U kunt de presentatie terug vinden onder "Documenten", de URL naar de opname volgt hier.

Installatieverantwoordelijkheid

Elke werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Wordt er in het bedrijf gewerkt aan, met of nabij elektrische installaties? Dan bent u als eigenaar aansprakelijk voor een veilige bedrijfsvoering. Beschikt u niet over voldoende kennis en technische ervaring, dan kunt u de installatieverantwoordelijkheid overgedragen via een aanwijsprocedure.

Maar wat betekent e.e.a. voor o.a. gemeenten, particulieren en bedrijven, die dan weer de rol spelen van energieproducent, dan weer eigenaar en dan weer gebruiker? Hoe zit dat met zonnepanelen op je dak en/of windmolens op jouw terrein? Wie is nu wanneer waarvoor verantwoordelijk?

IV-schap een worsteling

Een aanstelling als installatieverantwoordelijke en het aanwijsbeleid is een topic waar jaren mee geworsteld wordt. Als IV-er bent u in het bezit van de sleutel van de hoofdschakelaar die alle installaties onder uw jurisdictie voedt. Bent u zeker van uw zaak en haalt u de schakelaar over? Waar bent u nu verantwoordelijk voor? Wat zijn uw taken en welke bevoegdheden heeft u gekregen? Zonder bevoegdheid geen verantwoordelijkheid! Nu vindt een ongeval plaats. Wat nu? U moet verantwoording afleggen.

Quercus heeft ons meegenomen in de aspecten van ‘Bezit, productie en gebruik’ van b.v. zonnepanelen en windmolenparken, maar ook hoe het zit met de juridische aspecten bij b.v. productaansprakelijkheid. Onze spreker was de heer Paul Koop, oprichter van Quercus. Hij is gespecialiseerd als gaat om veiligheid, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij de transitie van transport van energie, traditioneel van producent naar gebruiker naar nu vooral ook van gebruiker naar producent.

Spreker

Paul Koop

De spreker: Paul Koop, eigenaar van Quercus Technical Services. Quercus Technical Services B.V. heeft zich als doel gesteld om het elektrotechnische kennis- en competentieniveau van zowel technici als niet-technici te verhogen en daarmee een echte bijdrage te leveren aan een veilige (elektrische) bedrijfsvoering. Dat doen zij sinds het jaar 1990. Met ruim 30 jaar ervaring zorgen zij dat organisaties beschikken over veilige en bedrijfszekere elektrische installaties met uitstekende prestaties.

Laat u voorlichten over de kansen en bedreigingen voor u als energieproducent, -gebruiker en/of -eigenaar of installateur !

Links

Bedrijfsvoering elektrische installaties NEN 501110 deel 1, 2013 Algemene bepaleingen
Bedrijfsvoering elektrische installaties NEN 50110 deel 2, 2020 Nationale bijlagen
Quercus Kennispartner in elektrische energietechniek

Programma

 -  uur Aanmelden bij MS Team
 -  uur Welkom door KIVI Elektrotechniek
 -  uur Presentatie door Paul Koop directeur Quercus Technical Services
 -  uur Q & A met beantwoording van vragen uit de chat
 -  uur Afronding en einde