Dag van de Ingenieur 2019

 

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) organiseert dit jaar op maandag 18 maart, voor de vijfde keer de verkiezing ‘Ingenieur van het Jaar’. Sinds 2015 mag de Ingenieur van het Jaar de prestigieuze Prins Friso Ingenieursprijs in ontvangst nemen.

Wie wint de Prins Friso Ingenieursprijs 2019?
Voor de titel Ingenieur van het Jaar komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in de vier volgende competenties:

•          Expertise: analytisch vermogen, conceptueel denken, technisch vernuft
•          Innoverend vermogen: een duidelijke visie en onderscheidend werk
•          Ondernemerschap: initiatief, ambitie en durf
•          Maatschappelijke impact: sociaal bewustzijn en betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s.

Ken je een ingenieur die zich op deze punten duidelijk onderscheidt van anderen?
Dan kun je haar/hem  t/m 21 december 2018 nomineren voor de verkiezing Ingenieur van het Jaar 2019.
Jezelf nomineren is niet mogelijk.

De winnaar wordt tijdens de Dag van de Ingenieur bij ASML in Eindhoven bekendgemaakt.
Hij/zij mag een jaar lang deze prestigieuze titel uitdragen. Dit brengt niet alleen publiciteit voor de ingenieur zelf met zich mee, maar ook voor het betrokken bedrijf.

 

 

 

Afgelopen editie van Dag van de Ingenieur 2018

Micromechanicus Nima Tolou is de nieuwe Ingenieur van het Jaar. Op de Dag van de Ingenieur ontving hij uit handen van juryvoorzitter en KIVI-directeur Micaela dos Ramos de Prins Friso Ingenieursprijs.

‘Vereerd, en een compliment voor ons hele team’, zo reageerde Tolou op de titel, die hem in bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel werd verleend. Waarna het Koninklijke gezelschap met eigen ogen kon zien waarmee Tolou naam maakte: een nieuw aandrijfmechanisme voor een mechanisch horloge. ‘Hij gebruikte zijn kennis van elastische mechanismen en micro-elektromechanische systemen voor het ontwikkelen van een horloge met een compleet nieuw mechanisme. Hij heeft 31 verschillende componenten gereduceerd tot slechts één. Hiermee veranderde hij een techniek die 350 jaar onveranderd was gebleven’, zo constateert het juryrapport.

Tolou wil dat mechanisme nu omgekeerd gaan gebruiken, door beweging te gebruiken om elektriciteit op te wekken. ‘We hebben het liefst dat sensoren zelf in hun energie voorzien zodat er geen batterijen nodig zijn.’ Een eerste toepassing waar hij nu aan werkt is een sensor die de trillingen van de wielen van een trein gaat registreren.

‘Tolou is een intrinsiek nieuwsgierige ingenieur, die het vermogen heeft maatschappelijke uitdagingen op wetenschappelijke wijze aan te pakken en om te zetten in doorbraaktechnologieën. Hij ziet uitdagingen en combineert ze tot aansprekend onderzoek dat de wereld een stukje beter maakt’, zo karakteriseerde het juryverslag hem.

Erelid Jan van der Tempel

Voorafgaand aan de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs waren er in de Energy Academy Europe van de Rijksuniversiteit Groningen nog twee andere plechtigheden.

Dr. ir. Jan van der Tempel, bedenker van de Ampelmann en oprichter en CEO van het gelijknamige bedrijf, werd benoemd tot erelid van het KIVI. ‘Op uitzonderlijke wijze zet hij zich in om met techniek de maatschappij beter te maken. Hij is een inspirerend voorbeeld voor anderen’, aldus Dos Ramos. Die inspiratie bleek ook wel uit zijn verhaal over de Ampelmann, een apparaat dat transport van een deinend schip naar een vast object, bijvoorbeeld een windturbine, mogelijk maakt. ‘Het is een soort omgekeerde vliegtuigsimulator: alle bewegingen van het schip worden zo gecompenseerd dat de loopplank volledig stil staat.’

Van der Tempel laat het daar niet bij: hij is druk bezig met de Delft Offshore Windturbine DOT die hydrauliek gebruikt om de energie van de draaiende turbinebladen om te zetten in stroom. ‘Windturbines worden steeds groter, en de generator bovenin vormt een steeds zwaardere last.’ In plaats daarvan drijven de turbinebladen een pomp aan, en gecombineerd van vier turbines wordt de opgewekte druk van water gebruikt om een generator aan te drijven.’ Voor de zomer verwacht hij met een eerste testinstallatie aan de slag te kunnen gaan.

Opmerkelijk bij Van der Tempel is ook zijn initiatief om de oude bibliotheek van de TU Delft in te richten als Offshore Energy Academy. ‘Er moet zo veel gebeuren, het is belangrijk onze kennis breeduit te delen.’

Academic Society Award voor Kitty Nijmeijer

Prof. dr. ir. Kitty Nijmeijer kreeg de Academic Society Award, de prijs voor hoogleraren die onderzoek doen met een grote maatschappelijke betekenis en die zich inzetten voor discussie met de samenleving. Nijmeijer is specialist op het gebied van membranen. ‘We zijn nu zo ver dat we ze op laboratoriumschaal heel precies kunnen ontwerpen, zodat ze deeltjes van een bepaalde grootte of een bepaalde lading kunnen tegenhouden.’ En dat is precies wat die membranen zo veel belovend maakt: water is er mee te zuiveren, zout water is ermee om te zetten in zoet water, of er zijn daarmee grondstoffen uit mest terug te winnen.’ Nijmeijer symboliseerde de drijfveer achter haar onderzoek met ballonnen die de aarde voorstellen: ‘De mensheid gebruikt nu aan grondstoffen vier keer zo veel als de aarde kan dragen, we moeten zorgen dat we aan één aarde genoeg hebben. Ingenieurs hebben daarin een bijzondere taak: zij zorgen voor de toepassing van wetenschappelijke kennis, zij zijn degenen die ontwerpen en bouwen en zo het verschil maken.’

Finalisten

Tijdens de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs werd Korné Walhout (28) gelauwerd als Aanstormend Talent. Hij werkte als civiel ingenieur bij spraakmakende projecten als de berging van de Costa Concordia en het herstel van St. Maarten na de verwoesting door orkaan Irma. En hij richtte met zijn broer een ingenieursbureau op dat inmiddels tal van toonaangevende opdrachtgevers heeft.

Daarna was het de beurt aan de drie finalisten voor de ingenieursprijs: Nima Tolou, Jan Klok en Sander den Blanken. Den Blanken, civiel ingenieur en algemeen directeur van Arup Nederland, werd runner-up. Biotechnoloog Jan Klok, Principal Technologist bij Paqell en Scientific Project Manager bij het waterresearchcentrum Wetsus, won de publieksverkiezing.

Gevraagd naar wat voor een ingenieur de belangrijkste eigenschap is noemden de drie: nieuwsgierigheid, een open blik - verder kijken dan het eigen vakgebied, en een probleemoplosser zijn.