De Afdeling voor Telecommunicatie had u uitgenodigd voor de lezingenavond met als thema: "Software Defined Networking (SDN)" 

Deze bijeenkomst is bezocht door meer dan 70 personen en gaf inzicht in het concept SDN en hoe je Data Centers kunt verbinding met SD-WAN.

Duidelijk werd, dat de snelheid aan ontwikkelingen / innovaties op het (SDN) Internet zeer hoog ligt en SD-WAN een wereldomvattend fenomeen is geworden.

De SDN presentaties kunt u vinden onder de tab "Documenten".

Software Defined Networking (SDN) is technologie die erop gericht is om netwerken flexibeler te maken, zodat snel gereageerd kan worden op veranderende wensen van de netwerkgebruikers.

Door de loskoppeling van de control plane van de data plane kan operationele efficiëntie, automation en kostenbesparing worden bereikt. Dankzij het toepassen van een open source platform binnen SDN is een combinatie van technologieën (NFV's) door verschillende leveranciers makkelijk te combineren in 1 apparaat/hardware.

SDN maakt het niet alleen mogelijk om effectiever met de netwerk-, storage- en processing capaciteiten om te gaan, maar stimuleert ook innovatie, omdat nieuwe netwerkdiensten snel kunnen worden geïmplementeerd.

Zo is de SDN-technologie een cruciaal ingrediënt voor de realisatie van 5G communicatie en voor nieuwe toepassingsdomeinen zoals het tactiele internet.

Deze thema-avond presenteerde verschillende perspectieven op SDN.

Fernando Kuipers (TU Delft) heeft op duideljke wijze de visie van het tactiele internet uitgedragen en vervolgens uiteengezet hoe SDN werkt en ingezet kan worden om die visie te realiseren.

Ernest Pronk en Fred Rabouw (Cisco) verwoordden hoe Cisco haar portfolio heeft gemoderniseerd voor deze nieuwe SDN flexibiliteit en zetten de werking uiteen in theorie en praktijk.

Onno van Beek (BT) is ingegaan op de actuele vraagstukken die grote operators zoals BT, die proberen op te lossen door middel van SDN en producten van Connected SDWAN Market

Software Defined Networking in Wikipedea met beschrijving van de opzet

Wat is SDN? uitgelegd door Computerworld

iQCloud for Software Defined Networking (SDN) with Cisco

Software Defined Networking with Infradata is de nieuwe kijk op het design, de implementatie en het beheer van netwerken.

Het basisconcept van SDN is, dat een centraal controller systeem het netwerk bestuurt, om zo optimalisatie in de control en forwarding planes afzonderlijk mogelijk te maken.

  • Vereenvoudig uw netwerk management

  • Rol nieuwe diensten sneller uit

  • Verbeter de beschikbaarheid van uw netwerk

  • Veelgestelde vragen over SDN

Nadere informatie over deze activiteit bij ing. Edwin Breukelman (edwin.breukelman@gmail.com) of ir. Hein Franken (hein.franken@gmail.com

Programma

 -  uur Inloop met optionele broodmaaltijd
 -  uur Lezing dr.ir. Fernando Kuipers, Associate Professor TU-Delft
 -  uur Lezing Ernest Pronk, Enterprise Networking Solutions Specialist bij Cisco
 -  uur Lezing drs. Fred Rabouw, Network Architect bij Cisco
 -  uur Lezing ing. Onno van Beek, Senior Product Manager Connect Cisco SDWAN bij BT
 -  uur Netwerken met drankje