Op zaterdag 17 november 2018 vindt in Delft HighLight plaats, een nieuw evenement op het raakvlak van kunst en techniek.
HighLight onderzoekt welke rol kunst en creativiteit spelen in het ge-bruik van technologie en in het vormgeven van onze leefomgeving. Een steeds groter deel van hoe we onze levens leiden wordt bepaald door succesvol inzetten van techniek - of juist de gebreken hiervan. Nederlanders, uit Delft in het bijzonder, zijn altijd zeer vaardig geweest in het onderzoeken, maken en vormgeven van de technieken waarmee wij ons land en ons leven beter inrichten. HighLight presenteert kunst die beïnvloed is door technologische ontwikkelingen (en vice versa), en onderzoekt en bediscussi-eert wat de impact is van deze ontwikkelingen voor onze maatschappij.

Van 16.00 – 23.00 is er in Theater de Veste een programma rondom het thema Artificial Intelligence met een congres, een comedy show, een data detox-café en een tentoonstelling. Daar-naast zijn er tentoonstellingen en workshops op verschillende locaties in de stad. De hoofdlocaties zijn Theater de Veste, Open (bibliotheek) en Science Centre.

HighLight werkt samen met vele partners, zoals onder andere: Gemeente Delft, Technische Universiteit Delft en Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI). Met drie programmatische lijnen belicht het festival hoe technologie wordt ingezet voor expressie (Express), wat voor effecten het heeft (of kan hebben) op het dagelijks leven (Test) en hoe we daar als samenleving mee om kunnen gaan (Think). Het aantal betalende bezoekers is geraamd op 1500.

Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs verzorgt het debatprogramma van 16.00 tot 21.00 in theater de Veste.

THEMA: KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE AAN BANDEN?
De innovatie van kunstmatige intelligentie laat zien dat technische ontwikkelingen in de IT sector enorm snel gaan. De verwachting is dat kunstmatige intelligentie langzamerhand steeds meer gaat overnemen.

Kritiek op Kunstmatige intelligentie
Naast dat er veel voordelen aan kunstmatige intelligentie kleven, zijn er ook steeds meer mensen kri-tisch over deze innovatie. Zo zouden computers en machines te slim worden, en wij als mensheid zijnde op een gegeven moment de controle verliezen over deze computers. Films zoals iRobot gebruikte dit concept al voor films. Op dit moment zijn overheden nog druk bezig met wetgeving op dit gebied aange-zien dit een compleet nieuw concept is. Hoe de kunstmatige intelligentie zich gaat ontwikkelen is nog onduidelijk.

Kosten entrée
€ 15,00 voor KIVI leden. Voor dit bedrag ontvangt u een passe-partout voor alle locaties en de debatreeks in Theater de Veste. Deze kunt u op de dag van de lezing ophalen bij de kassa van het theater.

Kosten entree inclusief lopend buffet
€ 35,00 voor KIVI leden
Voor dit bedrag kunt u gebruik maken van het buffet in de foyer van het theater en ontvangt u een pas-se-partout voor alle locaties en de debatreeks in Theater de Veste.

Spreker(s)

Informatie over de sprekers kunt u hier vinden.

Leden van Booosting zijn eveneens van harte uitgenodigd. Zij kunnen zich ook aanmelden via de KIVI website.

 

Programma

 -  uur Opening Bas Vollebregt, Wethouder gemeente Delft
 -  uur Pieter van Boheemen: Denk jij als een robot?
 -  uur Marc Steen: We hebben deugden nodig
 -  uur Jos de Mul: Sociale Robotica op zijn Japans
 -  uur Lopend buffet
 -  uur Slotdebat: Het wezen van de techniek en Al
 -  uur Urland: Evil Weblords