Dr. ir. ing. Tim Horeman-Franse (35), Technology Director of MediShield BV, Technology Director of Surge-On Medical BV en Research fellow BioMech engineering TU-Delft, is vandaag verkozen tot Ingenieur van het Jaar. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs bij Hogeschool Inholland Delft, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel, uit handen van Martin van Pernis, president van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Het instituut kent de prijs jaarlijks toe.

“Tim kan worden getypeerd als een echte ingenieur, voortgedreven door een duidelijke visie. Hij heeft de ambitie en het vermogen om zijn innovatieve ideeën om te zetten in echte producten, waarmee hij een stuk van de gezondheidszorg daadwerkelijk verbetert”, aldus juryvoorzitter Micaela dos Ramos.

Tim Horeman-Franse studeerde Biomedische Technologie aan de TU Delft en promoveerde ook op dat vakgebied. Daarvoor heeft hij de opleiding Werktuigbouwkunde bij Hogeschool Inholland Alkmaar afgerond. Hij heeft drie technostarters opgericht: TIMEdelft, MediShield en Surge-On-Medical. Horeman-Franse is Director of Operations and Technology van Medishield, een bedrijf dat medische sensoren, trainingssystemen en chirurgische instrumenten ontwikkelt. Van Surg-On-Medical, dat endoscopische instrumenten ontwikkelt, is hij Director of Technology. Daarnaast is hij onderzoeker en docent aan de TU Delft.

Publieksprijs
Ir. Laura Klauss (29), Co-founder van Better Future Factory, kwam op 16 maart als winnaar naar voren uit de publieksstemming van de Prins Friso Ingenieursprijs. Klauss studeerde Industrial Design Engineering aan de TU Delft. Ze is medeoprichter van Better Future Factory, een bedrijf dat innovatieve oplossingen bedenkt voor een duurzame toekomst. Klauss is verantwoordelijk voor de technische kant van de productontwikkeling.

Derde finalist
De derde finalist voor de Prins Friso Ingenieursprijs is dr. ir. Rutger de Graaf-van Dinther (36), directeur bij BLUE21. Rutger studeerde Civiele Techniek en promoveerde aan de TU Delft. Hij is directeur bij DeltaSync, oprichter van de sociale onderneming Blue21 en van de start-up Indymo. Verder is De Graaf lector Waterinnovatie aan de Hogeschool Rotterdam.