Omschrijving

Op vrijdag 13 september 1918 vond bij Weesp één van de grootste treinrampen plaats in de Nederlandse geschiedenis. De oorzaak was het wegzakken van de spoordijk. De in 1889 aangelegde dijk was door hevige regenval van de voorgaande dag zo verzadigd geraakt met water dat het dijklichaam instabiel werd en afschoof. Als gevolg van de treinramp ontstond een behoefte aan kennis over het gedrag van grond. Enige jaren na de treinramp werd dan ook het Laboratorium voor GrondMechanica opgericht. Daarmee wordt de treinramp in het algemeen gezien als het startsein voor de ontwikkeling van de hedendaagse Geotechniek in Nederland.

Op donderdag 13 september a.s. wordt het 100-jarig bestaan van het vak Geotechniek gevierd o.a. met een rit met een stoomtrein, een wie-bouwt-de-sterkste-dijk competitie door leerlingen van plaatselijke basisscholen, prijsuitreiking en een officieel gedeelte. Eén van de gasten die we zullen verwelkomen is prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Wij verwelkomen u die dag graag vanaf 14.00 uur in de Grote Kerk te Weesp. Voorafgaand aan de bijeenkomst wordt u ontvangen met koffie/thee en lekkernijen. Na afloop is er een borrel met aansluitend een lopend buffet.

Voorafgaande aan de bijeenkomst in de Grote Kerk bestaat de unieke mogelijkheid om vanaf 13:00 uur mee te rijden met de stoomtrein. Bij uw aanmelding kunt u aangeven of u interesse heeft om mee te rijden en op welk station u wilt opstappen (Amsterdam, Schiedam of Den Haag Hollands Spoor). Het aantal plaatsen is beperkt.

Locatie

Grote Kerk

Nieuwstraat 31, Weesp

Organisator

Geotechniek

Naam en contactgegevens voor informatie

congesbureau

congresbureau@kivi.nl

Artikel De Volkskrant Treinramp

Programma

 -  uur Ontvangst met koffie/thee
 -  uur Opening door de dagvoorzitter van de afdeling Geotechniek, Steven Delfgaauw
 -  uur Aanvang scholierencompetitie o.l.v. Paul Schaminee
 -  uur Prijsuitreiking scholierencompetitie door Paul Schaminee
 -  uur Speech Kees Rutten, regiodirecteur Randstad Noord - ProRail
 -  uur Film ‘100 jaar Geotechniek in Nederland’
 -  uur Keynote door prof. mr. Pieter van Vollenhoven
 -  uur Dagvoorzitter bedankt prof. mr. Pieter Van Vollenhoven en overhandigt het fotoboek
 -  uur Inhoudelijke speech door Mandy Korff
 -  uur Toelichting Geotechniekfonds door Bas Vos
 -  uur Prijsuitreiking fotowedstrijd door Mandy Korff
 -  uur Netwerkborrel
 -  uur Pubquiz door Rodriaan Spruit
 -  uur Afsluiting door de dagvoorzitter
 -  uur Buffet
 -  uur Einde