Vrijwilligers zijn goud waard 
 
Miguel DelcourKIVI is er voor ingenieurs met interesse en passie voor hun vakgebied. KIVI is er voor en door onze leden. Stuwende kracht van de vereniging zijn de vrijwilligers die staan voor onze vakafdelingen. Zij steken hier tijd in, soms ook krijgen ze hiervoor tijd van hun werkgever, en doen dit zonder dat zij hiervoor een salaris ontvangen. Niet alleen voor KIVI, maar voor de hele maatschappij zijn vrijwilligers enorm belangrijk. Want realiseer je eens, zonder hen geen voetbal of hockey voor je kind, geen fietsmaatje voor je buurvrouw, een buurthuis dat niet open kan, geen taalles voor nieuwe Nederlanders, geen goed bemande brandweerpost en noem maar op. En zonder vrijwilligers zouden onze vakafdelingen alleen maar op papier bestaan.
 
In deze nieuwsbrief aandacht voor een mooi interview met James Meijer, zeer ondernemend en betrokken bestuurslid van onze vakafdeling Elektrotechniek, een van de meest actieve afdelingen van KIVI met ruim 1650 leden. James vertelt over zijn passie voor zijn vakgebied, waarom het belangrijk is om je te blijven ontwikkelen, hoe zijn vakafdeling professionals hierbij helpt en waarom hij zoveel voldoening krijgt van zijn bestuurswerk. Moge dit andere leden inspireren om ook aan de slag te gaan voor een van de KIVI-afdelingen. Op alle fronten kan hulp worden gebruikt. Nog geen vrijwilliger, maar wel interesse? Neem contact op met het bestuur van jouw afdeling(en) en kijk wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.
 
Ben je actief voor een vakafdeling en lopen jullie rond met een goed idee voor een groots event, seminar of congres? Bekijk dan of je dit samen met een van de andere vakafdelingen kan organiseren. In het geval van grote, afdelingsoverstijgende events kan het KIVI-bureau onder bezielende leiding van eventmanager Bert van de Ven ondersteuning bieden. Neem contact op met Bert voor meer informatie. 
 
Graag wil ik in deze laatste nieuwbrief voor de zomervakantieperiode iedereen een fijne zomer toewensen, de eerste volgende nieuwsbrief verschijnt weer op 29 augustus. Tot dan!
 
Miguel Delcour, Directeur KIVI

Save the date! Prins Friso Ingenieursprijs 13 maart 2024

Met de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs wil KIVI excellente ingenieurs en hun werk een podium bieden. Wij zijn verheugd aan te kunnen kondigen dat de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs 2024 zal plaatsvinden tijdens de Dag van de Ingenieur op woensdag 13 maart 2024.

Ken jij een bijzondere ingenieur die de Prins Friso Ingenieursprijs verdient? Nomineer haar of hem dan voor de verkiezing van Ingenieur van het Jaar 2024.

Voor de Prins Friso Ingenieursprijs komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden voor de vier volgende competenties:

  • Expertise: analytisch vermogen, conceptueel denken, technisch vernuft.
  • Innoverend vermogen: een duidelijke visie en onderscheidend werk.
  • Ondernemerschap: initiatief, ambitie en durf.
  • Maatschappelijke impact: sociaal bewustzijn en betrokkenheid bij maatschappelijke thema’s.

James Meijer: KIVI vakafdeling Elektrotechniek voor iedereen met passie voor zijn vak

KIVI is er voor en door ingenieurs. Een grote groep enthousiaste leden vormt de drijvende kracht achter onze vakafdelingen, de communities rondom vakinhoudelijke thema’s. James Meijer is een toegewijd bestuurlid van de vakafdeling Elektrotechniek, hét platform voor ingenieurs met een elektrotechnische achtergrond. James vertelt over zijn passie voor zijn vakgebied, de vakgroep Elektrotechniek en wat zij voor professionals kunnen betekenen.

Lees zijn verhaal op onze website 

Oproep De Ingenieur: Denk mee over de ingenieur van de toekomst

Ingenieurs veranderen de wereld. Maar veranderen de ingenieurs wel voldoende mee? Het septembernummer van De Ingenieur, het techniekmaandblad van KIVI, zal in het teken staan van de ingenieur van de toekomst. De redactie is op zoek naar lezers die hierover willen meedenken.

Lees meer op onze website

Oproep voor actualisatieteam kerndoelen onderwijs

Ben je docent techniek? Wil je bijdragen aan de actualisatie van de kerndoelen van het onderwijs? SLO, het landelijk expertisecentrum voor het curriculum, heeft de opdracht van het ministerie van OCW gekregen om de werving te starten voor de actualisatie van kerndoelen primair onderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs. Dit betekent dat SLO begonnen is met het werven van de teams, waaronder die van het leergebied Mens & Natuur. Elf van de 16 teamleden zijn geselecteerd en SLO heeft KIVI gevraagd om in ons netwerk de vraag voor de resterende gewenste vakexperts uit te zetten.

Voor het kerndoelenteam Mens & Natuur wordt gezocht naar:

•    2 docenten havo/vwo natuur-/scheikunde/techniek
•    3 vakexperts hbo/wo natuurkunde, scheikunde en biologie

Qua tijdsbesteding ben je gemiddeld één dag per week kwijt voor de periode van een jaar.

Meer info en de mogelijkheid voor aanmelden vind je op deze website. Solliciteren kan t/m 2 juli.

Inspiratiesessie Cultuur en Techniek 6 juliOp donderdagmiddag 6 juli vindt de eerste inspiratiesessie Cultuur en Techniek plaats bij KIVI. De bijeenkomst is een samenwerking tussen KIVI en de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Het doel van deze middag is om ingenieurs met interesse voor geschiedenis en/of filosofie te informeren, aan het denken te zetten en vooral ook te inspireren.

Centraal in deze inspiratiesessie staat een blik op de toekomst. Gezamenlijk denken we na over de rol van de ingenieur in de toekomst vanuit een historisch en filosofisch perspectief. Via deze weg proberen wij elkaar te inspireren en wetenschap en praktijk bij elkaar te brengen. De middag wordt afgesloten met een borrel.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website

Herinnering: Doe mee met onderzoek ENGINEERS EUROPE voor toekomst beroep van ingenieurENGINEERS EUROPE (voorheen FEANI), de Europese federatie van professionele ingenieurs, heeft een Europees onderzoek uitgezet om nieuwe trends in ingenieursopleidingen te bepalen en referenties voor vaardigheden voor ingenieurs te ontwikkelen. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie. Via het onderzoek wordt geïnventariseerd hoe het ‘beroep’ van ingenieur zich de komende 5-10 jaar zal ontwikkelen, hoe de UN Sustainable Development Goals worden geïncorporeerd in de beroepspraktijk en hoe eventuele eigen initiatieven zich daarmee verhouden. 

ENGINEERS EUROPE nodigt ingenieurs van harte uit om deel te nemen aan het onderzoek. Jouw input zal helpen om prioriteiten vast te stellen en bij de vormgeving van ingenieursopleidingen en het ingenieursvak. Zo draag je bij aan de toekomst en de ontwikkeling van het beroep van ingenieur.

Het onderzoek bestaat uit twee enquêtes, die beide moeten worden ingevuld. Deelname kost je ongeveer 12 minuten. Deadline voor input is 15 juli 2023.

Kijk snel op onze website voor meer informatie.

Congres Nederland Waterstofland op 26 september 2023KIVI Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs organiseert op dinsdag 26 september een congres met topvrouwen over Nederland Waterstofland in Utrecht. Naast inhoud ook veel aandacht voor rolmodellen, ambitieuze vrouwen, carrière en delen van ervaringen. 

Interesse in dit congres? Meer informatie over het programma, de sprekers en de mogelijkheid tot aanmelden vind je op onze website.


- vacature- 

ADVISEUR BODEM

Weet jij als geen ander alles over bodemonderzoeken? Kan jij de strategische ontwikkelingen omzetten naar concrete projecten? Als adviseur bodem lever je een belangrijke bijdrage aan het uitvoeringsgereed maken van complexe civieltechnische projecten. Samen met de andere adviseurs bodem voer je het bodembeleid uit. Jouw activiteiten zijn er op gericht om vanuit het werkveld bodem ervoor te zorgen dat de voortgang van de projecten door kan gaan. 

Solliciteer nu >>

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, kijk op deze website>>

KIVI-activiteitenkalender
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

KIVI-nieuwsbrief