Prijzen KIVI-Mechanica

PrijsDe Afdeling Mechanica reikt jaarlijks 2 prijzen uit voor de beste promoties binnen de vloeistof en de vaste stof mechanica. De prijzen worden georganiseerd in samenwerking met twee onderzoeksscholen: de Graduate School of Engineering Mechanics (EM) en het J.M. Burgerscentrum (JMBC).

Deze prijzen zijn ontstaan omdat de Afdeling Mechanica het onderzoek, dat gedaan wordt op universiteiten, in de velden van vaste stof en vloeistofmechanica, wilde benadrukken. Het is een manier om de relatie tussen de PhD’s, de onderzoeksscholen (EM en JMBC) en KIVI te versterken. Dit maakt het makkelijker voor bedrijven en de maatschappij in het algemeen, om te leren van de resultaten van deze promoties. Tot slot zijn de prijzen ook bedoelt om een stimulans te creëren voor studenten om mechanica te studeren. Bekijk hier de flyer.


 

Biezeno Prijs

Prof. Dr. Ir. C.B. Biezeno

De prijs in vaste stof mechanica is vernoemd naar Prof. Dr. Ir. C.B. Biezeno, wie een van de grondleggers is van vaste stof mechanica in Nederland. Zijn meest belangrijke werk, het boek Technische Dynamik (geschreven samen met Richard Grammel) was in zijn tijd een standaard referentiewerk voor anderen in de vaste stof mechanica en is vertaald in meerdere talen.

 

Winnaar van 2017

De vijfde Biezeno Award ooit is uitgedeeld aan Hayo Hendrikse. Hij deed onderzoek naar de trillingen die drijvend ijs kan induceren in offshore constructies. Hij heeft hiervoor, gebaseerd op experimenten, een nieuwe theorie en een bijbehorend model voor simulaties ontwikkeld. Zijn onderzoek is toepasselijk voor de olie en gas industrie, maar ook voor de offshore wind energie sector. Bekijk hier zijn proefschrift.

 


 

Hoogendoorn Prijs

Prof. Ir. C.J. HoogendoornDeze prijs in vloeistofmechanica is vernoemd naar Prof. Ir. C.J. Hoogendoorn, vanwege zijn prominente onderzoek in warmtetransport. Hij schreef ook citaat-klassiekers op multi-fase stromingen in zijn tijd als onderzoekers bij de Royal Dutch Shell. Verder is hij één van de grondleggers van het JMBC.

 

Winnaar van 2017

Sander Haase heeft de vijfde Hoogendoorn Prijs ooit gewonnen voor zijn promotie in vloeistofmechanica! Haase deed onderzoek naar glibberige grensvlakken. Hij keek hierbij specifiek naar de invloed van een bellenmatras op de hoeveelheid wandslip. Hij deed zowel experimenteel als numeriek onderzoek. Bekijk hier zijn proefschrift.

 

 


 

In aanmerking komende!

Deelname is open voor alle promovendi die hun promotie ofwel op het gebied van vaste stof mechanica of op vloeistofmechanica hebben afgerond. De criteria is dat het proefschrift zowel wetenschappelijke excellentie, evenals industriële relevantie/toepasbaarheid heeft. Toegevoegde waarde wordt toegekend aan factoren als: orginaliteit en inventiviteit, de mate van mogelijkheid van toepassing in de industrie, eenvoud met behoud van essentiële kenmerken en als laatste: duurzaamheid.

Informatie over de nominaties, de selectieprocedure en de prijsuitreiking zijn te vinden in het reglement en de flyer.


 

Eerdere winnaars

  • Biezeno Award voor Solid Mechanics 2016 toegekend aan Fransesco Maresca en Apostolos Tsouvalas. Meer informatie.
  • Hoogendoorn Award voor Fluid Mechanics 2016 toegekend aan Joris Oosterhuis. Meer informatie.
  • Biezeno Award voor Solid Mechanics 2015 toegekend aan Awais Ahmed. Meer informatie.
  • Hoogendoorn Award voor Fluid Mechanics 2015 toegekend aan Sander Huisman. Meer informatie.
  • Biezeno Award voor Solid Mechanics 2014 toegekend aan Steven Boer. Meer informatie.
  • Hoogendoorn Award voor Fluid Mechanics 2014 toegekend aan Hanneke Gelderblom. Meer informatie.
  • Biezeno Award voor Solid Mechanics 2013 toegekend aan Lars Beex. Meer informatie.
  • Hoogendoorn Award voor Fluid Mechanics 2013 toegekend aan Günes Nakiboglu. Meer informatie.