De sheets van de presentaties zijn te vinden onder 'Documenten'

De fiets speelt een steeds belangrijkere rol in diverse maatschappelijke opgaven, zoals gezondheid, woningbouw, klimaat, energietransitie en uiteraard bereikbaarheid. De verwachting is daarom dat er de komende jaren steeds meer en verder gefietst gaat worden, ook tot een latere leeftijd. Dit zorgt echter ook voor toenemende drukte, snelheden en snelheidsverschillen op onze fietspaden. Daarmee komt de fietsveiligheid onder druk te staan.

Technologie op de fiets biedt kansen om het comfort en de veiligheid voor fietsers te verbeteren. Tijdens deze seminar benaderen we verschillende vormen van technologie op de fiets vanuit vier verschillende perspectieven; vanuit de rijksoverheid, de wetenschap, de fietsindustrie en vanuit een gemeente. Onze sprekers zijn:

  • Geertje Hegeman (Afdelingshoofd Verkeersveiligheid, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
  • Paul Havinga (Leerstoelhouder Pervasive Systems, Universiteit Twente en wetenschappelijk directeur TNO-ICT)
  • Mark Dorlandt (Program manager R&D Lifestyle, Accell Group)
  • Benjamin Groenewold (beleidsadviseur mobiliteit, gemeente Enschede)

Programma:

16:00    Ontvangst met rondleiding in De Fietser (Ede)

17:00    Presentatie Geertje Hegeman (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

17:25    Presentatie Mark Dorland (Accell Group)

17:50    Pauze en broodjes

18:20    Presentatie Paul Havinga (Universiteit Twente)

18:45    Presentatie Benjamin Groenewolt (Gemeente Enschede)

19:10    Plenair debat onder leiding van Eric van Berkum (Universiteit Twente) en Alex van Gent (Arcadis), beiden bestuursleden van KIVI Mobiliteit

19:40    Netwerkborrel

20:30    Einde

Wil je deelnemen aan de rondleiding in De Fietser, wees dan graag uiterlijk 16.30 uur aanwezig.

Toelichting sprekers:

Geertje Hegeman is afdelingshoofd verkeersveiligheid, onderdeel van de directie wegen en verkeersveiligheid van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze is gepromoveerd aan de TU Delft en is daarna via de advieswereld en Rijkswaterstaat bij het Ministerie terechtgekomen. Daar maakt ze samen met haar team beleid om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren, met als visionair einddoel nul verkeersslachtoffers in 2050.

Mark Dorlandt is program manager R&D lifestyle bij de Accell Group. Hij heeft een achtergrond als industrieel ontwerper en is meer dan 19 jaar werkzaam binnen de Accell Group. Accell Group ontwikkelt, maakt en verkoopt fietsen en fietsonderdelen en is Europees markleider in E-bikes met bekende merken zoals onder andere Koga, Batavus en Sparta.

Paul Havinga is leerstoelhouder Pervasive Systems op de afdeling Computer Science aan de Universiteit Twente en daarnaast Wetenschappelijk directeur van TNO - ICT. Hij heeft een brede achtergrond in verschillende aspecten van communicatiesystemen, zoals wireless communication, chip-area network architecturen for handheld devices en mobiele multimedia systems. Hij werkt aan een reeks van projecten waaronder het Smart Connected Bike project.

Benjamin Groenewolt is beleidsadviseur mobiliteit bij de gemeente Enschede. Hij is onder andere projectleider van ‘Enschede Fietsstad’ en heeft ruim tien jaar ervaring met de ontwikkeling van de app Enschede Fietst!. Namens Enschede is hij daarnaast betrokken bij diverse pilots van het MegaBITS-project, waarin de verbinding tussen fiets en ITS wordt gelegd.

We verwelkomen je graag in testcenter De Fietser in Ede, waar je volop wordt geïnspireerd door de nieuwste modellen van Koga, Batavus, Sparta, Lapierre, Van Nicholas, Babboe en Carqon. Op de langste indoor testbaan van Europa staan ruim 200 fietsen voor je klaar. De Fietser is de perfecte plek om de meest recente ontwikkelingen op het gebied van techniek en design te ervaren.

Maximaal 100 deelnemers.

Aanmelden via de website tot uiterlijk 27 november.