Omschrijving

In 1640 kocht de Fransman David de Marlot een landgoed, grenzend aan de buitenplaats van prins Frederik Hendrik. In 1917 werd het buiten Marlot eigendom van de gemeente, waarna in 1923 werd besloten om 33 hectare van het gebied in erfpacht uit te geven voor villabebouwing voor de gegoede middenstand. De voorwaarde van het College was dat de architectonische kwaliteit een hoog niveau moest krijgen. In 1940 was de wijk grotendeels afgerond.

THEMA'S: STEDENBOUWKUNDIGE REGIE EN BOUWKUNDIG DETAILLEREN

Het stedenbouwkundig plan werd ontworpen door de dienst Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting. Om eenheid te verkrijgen in het ruimtelijk beeld werden slechts drie architecten uitgenodigd om schetsplannen te maken voor de bebouwing van het eerste deel. Daarbij bleek dat Co Brandes zowel bij de bestuurders als de bewoners favoriet was als architect. Dit werd bezegeld met zijn rol als supervisor van het tweede deel. Deze ontwikkeling was de proeftuin van een nieuwe aanpak waarmee de gemeente een strengere regie voerde. De bevredigende resultaten waren niet in de laatste plaats te danken aan de bloei van de Nieuwe Haagse School na 1923. Het verfijnde bouwtechnisch detailleren werd mede mogelijk gemaakt door technische ontwikkelingen.
Door de introductie van elektrisch licht waren hoge raampartijen om het daglicht zo lang mogelijk binnen te laten niet meer noodzakelijk. Hierdoor ontstonden horizontale raampartijen in massieve bakstenen gevels. De toepassing van horizontale betonnen banden in het metselwerk gaven de gevels een zakelijk karakter. Ook de ranke, stalen kozijnen boden een moderne uitstraling.

Deze lezing is onderdeel van een reeks. Er volgen nog drie lezingen:

9 augustus - Lezing en excursie BLOEMEN- EN VRUCHTENBUURT
20 september - Lezing en excursie LAAKKWARTIER
11 oktober - Lezing en excursie RUSTENBURG OOSTBROEK

Alle excursies vinden plaats op een donderdag en beginnen om 15.00 uur. Rond 16.00 uur gaan we wandelend langs de voorbeelden van de lezing. De excursie duurt tot circa 17.30 uur.

Spreker(s)

Marcel Teunissen, auteur van het boek '100 jaar Nieuwe Haagse School'.
Tijdens de lezing zal het boek te koop zijn en kan worden gesigneerd door de auteur.

Locatie

KIVI Bureau

Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag

Organisator

Bouw

Naam en contactgegevens voor informatie

Ir. Ton Voets

info@tonvoets.nl

Programma

 -  uur Start lezing
 -  uur Excursie MARLOT, vervoer per bus