Omschrijving

DUURZAAMSTE SCHOOL STAAT IN UDEN

De nieuwe openbare basisschool De Brinck in Uden is momenteel de duurzaamste school van Nederland en wordt verwarmd door middel van een ijskelder.
Dit wordt gerealiseerd door een combinatie van een warmtepomp en enorme ijsbakken: de warmte, die vrijkomt bij het koelen van het ijs, wordt gebruikt om het schoolgebouw te verwarmen.
Het werkt ook omgekeerd, als het binnen de school te warm wordt, dan wordt de binnenlucht gekoeld.

Tevens is de bouw, inrichting en interieur van de school extreem duurzaam. Met het toepassen van slimme bouwtechnieken en specifieke installaties en regelingen, zoals regenwateropvang voor de toiletten.

Verder door het toepassen van heel veel natuurlijke materialen voor het interieur, zoals de marmoleum vloeren, welke tevens brandveilig en hygiënisch zijn.

Dit totaalconcept resulteert in een duurzaamheidsscore van 9,1 waarmee de school (die een jaar open is) de duurzaamste school van Nederland is geworden.

Het architectenbureau Raffaan Architecten heeft de school een fraai uiterlijk met veel speelruimte gegeven en een opvallende overkapping met lichtinval via het dak en trappen aan de zijkanten, zodat leerlingen op meerdere plekken naar binnen kunnen en eruit kunnen (vluchtwegen).

De gemiddelde maandelijkse energierekening van het gebouw is om en nabij de nul euro.
Hiermee schat men de bouwkosten van vier miljoen euro in zo’n tien tot twaalf jaar worden terug te verdienen.

Inmiddels wordt een nog duurzamere school in Uden gebouwd, de opzet van het duurzaamheidsconcept en het energieconcept zal ook worden verteld.

Spreker(s)

Diverse sprekers over het bouwkundige inrichting, installatieconcept en duurzame toepassingen

Locatie

Basisschool De Brinck

Hortegetouw 1, 5404 MA Uden

Organisator

Elektrotechniek

Openbare Basisschool Brinck-Bluyssen

Naam en contactgegevens voor informatie

Ing. E.J.A. (Gidi) van Heijst tel: 06 10 29 34 48

geveha@zonnet.nl

Openbare Basisschool De Brinck

De duurzame projecten Raffaan Architecten