezing is onderdeel van een reeks. Er volgt nog één lezing:
11 oktober - Lezing en excursie RUSTENBURG OOSTBROEK

Alle excursies vinden plaats op een donderdag en beginnen om 15.00 uur. Rond 16.00 uur gaan we wandelend langs de voorbeelden van de lezing. De excursie duurt tot circa 17.30 uur.

Spreker(s)

Marcel Teunissen, auteur van het boek '100 jaar Nieuwe Haagse School'.
Tijdens de lezing zal het boek te koop zijn en kan worden gesigneerd door de auteur.

Locatie

KIVI Bureau

Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag

Organisator

Bouw

 

Naam en contactgegevens voor informatie

Ir. Ton Voets

info@tonvoets.nl

 

 

 

 

Programma

 -  uur Start lezing
 -  uur Excursie naar Laakkwartier (vervoer per bus)