View this email in your browser
De hype van AI 
 
Miguel DelcourWat een temperaturen! En de astronomische zomer op het noordelijk halfrond is nog niet eens officieel begonnen! Zou een AI-tool jou binnenkort exact en nauwkeurig kunnen vertellen wat een goede stranddag wordt, of wanneer het weer koeler wordt en je je tuin niet meer hoeft te sproeien? Zou ChatGPT een waardige opvolger van weerman Gerrit Hiemstra kunnen worden?

Artificial Intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie, is een hot topic waar veel over wordt gesproken en geschreven, vooral sinds de lancering van ChapGPT eind 2022. Collega Jim Heirbaut, redacteur bij De Ingenieur, wilde meer weten over dit soort chatbots en wat het voor ons betekent.

Voor zijn allereerste podcast sprak hij met Ilyaz Nasrullah, informaticus, digitaal strateeg en AI-kenner, over ChatGPT. Is de chatbot echt zo slim als-ie lijkt? Wat kunnen we ermee, en wat zijn de risico’s, zoals zelfdenkende machines en alle gevolgen van dien? Ilyaz Nasrullah zegt “Het hysterische gehype van AI is gevaarlijker dan AI zelf.” De podcast is absoluut een aanrader voor iedereen die voorbij de hype van ChatGPT wil kijken. Je vindt de podcast op de website van De Ingenieur of via je favoriete podcastkanaal.
 
Met de zomer vol in zicht, komt de vakantieperiode ook steeds dichterbij. Bij KIVI zijn we gestart met aantal mooie activiteiten, waaronder de organisatie van de Prins Friso Ingenieursprijs 2024, de tiende editie alweer, een aantal mooie partnerships en zijn we bezig met de komende start van het nieuwe studiejaar, waarbij we KIVI en het vak van ingenieur bij de nieuwe studenten in de kijker willen zetten.
 
Ik wens jou fijne zomerse dagen.
 
Miguel Delcour, Directeur KIVI

Huurcommissie zoekt zittingsleden met technische achtergrond

De Huurcommissie is op zoek naar zittingsleden met een technische achtergrond (bouwkundig/bouwfysisch) (wo/hbo) en heeft KIVI gevraagd om haar oproep te delen. 

De Huurcommissie is een onpartijdige en onafhankelijke organisatie die geschillen tussen huurders en verhuurders helpt oplossen of daarover een (bindende) uitspraak doet. Om zaken te behandelen vormt de Huurcommissie zittingscommissies. Die bestaan uit een zittingsvoorzitter en twee zittingsleden. 

Wil jij bijdragen aan het oplossen van geschillen tussen huurders en verhuurders? Kijk dan snel op deze website.

De Ingenieur lanceert podcast HELDER!

Techniek maakt je toekomst, daar geloven wij in bij KIVI en bij techniekmagazine De Ingenieur! Maar over welke techniek hebben we het dan en wat betekent dat voor ons? Die vragen staan centraal in de gloednieuwe podcast Helder!, waar onze collega’s van De Ingenieur in gesprek gaan met experts over de nieuwste technologieën. Om zo helder te krijgen hoe we de wereld een beetje duurzamer, eerlijker en beter kunnen maken. In de eerste aflevering praat redacteur Jim Heirbaut met AI-kenner Ilyaz Nasrullah over ChatGPT en andere vormen van kunstmatige intelligentie. 

De podcast 'Een eerlijk verhaal over AI' vind je op deingenieur.nl/podcast of beluister de aflevering op je favoriete podcastkanaal. Wil je geen podcast missen? Abonneer je op Helder over techniek via je favoriete podcastapp.

Engineers4Europe heeft jouw mening nodigKIVI is lid van ENGINEERS EUROPE (voorheen FEANI), de Europese federatie van professionele ingenieurs die meer dan 350 ingenieursverenigingen uit 33 Europese landen verenigt. ENGINEERS EUROPE is gestart met het project “Engineers4Europe” en heeft in het verlengde daarvan een internationaal onderzoek uitgezet om inzicht te krijgen in de toekomstige beroepsinvulling van ons mooie vakgebied. Hierbij wordt geïnventariseerd hoe het “beroep” van ingenieur zich de komende 5 - 10 jaar zal ontwikkelen, hoe de UN Sustainable Development Goals worden geïncorporeerd in de beroepspraktijk en hoe eventuele eigen initiatieven zich daarmee verhouden.
 
Jouw input bij dit onderzoek zal Engineers4Europe helpen om prioriteiten vast te stellen en bij de vormgeving van ingenieursopleidingen en het ingenieursvak. Zo draag je bij aan onze toekomst en de ontwikkeling van het beroep.
 
De vragenlijst vind je hier: https://www.1ka.si/a/ed8243ab
 
Deadline voor input is 15 juli 2023.
 
Alvast hartelijk dank voor jouw medewerking.

 

20.06.2023 - C3 Living Panningen

KIVI afdeling Bouw nodigt haar leden graag uit voor een bezoek aan C3Living in Panningen op dinsdag 20 juni a.s.

C3Living is een bedrijf dat via prefab de snelheid van de woningbouw op kan voeren. Het bedrijf werkt veel met hout en heeft een hoog maatschappelijk gehalte. Bij C3Living wordt gebouwd door vakmensen die samenwerken met mensen die een inhaalslag maken op de arbeidsmarkt. Vanuit een veilige omgeving bouwen zij aan een prettige omgeving. Voor zichzelf en voor een ander. Zo wint dus de mens, maatschappij en milieu aan waarde.

Meer informatie, klik hier >>

20.06.2023 - Predictive maintenance: beloften, valkuilen en daadwerkelijk starten

Jaarvergadering Regio Noord-West en voordracht 'Predictive maintenance: beloften, valkuilen en daadwerkelijk starten' door René Conijn

René Conijn van het Bredius Data lab zal ingaan op hun jaren aan ervaring op verschillende zeer interessante predictive maintenance projecten. Hij zal hierbij technologische aspecten, maar ook de marktdynamica aan bod laten komen. Tot slot zullen we nog wat dieper ingaan op het vinden van de juiste business case met behulp van een geavanceerde OEE analysee.

Kijk voor meer informatie over deze bijeenkomst op onze website.

21.06.2023 - E-Lunch webinar 'Smart Buildings in de energietransitie, luxe of noodzaak?'


Onze vakafdeling KIVI Electrical Engineering organiseert op woensdag 21 juni haar maandelijkse e-Lunch webinar, met als onderwerp 'Smart Buildings in de energietransitie, luxe of noodzaak?'. Tijdens dit webinar krijg je een korte introductie op smart buildings aan de hand van het framework van de ‘smart readiness indicator’. Vervolgens wordt aangeven op welke wijze smart buildings kunnen bijdragen aan de energietransitie. De rol van sensoring, de werktuigkundige installatie in de energieflexibiliteit en netbelasting zal hier onder meer worden uitgewerkt. Wat zijn kansen en waar liggen nog knelpunten in de samenwerking in de gebouw- en energiesector?

Interesse in dit gratis webinar? Schrijf je snel in!

23.06.2023 - EIRES | Energizing Day 2023

EIRES | Energizing Day 2023

After a very successful first edition last year, on Friday 23 June 2023EIRES (Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems) will organize its second Energizing Day.

During this day, you will get up to speed with the latest developments in energy research, both from inside and outside of TU/e.

Mark your calendar to join us for an energizing day of talks, discussions, and networking.  

More information, click here >>

26.06.2023 - Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

Loop jij met vragen als: Wat wil ik met mijn loopbaan als ingenieur? Hoe bereid ik me voor op een online sollicitatiegesprek? Is werken in het buitenland wat voor mij? Dan is het online spreekuur met een KIVI-ingenieurscoach iets voor jou! Het eerstvolgende spreekuur is op maandag 26 juni vanaf 19.00 uur.

KIVI heeft circa 80 ingenieurscoaches die jou helpen bij het oplossen van vragen op het gebied van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Een unieke service die onderdeel uitmaakt van het KIVI-lidmaatschap. Na aanmelding ontvang je per e-mail een bevestiging van de ​​ afspraak met een persoonlijke link voor je online meeting met een KIVI-ingenieurscoach. Per avond is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en de indeling van de gesprekken gebeurt op volgorde van aanmelding.

Meld je snel aan via onze website.                         19.12 Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

- vacature- 

ALGEMEEN DIRECTEUR

In deze positie ben je het commerciële boegbeeld van Bayards Aluminium Solutions. Je bent gefocust op het uitbouwen van de businessunit door het aantrekken van nieuwe klanten en het aanboren van nieuwe markten. Je bent eindverantwoordelijk voor het beleid en de dagelijkse leiding van Aluminium Solutions, waarbij je rapporteert aan de DGA van de Bayards Group.

Solliciteer nu >>

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, klik hier >>

KIVI-activiteitenkalender

14 juni
Hergebruik van gebouwen, of gewoon slopen

14 juni
Kennisuitwisseling Gemalen & Stuwen en bezoek aan gemaal Zedemuden

14 juni
Verouderde Infrastructuur; Hoe zorg je ervoor dat die veilig blijft functioneren?

14/15 juni
IDEMC: Design for Healthcare

20 juni
C3 Living Panningen

20 juni
KIVI Rail - Borrel met een belofte

20 juni
Predictive maintenance: beloften, valkuilen en daadwerkelijk starten

20 juni
Jaarvergadering KIVI Noord-West

21 juni
COVRA (Centrale Organisatie voor Radioactief Afval)

21 juni
E Lunch-webinar 'Smart Buildings in de energietransitie, luxe of noodzaak?'

21 juni
Nedstack, bij IPKW in Arnhem

22 juni
Summer Drink

23 juni
EIRES | Energizing Day 2023

23 juni
EBUSCO, specialist in elektrische bussen.

24 juni
Radar and Electronic Warfare in World War 2

26 juni
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

27 juni
Power Electroniscs & Energy Storage event

28 juni
MIT SDM (System Design and Management)


Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief