Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 19 april tijdens de Dag van de Ingenieur de Academic Society Award uit aan Nobelprijswinnaar prof.dr. Ben Feringa, hoogleraar Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Prof. Feringa wint deze prijs vanwege het grote belang van zijn onderzoek en de aansprekende wijze waarop hij de verbinding weet te leggen tussen wetenschap en maatschappij.

“Ik beschouw mezelf als een moleculair ingenieur: ik bouw op de kleinst mogelijke schaal”, aldus Ben Feringa. Zijn ontdekking van de ‘moleculaire motor’, een roterende molecuul die door licht wordt voortgedreven, wordt als een doorbraak van wereldformaat beschouwd. De potentiële toepassingen van dit concept zijn zowel talrijk als spectaculair. In 2016 ontving Feringa de Nobelprijs voor Scheikunde. Feringa deelt de prijs met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Sir James Fraser Stoddart voor de ontwikkeling van moleculaire machines.

“Op verschillende terreinen die fundamenteel zijn voor ingenieurs heeft Feringa doorbraken weten te bereiken, zoals op het gebied van organische synthese, de katalyse, de supramoleculaire chemie en de nanotechnologie. Prof.dr. Ben Feringa wordt door KIVI onderscheiden vanwege zijn uitzonderlijke onderzoeksprestaties en de uitmuntende wijze waarop hij deze bij het grote publiek begrijpelijk weet te maken. Het is heel bijzonder hoe hij uitgebreid de tijd neemt om in media, op scholen en met publiekslezingen zijn werk voor een breed publiek toegankelijk te maken”, aldus KIVI-directeur Micaela dos Ramos.

Academic Society Award

In aanmerking voor de KIVI Academic Society Award komen hoogleraren die zich onderscheiden door uitmuntend onderzoek en hun vermogen om op aansprekende wijze de verbinding tussen wetenschap en maatschappij te leggen. De award wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Dag van de Ingenieur.

Artikelen in De Ingenieur