De vragen die tijdens het webinar gesteld zijn en de antwoorden staan onder 'Documenten' (rechts onder)

WEBINAR IJzerpoeder als brandstof

Datum 18 februari 2021   tijd 19:30 - 21:00

Sprekers: Vincent van de Schaft, Sebastiaan Kuipers van Solid Enabling Circular Energy (www.teamsolid.org)

Wat maakt ijzer zo geschikt hiervoor? ‘Om te beginnen heeft ijzer een hoge energiedichtheid en verbrandt het bij een hoge temperatuur, tot maximaal 1800 °C. Sommige industrieën hebben temperaturen nodig tot 800 of 900 °C en die haal je bij lange na niet met het elektrisch verwarmen. Een ander voordeel is dat ijzer heel goed stabiel voor langere tijd is op te slaan, zolang je zorgt dat er geen zuurstof bij komt.

IJzerpoeder heeft potentie als brandstof zonder CO2-uitstoot. Maar voordat het zover is, zijn er nog voldoende hordes om te nemen. Zo kun je ijzerpoeder maken dat op korrelniveau uiteenlopende vormen heeft. De vraag is dan welke het meest geschikt is. Je hebt bijvoorbeeld langwerpige deeltjes; een soort mikado. Die branden als de beste, maar het is niet gemakkelijk om ze fijn te verdelen en te transporteren.

Een andere uitdaging waar je bij opschaling tegenaan loopt, is het behandelen van de uitstoot van het proces. Bij dergelijke hoge temperaturen komt namelijk NOx vrij en mogelijk fijnstof, en die zullen allebei moet worden afgevangen.

Deelname is gratis. Aanmelden via de KIVI website, dan ontvangt u tevens de link voor deelname.

Meer informatie:

https://www.deingenieur.nl/artikel/eerste-installatie-gebouwd-met-ijzerpoeder-als-brandstof