Er staat een punt op de horizon getekend: in 2050 moet er wereldwijd 95% minder CO2 uitstoot zijn dan in 1990. Dus ook in Nederland.
Hoe bereiken wij dat doel?

 

Klimaatplan/-wet

Na een jaar polderen over het klimaatplan met louter belangengroepen (de enige wetenschapper is teleurgesteld opgestapt) heeft de regering een klimaatwet opgesteld met een decentrale benadering. Nederland is ingedeeld in 30 regio's, die elk voor zich een Regionale Energie Strategie (RES) moeten opstellen die op 1 oktober 2020 als eerste concept ingediend dienden te worden bij het Nationaal Platform RES. Hierin moet worden aangegeven hoe in die regio's de energietransitie vorm gegeven gaat worden. Elke RES moet de duurzame opwekking voor die regio in kaart brengen. Wind op zee mag daarbij niet meegenomen worden. In de eerste evaluatie van het Planbureau van de Leefomgeving wordt gesteld dat veel te weinig windenergie in de RESsen is opgenomen. “Het elektriciteitsnet kan het niet aan”.

Het is duidelijk dat het praten en polderen niet tijdig de oplossingen gaan opleveren. In plaats van praten vanuit aannames en eigen belang is het nu de hoogste tijd voor wetenschappelijke kennis en expertise met betrekking tot wat wel en niet mogelijk en/of wenselijk is. KIVI afdeling Elektrotechniek geeft zijn visie.

Delta plan

De Regionale Energie Strategie (RES) veroorzaakt een erg versnipperd beleid. Heel veel instanties moeten hetzelfde wiel uitvinden. Dit kost veel tijd, geld en levert geen integraal plan op.

Het Team Waterstof wil een andere weg naar dat doel afleggen. Team Waterstof van KIVI afd. E pleit voor een Deltaplan, op dezelfde manier waarop de Deltawerken zijn gerealiseerd, t.w. centrale regie met ruimte voor lokale specificaties.

In dit nieuwe Deltaplan wordt niet alleen opwekking, maar vooral ook transport en opslag van duurzame energie meegenomen. Het gasnet ligt er al en komt in alle uithoeken van Nederland. Waarom dat gasnet opbreken en een nieuw elektriciteitsnet daarvoor in de plaats leggen? Dit brengt hoge kosten met zich en alle straten moeten opengebroken worden. Het elektriciteitsnet is eigenlijk heel instabiel, maar is door voortreffelijke regelsystemen in Nederland zo stabiel dat elektriciteit bijna altijd beschikbaar is. Maar als de belasting extreem toeneemt en sterk wisselend wordt door bijvoorbeeld zonnepanelen, elektrische auto's en warmtepompen dienen daar i.s.m. de netwerkbedrijven gedegen integrale plannen voor gemaakt te worden.

Waterstof

Ons Team wil nu het juiste pad inslaan voor de toekomst en pleit voor waterstof als energiedrager. "Waterstof is duur" wordt gezegd. Maar er zijn meerdere onderzoeken die een veel hogere efficiency van elektrolyse voorspellen. We staan hier nog aan het begin van diepgaande Research & Development.Als de ontwikkelingen de komende 10 jaar net zo snel gaan als bij zonnepanelen dan is een grote efficiency verbetering te verwachten en worden de technieken snel goedkoper.

Het wijd vermaasde gasnet (van Gasunie) is tegen relatief geringe kostengeschikt te maken voor transport van waterstof en tevens wordt langdurige opslag van energie mogelijk (van zomer naar winter), terwijl accu's geschikt zijn voor kortdurende opslag (bijv. dag/nacht).

Zet windenergie op zee grotendeels om in waterstof en breng dat aan land. Verdere distributie richting industrie en huishoudens gaat door het bestaande gasnet. In de oudere bestaande huizen kunnen waterstof cv-ketels geïnstalleerd worden, al of niet in hybride uitvoering.

Symposium Waterstof in NL: Energie voor de nabije toekomst?

In dit symposium worden de gas- en elektriciteitsnetwerken besproken, de eerste ervaringen met een wijk verwarmd d.m.v. waterstof cv-ketels en de mogelijkheden van andere systemen van omzetting van elektriciteit naar waterstof bij een hogere efficiency dan bij conventionele elektrolyse.

De dagvoorzitter treed op de heer Arjen Boesveld Hogeschool Utrecht, docent en onderzoeker duurzame energie

De sprekers zijn:

1e spreker: ir. Adriaan de Bakker Gasunie, senior Advisor Strategy Deel 1: https://youtu.be/DhFQFwhcVhY

2e Spreker: drs. Kees Boer projectleider wijk Nijstad-Oost in Hoogeveen met "Verwarming d.m.v. waterstof." Deel 2: https://youtu.be/NLWgSYVoyuw

3e spreker: Prof. F.M.(Fokke) Mulder van TU Delft, Technische Natuurkunde met "Nieuwe systemen in ontwikkeling bij omzetting elektriciteit in waterstof."

Forumdiscussie: bovenstaande sprekers en ir. Kees den Blanken o.l.v de dagvoorzitter ir. Arjen Boesveld. Deel 4: https://youtu.be/8qRE3TyMImE

Voor nadere Informatie, graarg mailen aan ir. Evert-Jan Bouvy per e-mail ej@bouvy.info

De drie bestanden (1, 2 en 4) staan ook op het KIVI YouTube kanaal.