Het maximum aantal deelnemers is bereikt. U kunt zich desgewenst aanmelden voor de reservelijst.

KIVI en KNCV-sectie Nederlandse Procestechnologen (NPT) organiseert op donderdag 15 december a.s. een bijeenkomst in Delft. De bijeenkomst zal gaan over zowel (koolstof-)circulariteit als energietransitie en hoe deze twee met elkaar verband houden. 

Inloop vanaf 15.30 uur, er zal warme soep klaarstaan. Wij beginnen stipt om 16.00 uur met de eerste drie presentaties, vervolgens een korte onderbreking van het programma voor belegde broodjes. Daarna de vierde en vijfde presentaties en eindigend met een discussie met zijn allen. Einde stipt om 19.15 uur.

Doelgroep: iedereen die al iets van één van de onderwerpen (zie onder) afweet.
Doel van de bijeenkomst: Aan de deelnemers een indicatie geven van de aard en omvang van de problematiek bij circulariteit en transitie: wat is er nu zoal mogelijk en wat ligt in het verschiet, dat er legio dilemma's zijn, het benoemen van hoofddilemma's, wat bepaalde keuzes bij beide onderwerpen voor gevolgen hebben, waar nog meer rekening mee te houden bij het kiezen en hoe goed gefundeerd te kiezen.

De deelnemers zullen veel stof tot nadenken voorgeschoteld krijgen:

a. enkele snapshots van huidige technische ontwikkelingen (met name CO2-gerelateerd)

b. schetsen van hoe wij in Nederland van onderzoek naar implementatie naar het behalen van klimaatdoelen zouden kunnen gaan

c. reflectie op het voorgaande.

De volgende sprekers en deelonderwerpen staan op het programma:

Hans Keuken over CO2-reductie (gericht op wat wij met de huidige middelen al kunnen doen)

Vojtech Konderla over CO2-capture

Frank Wubbolts over CO2-conversie en een breed perspectief op industriële transformatie

Naomi Hanemaaijer en Bart Visser, beiden van Kalavasta, die een groepsoefening zullen doen gebaseerd op hun carbon transition model en energy transition model

Gijsbert Korevaar die vanuit technisch-bestuurskundig perspectief op de meervoudige complexiteit van de problematiek zal ingaan.

Het klapstuk zal zijn een discussie over de materie met zijn allen: sprekers én deelnemers.

Van de deelnemers wordt meedoen en meedenken verwacht. Vanwege de beoogde interactie wordt het aantal op dertig personen gemaximeerd, deelname op volgorde van aanmelding. De setting, toon en sfeer zullen informeel zijn. 

Locatie: OpenDelft, Vesteplein 100, dit is op circa 7 minuten lopen van station Delft. Goed bereikbaar met de fiets en er is een parkeergarage (Zuidpoort) onder het maaiveld.

Aanmelding: Via de KIVI website. Deelname is gratis voor zowel leden als niet-leden.

Meer weten? 

npt@kivi.nl

Informatielinks:

Process Design Center

Project 6-25 Blueprint

Carbon Transition Model