Prins Friso Ingenieursprijs 2023

Kerusha Lutchmiah,
Royal HaskoningDHV,

 

Simone de Rijke,
Antea Group

 

Jacquelien Scherpen,
Rijksuniversiteit Groningen

 

Livestream - Prins Friso Ingenieursprijs 2023

Klik hier voor de livestream 16.00 uur

Klik hier voor de livestream 16.00 uur

Klik hier voor de livestream 18.30 uur

Klik hier voor de livestream 18.30 uur

Programma

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) nodigt je van harte uit om op woensdag 15 maart online aanwezig te zijn bij de Dag van de Ingenieur.

Graag zetten wij de finalisten, de ingenieurs van de toekomst én het ingenieursvak in de schijnwerpers en wordt tijdens dit event de prestigieuze Prins Friso Ingenieursprijs uitgereikt aan de Ingenieur van het Jaar. Dit jaar mogen wij dit doen in het bijzijn van Prinses Beatrix.

Met de prijs wil KIVI excellente ingenieurs en hun werk zichtbaar maken. Ook wordt de KIVI Engineering Student Team Award voor studenten wederom uitgereikt.
Kijk je ook mee om vanaf 16:00 uur?

Programma:

16:00 – 17:00 – 1e deel Dag van de Ingenieur, klik hier

  • Opening
  • Lezing: Joost Wijnands en Jaap van Thiel de Vries (beiden Boskalis): ‘verduurzaming van een baggervloot’
  • Muziek: van oud naar nieuw
  • De computer spreekt
  • Lezing: Arianne Bijma (ASML): Het geheime ingrediënt in de innovatie mix


18:30 – 19:30 – 2e deel Dag van de Ingenieur (prijsuitreiking), klik hier

  • Opening
  • Prijsuitreiking Studententeams
  • Voorstellen finalisten
  • Prijsuitreiking publieksprijs
  • Prijsuitreiking Prins Friso Ingenieursprijs

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs 2023 bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 zijn bekend. Het zijn Kerusha Lutchmiah, rioolwaterspecialist bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, Simone de Rijke, adviseur kunstwerken bij ingenieursbureau Antea Group, en Jacquelien Scherpen, hoogleraar en directeur van het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) heeft de namen van de finalisten dinsdag onthuld.

Het is voor het eerst dat er alleen vrouwen zijn genomineerd voor de prestigieuze onderscheiding. De winnaar wordt woensdag 15 maart bekendgemaakt op de Dag van de Ingenieur in het Auditorium van Boskalis in Papendrecht.  ‘De drie finalisten zijn stuk voor stuk topingenieurs’, zegt KIVI-directeur Miguel Delcour. ‘Dat het alle drie vrouwen zijn, verrast me niet. Techniek is al heel lang geen mannenwereldje meer.’

Behalve een juryprijs wordt er ook een publieksprijs toegekend. Daarvoor kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete finalist. Vanaf dinsdag 14 februari  staan de portretten van de drie finalisten op www.kivi.nl/dagvandeingenieur en start de publieksstemming. De stembussen zijn open tot en met maandag 13 maart.

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Met de prijs wil het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) excellente ingenieurs en hun werk zichtbaar maken. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen.

Vorig jaar won Marijn van Rooij, medeoprichter en CTO van de Groningse startup Ocean Grazer, dat een slim systeem voor energieopslag op de zeebodem ontwikkelt. Winnaar van de publieksprijs was toen Nikéh Booister, waterexpert van ingenieursbureau Sweco.

KIVI, de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland, kent voor het tweede jaar op rij ook een prijs toe aan het beste studententeam op het gebied van techniek. De drie finalisten zijn Green Team Twente, dat een auto op waterstof bouwt; Core Changemakers (TU Eindhoven), die zich inzetten voor de recycling van e-waste; en !mpact (TU Eindhoven), dat celtherapie ontwikkelt voor een auto-immuunziekte de vaatontsteking veroorzaakt.

Dag van de ingenieur

Op woensdag 15 maart 2023, zal KIVI de prijs voor de negende keer uitreiken. Voor deze prijs komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in de vier competenties: expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact. De prijs in vernoemd naar prins Friso, die ingenieur Luchtvaart- en Ruimtetechniek was en lid van KIVI. 

Aandacht voor ingenieurs

Een wereld zonder ingenieurs kunnen we ons op geen enkele wijze voorstellen. Zelfs in de oudste geschiedenis waren het uitvindingen van ingenieurs welke ten grondslag lagen aan innovaties. De ingenieur verbindt van oudsher zijn wetensschappelijke kennis met de praktische uitdagingen welke onze samenleving vraagt. Op steeds meer toepassingsgebieden is de ingenieur een essentiële factor. Voorbeelden zijn er vele.

Zo is de ingenieur in de gezondheidszorg met zijn scanners, bestralingssystemen, maar ook protheses, zelfs in moderne 3-D printers vervaardigd, van enorme waarde. De impact van de ingenieurs in de ruimtevaartsector zijn zichtbaar in de luchtvaart, maar ook in de ontwikkelingen van het klimaat, de voorspellende waarde van naderend natuuronheil, maar ook voor de irrigatie van droge gebieden en de bewaking van de kwaliteit van de dijken. Onze communicatie, welke geen grenzen kent, zou zonder satellietverkeer niet mogelijk zijn. Toch heeft het beroep van ingenieur in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, België en Frankrijk, niet de waardering welke het vak verdient. KIVI pleit er dan ook voor om de titel van Ingenieur (ir/ing) te koestern in plaats van enkel Master of Science te gebruiken.
Met de Dag van de Ingenieur en de Prins Friso Ingenieursprijs wil KIVI ingenieurs in de spotlights zetten en hun expertise en vindingrijkheid tonen aan een breder publiek.