Nederland Waterstofland. Het evenement georganiseerd door en voor vrouwen.

Wat een evenement om te onthouden en daarom eigenlijk ook niet om gemist te willen hebben. Gehost door Energie Beheer Nederland (EBN); een publiek energiebedrijf gericht op de toekomst; gas- en warmtetransitie, CO2 opslag- en transportsystemen en energieopslag. Waarom KIVI-NVI samen hebben gewerkt? Beide willen de verbinding tussen ingenieurs faciliteren.

Maar wat is KIVI-NVI? KIVI is 176 jaar geleden opgericht in de tijd van de industriële revolutie. Zonder de kennis van een ingenieur komen we nergens. Om de klimaatdoelstellingen te kunnen behalen is deze kennis, van de ingenieur, hard nodig. We kunnen niet zonder. Samenwerking is de kracht; we komen er niet meer alleen, zowel binnen als buiten de KIVI organisatie. Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs (NVI) is 14 jaar geleden opgericht. Ook inclusiviteit is onmisbaar voor de grote maatschappelijke veranderingen waar we midden in zitten. Diana van den Heuvel, voorzitter van de NVI, vertelt dat ze het belangrijk vindt dat we als NVI waarde toevoegen. In onze unieke positie als spin in het web, zijn we goed gepositioneerd om te netwerken, de verbinding leggen voor kennis uitwisseling.

Sofie van den Enk heeft het publiek fantastisch kunnen betrekken met het interviewen van de drie topvrouwen en daarbij de bijbehorende energie van de nieuwe ontwikkelingen over waterstof kunnen overbrengen!

Alice Krekt is sinds april directeur van de nieuwe branchevereniging voor de Nederlandse waterstofsector. Waterstof is een enorme hype; de toekomst, maar is totaal iets nieuws. Oude bedrijven bouwen zich om en nieuwe bedrijven starten, maar beide beginnen ze aan iets nieuws. Waterstof is een nieuwe en groeiende sector, met uitdagingen zoals infrastructuur, regelgeving en investeringen. Oftwel “Waterstof verbindt vandaag aan morgen, en dit vraagt om nieuw en verbindend leiderschap”

Annemiek Asschert, manager New Energy EBN, over het nieuwe energiesysteem en de rol van waterstofopslag. In de toekomst kan waterstof in lege gasvelden, op zo’n 2 km diepte, in grote hoeveelheden worden opgeslagen. Als buffer voor pieken en dalen in het aanbod en de vraag naar energie, bijvoorbeeld in tijden van weinig zon of juist heel veel wind. Maar ook als strategische voorraad. Om te zorgen dat we vanaf 2030 daadwerkelijk gasvelden voor waterstofopslag kunnen gebruiken, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een  demonstratie project komt om een aantal vragen te beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan de afsluitende laag: is die dik genoeg?  In Oostenrijk is er al een soortgelijke pilot. In Nederland streven we ernaar om voor 2030 een pilot af te ronden.

Martine Hoeksma, programma manager van de energietransitie in Shell Nederland. Shell is aan het verbeteren en staat open voor verbetering. In vier stappen, met behulp van waterstof, de emissie reduceren. Hiervoor zijn investeringen benodigd om de keten, voor het ombouwen van gasnet naar een waterstofnet, in gang te kunnen brengen (nog in ontwikkeling). De nieuwe technologie is nog onzeker, maar Shell staat voorop in het testen.

En hoe zit het de broodnodige diversiteit?
De meeste aanwezigen bevinden zich in het midden van hun carrière, en zoals Martine het zo mooi verwoordt “Je kan van koers wijzigen wanneer jij daar behoefte aan hebt”. Het blijkt dat diversiteit vooral gebracht wordt door vrouwen en jongeren met hun diverse achtergrond. Zijn deze groepen wel goed vertegenwoordigd in de waterstofbranche? Nee, ze zijn te veel een minderheid in de techniek, maar ook in de waterstof. We moeten ook hierin samenwerken door als ‘hiring manager’ bijvoorbeeld te eisen ook cv’s van vrouwen voorgelegd te krijgen voor job interviews. Elkaar te helpen toe te werken naar een kritische massa van vrouwelijke vertegenwoordiging. Want zoals geconstateerd “Eén vrouw is geen vrouw”. Maar ook quota zijn nodig om snel een gezonde balans aan diversiteit te krijgen, een vereiste voor  voor betere oplossingen, creativiteit en verbinding in de grote maatschappelijke veranderingen, zoals de energietransitie.

Het inspirerende evenement was een succes! Hebben we jou ook kunnen inspireren meld je dan aan op KIVI aanmelden om in het vervolg te kunnen deelnemen.