De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2021 zijn bekend: dr. ir. Abeje Mersha, ir. Rob Dijcker en dr. ir. David Fernandez Rivas.

 

 

 

 

 

 

 

De strijd om de Prins Friso Ingenieursprijs gaat dit jaar tussen een robotica-onderzoeker, een expert op het gebied van circulaire economie en een docent vloeistofdynamica. Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), dat de prestigieuze onderscheiding jaarlijks toekent, heeft dat woensdag bekendgemaakt. De prijs zal op woensdag 17 maart worden uitgereikt  tijdens de Dag van de Ingenieur. 

De in Ethiopië geboren Abeje Mersha, als lector onbemande roboticasystemen verbonden aan de hogeschool Saxion in Enschede, is een van de drie genomineerden. Mersha leidt een grote onderzoeksgroep die werkt aan de ontwikkeling van een zelfvliegende, levensreddende robot die dag en nacht kan worden ingezet bij crisissituaties. 

Rob Dijcker, de tweede genomineerde, is senior projectleider & adviseur Circular Solutions bij ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos. Dijcker is onder meer betrokken bij de nieuwe ontwerpmethodiek +Circular Design, een project dat deze maand meedingt naar De Vernufteling, de belangrijkste onderscheiding voor ingenieursprojecten.

David Fernandez Rivas, ook genomineerd, is hoofddocent vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente. Hij werkt met zijn team aan een methode om medicijnen te injecteren zonder dat daarvoor nog een naald nodig is. Daarbij is het de kunst om druppeltjes zó te versnellen dat die dwars door de opperhuid heen gaan.

bron.De Ingenieur