Op 4 oktober start het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) met het KIVI-0070Lab, op de bovenste etage van haar monumentale pand aan de Prinsessegracht in Den Haag. Het KIVI-0070Lab is een uniek concept: een high tech IT-lab waarin grote en kleine partijen uit het bedrijfsleven en hoger onderwijs samenwerken, gericht op het versterken van de human capital agenda op het gebied van big data en cybersecurity. Het lab laat ingenieurs en professionals zien en ervaren wat cybersecurity is.

De regio Den Haag telt als een cyber security centrum in Europa. In deze regio werken 15.200 mensen en realiseren ruim 400 bedrijven meer dan 25% van de nationale omzet als het gaat om security. Nationaal gezien zijn er 61.600 mensen werkzaam op het gebied van security en wordt er een omzet gedraaid van 7,2 miljard euro.

“Met het KIVI-0070Lab wil KIVI de infrastructuur bieden om verdere innovatie op het gebied van big data en cyber security te faciliteren. Samen met de kennis vanuit onze leerstoelen bij TU Delft, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Universiteit Twente en diverse bedrijven willen wij hier de schouders onder zetten”, aldus directeur Micaela dos Ramos. “Het is prachtig om te zien dat zowel grote bedrijven als kleinere innovatieve spelers middelen en expertise ter beschikking stellen om samen een ecosysteem van kennisdeling, onderzoek en uitdaging mogelijk te maken.”

KIVI wil hiermee een bijdrage leveren aan de human capital agenda voor IT in het algemeen en big data security in het bijzonder, en aan het veiliger maken van IT systemen in Nederland.

Het KIVI-0070Lab wordt gerealiseerd door KIVI, in samenwerking met onder meer de Gemeente Den Haag, Dell, IBM, Cisco, Vodafone en Ziggo, ECP, Snow B.V., Vi-computer en onderwijsinstellingen TU Delft en De Haagse Hogeschool.