Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) heeft dr. ir. Marina van Damme afgelopen donderdag 8 juni benoemd tot erelid. Van Damme krijgt deze onderscheiding voor de belangrijke bijdrage die zij heeft geleverd aan de ontwikkeling en kansen voor vrouwelijke ingenieurs in Nederland. Met het erelidmaatschap waardeert KIVI ingenieurs die veel voor de ingenieurswetenschappen betekenen.

Dr. ir. Marina van Damme, die van 1994 t/m 1998 KIVI-hoofdbestuurslid was, is Delfts ingenieur Scheikundige Technologie en de eerste vrouwelijke gepromoveerde aan de toenmalige Technische Hogeschool Twente, met een indrukwekkende carrière in wetenschap en industrie en advisering aan de overheid. KIVI complimenteert haar voor de wijze waarop zij zich jarenlang sterk heeft ingezet voor vrouwelijke ingenieurs en hun loopbaan d.m.v. het instellen van de Marina van Damme-beurs, die vrouwelijke ingenieurs helpt bij de verbreding of verdieping van hun verdere opleiding. Op deze wijze heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en kansen voor vrouwelijke ingenieurs in Nederland. In 2009 ontving Van Damme al de instituutserepenning voor haar enorme inzet binnen de vereniging.

Marina van Damme-beurs

Getalenteerde vrouwelijke alumni die afgestudeerd en/of gepromoveerd zijn aan één van de drie technische universiteiten in Nederland (TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente) kunnen meedingen naar de Marina van Damme-beurs. Mevrouw van Damme en de universiteitsfondsen van de drie universiteiten nodigen kandidates uit die een duwtje in de rug kunnen gebruiken bij een volgende stap of wending in hun loopbaan. De beurs bestaat uit een mooi geldbedrag en is bedoeld voor bijvoorbeeld verbreding van kennis of een internationale oriëntatie in de vorm van een studie, stage of project.