LKP Plants (Leo Koolhaas Planten) heeft op deze schaal de eerste gesloten plantenkas in Europa gebouwd. In deze kas wordt niet meer met de buitenlucht geventileerd waardoor veel warmteverlies wordt voorkomen. Maar dit betekent wel koelen in de zomer, verwarmen in de winter en daarbij het creëren van een goede luchtsamenstelling zoals vochtigheid en CO2 voor de groei van de planten. Tijdens ons bezoek krijgen we onder andere de volgende bijzonderheden te zien:

Het koelen van de lucht via een grote padwall van 25cm dik, een muur van karton waar water doorheen loopt om de temperatuur te verlagen en vochtigheid in te brengen. Het water recirculatiesysteem, daar waar het verwarmde water wordt opgeslagen en waar later weer warmte uit wordt teruggewonnen.

Een eigen ontwikkeling betreft het geautomatiseerde containersysteem: elk plateau krijgt de hoeveelheid water en voedingsstoffen die nodig zijn. Dit water wordt ook weer gerecirculeerd. Het hele proces van groeien, bloeien en water geven gebeurt automatisch.

Bestrijding tegen ongedierte is minimaal, vanwege de geslotenheid van de kas en als er bestreden moet worden dan gebeurt dit biologisch.

Van de zomer is de kas een jaar in bedrijf en zoals altijd bij nieuwe ontwikkelingen loopt het niet altijd zoals gepland. Interessant te horen hoe LKP Plants deze negatieve ervaringen het hoofd wist te bieden, kortom, de ontwikkeling blijft doorgaan. De planten die LKP Plants kweekt zijn Bromelia’s. Deze zijn zogenaamde epifieten die oorspronkelijk in het oerwoud groeien. Tijdens ons bezoek krijgen we het logistieke proces te zien van oppotten, sorteren en gereedmaken voor transport. Verder krijgen we ook de techniek toegelicht, zoals het ketelhuis, warmtekrachtkoppeling (TE), watervoorziening en klimaatkamer.

Een impressie van de gesloten kas kunt u zien op: https://youtu.be/-HLwWge6IMk

De ontvangst is op 9 mei om 15:30 uur. Excursie om 16:00 uur. Aansluitend borrel en diner