De sheets van de presentaties alsmede de vragen uit de chat zijn te vinden onder 'Documenten' (rechtsonder)

Verslag:

De sprekers waren goed op elkaar ingespeeld, Rob Stark en Patrick van Dodewaard van het Raadgevend Ingenieursbureau IMd en Rob Doomen van Pieters Bouwtechniek werken al jaren samen om houten gebouwen vorm te geven. Houten gebouwen zijn groter dan ik in eerste instantie in gedachte had. Hoogtes van zo'n 70 meter zijn al gerealiseerd. Echte wolkenkrabbers behoren echter niet tot de mogelijkheden. Houten gebouwen zijn mooi en duurzaam, maar ook een stuk duurder dan conventionele gebouwen in staal en beton. Soms wordt beton ingezet vanwege de geluidisolatie.

Sommige gebouwen zijn demontabel en kunnen dan na een aantal jaren op een andere plek opnieuw worden opgebouwd.

Het was een interessant webinar waar de verschillende aspecten van het bouwen in hout belicht werden. De presentaties vind u op de website (onder 'Documenten'). De antwoorden van de per chat gestelde vragen worden binnekort erbij geplaatst.

----------------------------------------------------------------

Webinar Bouwen in hout

De zin en onzin van het bouwen van constructies in hout

Op dit moment zien we in de praktijk steeds meer vraag naar gebouwen opgebouwd uit een houtenconstructie, vaak is dit ingegeven vanuit een duurzaamheidsgedachte. Logisch, want in principe is hout een duurzaam materiaal dat herbruikbaar is en “CO2” opslag mogelijk maakt. De constructies zijn demontabel zijn en daarmee circulair. Maar hoe duurzaam een gebouw opgebouwd uit hout werkelijk is, is nog steeds een zoektocht. Vaak is dit ook afhankelijk van de functie die in het gebouw mogelijk moet zijn.

De sprekers laten dit aan de hand van voorbeelden, waarbij hout als constructiemateriaal is meegenomen, zien. Soms is er bij bepaalde projecten uiteindelijk toch gekozen is hout niet toe te passen. Juist door dit soort projecten ook te laten zien kan er een levendige discussie ontstaan over de zin en onzin van het toepassen van hout als constructiemateriaal.

Sprekers:

Rob Stark van IMd Raadgevende Ingenieurs (www.imdbv.nl)

Rob Doomen van Pieters Bouwtechniek (www.pietersbouwtechniek.nl)