De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024 zijn bekend. Het zijn Pavlina Nanou, co-founder en coo van TORWASH, Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics bij de Universiteit Maastricht en Christoff Heunis, ceo van Flux Robotics. Op 13 maart, de Dag van de Ingenieur, wordt bekendgemaakt wie de prijs in de wacht sleept. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen.

Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Vanaf dinsdag 13 februari staan de profielen van de finalisten online en start de publieksstemming. Stemmen kan tot en met zondag 10 maart. Op basis van de publieksstemming wordt de publiekswinnaar bepaald. Een vakjury bepaalt de uiteindelijke winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs.

Dr. ir. Pavlina Nanou is een van de oprichters van TNO-spinoff TORWASH, dat een proces heeft ontwikkeld om uit rioolslib duurzame chemicaliën, brandstoffen en zelfs meststoffen te winnen. Prof. dr. ing. Kim Ragaert doet al jaren onderzoek naar circulaire kunststoffen. Haar onderzoeksgroep is gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Dr. ir. Christoff Heunis ontwikkelde als promovendus aan de Universiteit Twente een chirurgische hulprobot, die hij met de startup Flux Robotics heeft doorontwikkeld.


Pavlina Nanou (links), Kim Ragaert en Christoff Heunis 

KIVI Engineering Student Team Award

Naast de Prins Friso Ingenieursprijs wordt op 13 maart ook de KIVI Engineering Student Team Award uitgereikt, voor het beste team van techniekstudenten. De finalisten voor deze award zijn team Afterlife van Wageningen UR, team Solid van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en team SublimeStone van de Universiteit Maastricht. Ook voor de studententeams is er een publieksprijs. Stemmen kan ook vanaf dinsdag 13 februari.

De KIVI Engineering Student Team Award is mede op voorzet van prinses Mabel in 2022 door KIVI in het leven geroepen om de ingenieurs van morgen een boost geven, te tonen waar studenten in teamverband toe in staat zijn en een grotere bekendheid te bieden aan hun innovatieve projecten.

Dag van de Ingenieur

De uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs en KIVI Engineering Student Team Award vindt plaats op de Dag van de Ingenieur op 13 maart, op een feestelijke bijeenkomst op De Haagse Hogeschool. KIVI wil met deze dag het belang en de impact van het werk van ingenieurs voor onze samenleving zichtbaar maken. De Prins Friso Ingenieursprijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Wil je bij de uitreiking aanwezig zijn? Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Beeld Christoff Heunis en Pavlina Nanou: Rikkert Harink
Beeld Kim Ragaert: Jonathan Vos