Omschrijving

Vlaeynatie is een van oorsprong Gents/Antwerps logistiek havenbedrijf dat zich specialiseert in de behandeling van droge bulkgoederen. Het bedrijf heeft zich gevestigd op de Autrichehaven in Westdorpe en heeft momenteel activiteiten op twee aangrenzende terminals. Men richt zich niet enkel op de op- en overslag, de nadruk ligt op het toevoegen van waarde door een variëteit aan diensten aan te bieden om deze producten ook te behandelen.

Daarom heeft men voor deze nieuwe site de focus gelegd op de behandeling van:
Fertilizers (meststoffen), maar hoofdzakelijk in de niche van de water oplosbare.
Suiker.
Naast deze 2 kernactiviteiten is men momenteel bezig met de opstart van 3MCT, de containerterminal die primair is bedoeld om de containerlogistiek voor de beide terminals te verzorgen maar zich naar de toekomst toe ook open zal stellen om activiteiten voor derden te gaan ontplooien.
Vlaeynatie heeft nog 2 logistieke bedrijven in Spanje waar ze voor dezelfde industriële klant als in Westdorpe gelijkwaardige activiteiten ontplooit.

Meststoffenterminal
Vlaeynatie (opgericht in 1845) was tot op heden voornamelijk actief in de haven van Antwerpen. In 2015 startte Vlaeynatie met het bouwen van een magazijn met een totale oppervlakte van 32.000 m² op de voorheen lege Axelse vlakte. Het magazijn zal hoofdzakelijk gebruikt worden voor de op -en overslag van meststoffen. Daarnaast is er ook de nodige opzak apparatuur aanwezig.

Suikersilo’s
Op- en overslagbedrijf Zeeland Sugar Terminal (ZST)-Vlaeynatie op de Axelse Vlakte bij Terneuzen.

De opslagcapaciteit van de eerste nieuwe silo bedraagt 80.000 ton. Deze silo heeft een diameter van ca. 50 meter en is 68 meter hoog. Inmiddels is er een tweede silo bijgebouwd. In totaal gaat het om 4 geplande suikersilo’s. Tevens zijn er, een losplaats voor vrachtwagens, diverse ondergrondse tunnels, een opzakgebouw en technische ruimten gerealiseerd.

De KIVI-leden en introducé(e)s zijn vanaf 18 uur welkom en worden ontvangen met een hapje en een drankje. Er is een infomoment voorzien en nadien wordt een uitgebreide rondleiding op de terminal geven. Naar verwachting zal dit ongeveer een tweetal uurtjes in beslag nemen.

Locatie

Autrichehavenweg 10, Haven 3319, 4554 MB Westdorpe

Organisator

Regio Zeeland

Naam en contactgegevens voor informatie

Gerrit Mendelts, bestuurslid KIVI Regio Zeeland

zeeland@kivi.nl