Prins Friso Ingenieursprijs

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt jaarlijks door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) toegekend aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. De prijs draagt de naam van wijlen Prins Friso, broer van Koning Willem-Alexander. Prins Friso was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek en een zeer gewaardeerd lid van KIVI. 

Met de prijs, die in 2015 voor het eerst werd uitgereikt, zet KIVI de ingenieurs van de toekomst én het ingenieursvak in de schijnwerpers. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen.

Prins Friso Ingenieursprijs 2024

Finalisten voor de Prins Friso Ingenieursprjs 2024 zijn dr. ir. Pavlina Nanou, co-founder en coo van TORWASH, prof. dr. ing. Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics bij de Universiteit Maastricht en dr. ir. Christoff Heunis, ceo van Flux Robotics. De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking vinden plaats tijdens de Dag van de Ingenieur op woensdag 13 maart op De Haagse Hogeschool. Lees meer in dit nieuwsbericht


Pavlina Nanou (links), Kim Ragaert en Christoff Heunis 

Prins Friso Ingenieursprijs 2023

Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, is de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2023. De prijs werd op 15 maart 2023 uitgereikt in het bijzijn van prinses Beatrix, beschermvrouwe van KIVI.

De vakjury prees Jacquelien voor haar veelzijdigheid die ze koppelt aan inhoudelijke diepgang. Ze werkt onder meer aan samenwerkende robots en aan elektriciteitsnetwerken die zelfstandig bepalen waar de stroom wanneer naar toe moet. ‘Ze behoort op haar vakgebied, de meet- en regeltechniek, wereldwijd tot de meest toonaangevende wetenschappers’, schrijft de jury. ‘Jacquelien combineert dit op energieke wijze met een grote bestuurlijke nationale en internationale inzet voor de wetenschap en de techniek.’ Aan de Groningse universiteit is Scherpen een drijvende kracht achter het versterken en verbreden van het engineering-onderzoek en onderwijs. 

Foto: Uitreiking Prins Friso Ingenieursprijs 2023 - v.l.n.r. Jacquelien Scherpen, prinses Beatrix, Miguel Delcour, directeur KIVI en Jacolien Eijer - de Jong, president KIVI.

De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah, afvalwaterdeskundige bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. De afgelopen jaren werkte zij aan het monitoren van covid-19 in rioolwater, een belangrijke nieuwe manier om de verspreiding van de ziekte in de gaten te houden. 

De derde finalist was Simone de Rijke, adviseur kunstwerken en teamleider para­metrisch ontwerp bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Zij ontwikkelt digitale tools die betere ontwerpen mogelijk maken in de bouw en civiele techniek.

KIVI Engineering Student Team Award

In 2022 is, mede op voorzet van prinses Mabel, de KIVI Engineering Student Team Award opgezet. Deze prijs wordt uitgereikt aan het team dat zich onderscheidt in de vier competenties teamgeest, innovatiekracht, maatschappelijke impact en expertise. De winnaar van de KIVI Engineering Student Team Award 2023 is CORE Changemakers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team werkt aan oplossingen voor de circulaire economie. Lees meer over de KIVI Engineering Student Team Award, de finalisten van 2024 en de winnaar en finalisten van 2023 op deze pagina.

Prins Friso Ingenieursprijs 2024

Ook in 2024 reikt KIVI weer de Prins Friso Ingenieursprijs uit. De uitreiking vindt plaats tijdens de Dag van de Ingenieur op woensdag 13 maart op De Haagse Hogeschool. De drie finalisten voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024 worden in februari bekend gemaakt. Kijk voor meer informatie over de prijs op deze website