Geregeld komt bij KIVI de vraag binnen waarom je als professional, met een flinke opleiding achter de rug, ook nog voor een Incorporated Engineer of Chartered Engineer titel zou moeten gaan.

Vanuit de afdeling Chartered Engineering stellen wij dat 

Chartered Engineering een kwaliteitsmerk is voor topingenieurs.

Tijdens deze middaglezing hebben we daarom de diverse invalshoeken belicht. De invalshoek vanuit de vereniging, de ingenieur en de werkgever.
Daarnaast willen we je graag kennis laten maken met de synergie die is ontstaan tussen het Constructeursregister en KIVI Chartered Engineering. Twee invalshoeken, beide dezelfde stip op de horizon: kwaliteit van mensen. 

Het Chartered Engineering-bestuur kijkt met een goed gevoel terug op deze bijeenkomst. Toch kan het natuurlijk altijd zo zijn dat er nog vragen onbeantwoord zijn. Stuur dan vooral een mail naar chartered@kivi.nl.

Je kan hier de presentatie downloaden.
De presentatie is hier terug te zien.

Onderstaand tref je de gestelde vragen met bijbehorende antwoorden aan zoals die in de chat zijn gesteld. Daarnaast de link naar de presentatie en naar de opname van de bijeenkomst. Helaas zijn de eerste drie minuten van de opname weggevallen.

Ik kan me ook voorstellen dat je naar aanleiding van deze bijeenkomst graag een gesprek zou zien tussen de HR-medewerker van je bedrijf en KIVI over de mogelijkheden om dit traject in je bedrijf uit te rollen. Laat ook dat vooral weten, dan plannen we dat gewoon in.

 • Kan deze presentatie per email worden gestuurd?
  De PowerPointpresentatie is online te bekijken, klik hier.
  De presentatie is hier terug te zien.
 • Moet je CE ook binnen een bepaalde periode afronden?
  Hier is geen periode voor afgesproken. We zien dat de gemiddelde doorlooptijd voordat de portfolio gereed is een jaar is, er zijn echter ook kandidaten die dit in een maand voor elkaar hebben. Een portfolio bestaat uit 18 vragen. Aansluitend dient er een Professional Review Interview (PRI) plaats vinden, dat duurt 90 minuten. Als dat is afgerond zal de examencommissie binnen twee maanden uitsluitsel geven.
 • Heeft het voeren van CE titel impact op persoonlijke aansprakelijkheid in NL of buitenland (zoals dit bv het geval is voor Professional Engineer in Singapore) ?
  Het voeren van de CE titel van KIVI heeft geen impact op de persoonlijke aansprakelijkheid. De Nederlandse wetgeving stelt de gecontracteerde partij, het bedrijf of de ZZP-er, aansprakelijk conform het contract. Dit is dus onafhankelijk van de titels die die persoon voert. Ben je werkzaam in het buitenland gelden natuurlijk de afgesloten contracten en de wetten zoals ze in dat land gelden.
 • Het lijkt me goed om tafel te gaan zitten in bij 4 TU verband voor verdere opschaling en trainingsaanbod (Bijvoorbeeld 4 TU)
  Het bestuur neemt deze suggestie ter harte. Rob Mudde, hoofdbestuurdslid van KIVI is de Vice-Rector Magnificus/Vice-President Education in het College van Bestuur van de TU Delft. De lijnen zijn dus vrij kort.
 • Is het mogelijk om collectief met meerdere ingenieurs te registeren voor de CE? Bijv via een vergelijkbare organisatie ? Is vooral voor NL ingenieurs in het buitenland NL opgeleide ingenieurs
  Dit is zeker mogelijk en er zijn al meerdere werkgevers die dit pad hebben ingezet. Voor de duidelijkheid, elke individuele ingenieur moet dan natuurlijk wel zijn persoonlijke traject aflopen.
 • Is het gewenst dat ook bij opdrachtgever Chartered Engineers in dienst zijn? Vanuit deskundig opdrachtgeverschap?
  Dit is zeker gewenst.
 • Op welk niveau wordt het PMSE diploma ingeschaald?
  De internationaal erkende titel PMSE staat voor "Professional Master of Structural Engineering". Deze is officieel afkomstig/erkend door de TU-Delft als master-titel. De PMSE titel onderscheid zich van de normale master-titel door de toevoeging van ervaring welke beproefd is middels een "meesterproef".
  In het traject zal een lid met deze titel als kandidaat CEng worden geaccepteerd.

   

 

Programma

 -  uur Opening en welkom door Frank Maatje, afdeling Chartered Engineering
 -  uur De toekomst van de ingenieur door Miguel Delcour, KIVI-directeur en Registrar
 -  uur De stappen om Chartered Engineer te worden door Antoinette Vietsch
 -  uur Meerwaarde van CE voor de ingenieur en voor zijn organisatie door Dirk Jan Peters, RHDHV
 -  uur Constructeursregister en CE door Frank Maatje, Bouwen met staal
 -  uur Kwaliteit, belangrijk en vanzelfsprekend? door Aad van der Horst, voorzitter Chartership commissie
 -  uur Borrel