Woensdag 5 februari 2020 is award “de gouden oliedruppel” uitgereikt tijdens het symposium “dat loopt weer gesmeerd”.

              
           

Dit symposium is georganiseerd door de Haagse Hogeschool (HHS) in samenwerking met KIVI afdeling Maintenance. Ruim 60 deelnemers waren aanwezig tijdens  dit symposium. Waaronder een aantal studenten van de minor Asset Management en Maintenance (AMM).

In de minor AMM hebben studenten onderzoek gedaan bij diverse bedrijven naar de status van asset management en hebben tenslotte een adviesrapport gegeven hoe deze bedrijven zich kunnen ontwikkelen op korte en lange termijn. Met een posterpresentatie werd aan de deelnemers aan het symposium uitgelegd, hoe dit proces verlopen is.

De gastspreker nam de aanwezigen mee in de “wetenschap van het smeren”. Met een dosis theorie aangevuld met praktijkvoorbeelden werd aangegeven dat het vakgebied tribologie (wrijving) en smering een ondergeschoven kindje is en er veel valt te halen op het gebied van onderhoud hiermee.

Het vakgebied maintenance is volop in beweging. Installaties worden steeds complexer, de productiviteit moet omhoog, de betrouwbaarheid moet worden vergroot. Door de opkomst van sensoring en bigdata is het voorspellen van onderhoud een hot item. De universiteit van Twente is toonaangevend in het “predictive maintenance”. Dit jaar is een groot onderzoek gestart naar dit voorspellend onderhoud waarin naast de universiteit van Twente o.a. ook de Haagse Hogeschool is betrokken en diverse bedrijven in Nederland. De betrokken lector “smart sensoring” van de HHS gaf een korte preview van dit onderzoek.

De awards worden jaarlijks uitgereikt aan mensen of organisaties, die zich inzetten voor onderhoud, tribologie en smering. De persoonlijke winnaars 2019 zijn: een tweetal docenten aan de Haagse hogeschool, een auteur, een technische tekstschrijver en de gastspreker “de wetenschap van smeren”
Naast deze personen is de award ook toegekend aan twee organisaties:
KIVI afdeling Maintenance voor het promoten van het vakgebied en het mede opzetten van de leerlijn onderhoud aan de Haagse Hogeschool.
De minor Asset Management en Maintenance, die aangeboden wordt bij het volgen van de opleiding Werktuigbouwkunde van de Haagse Hogeschool.