Stichting Gelijkspanning Nederland

Elektrificatie is een van de belangrijkste uitdagingen waar de maatschappij vandaag voor staat. Onze moderne wereld vraagt steeds meer van de traditionele elektriciteitsnetwerken en -infrastructuur.

Er is een energietransitie nodig. En gelijkstroom (DC) is een essentieel onderdeel van deze transitie. Van de bescheiden USB-C-connector tot de groene energieproductie op nationale schaal, DC biedt hulp voor moderne energie-uitdagingen.

Stichting Gelijkspanning Nederland streeft naar DC als een integrale component van een nieuwe, duurzame wereld: het bieden van een beter energiebeheer, een schone productie en een slimmer verbruik.

Doordat we steeds meer “all-electric” gaan en doordat er een verschuiving plaats vindt van het gebruik van wisselspanning (AC) naar gelijkspanning (DC), neemt het risico van corrosie van bijvoorbeeld bewapening van beton toe.

In DC speelt dit probleem meer dan in AC omdat de stroomrichting in AC van nature steeds wisselt (frequentie) en in DC gaat de stroom maar één kant op. Door die wisseling van richting in AC heft de AC lekstroom zichzelf als het ware op.

DC lekstromen kunnen zowel in DC als in AC installaties voorkomen.

De standaardoplossing is een aardlekschakelaar. Als de (lek)stroom boven de 6mA komt, schakelt de installatie zichzelf uit.

Probleem opgelost zou je zeggen, maar wat gebeurt er als de lekstroom langdurig net onder die 6mA blijft?

Webinar op vrijdag 26 februari

Dan gaat Ronald Fransen met diverse experts o.a. uit de gaswereld in gesprek over DC-lekstromen en corrosie.

Wat is nou precies het probleem, hoe groot is het probleem en wat zijn oplossingsrichtingen? Bekijk het webinar hier terug of onderstaand: