View this email in your browser

Stem op jouw favoriete ingenieur 


Miguel DelcourDe kandidaten voor de Prins Friso Ingenieursprijs en de KIVI Engineering Student Team Award zijn bekend. De stembussen voor de publieksprijzen zijn geopend. Welke finalist voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024 wint de Publieksprijs? En welk studententeam is de favoriet van het publiek? Bekijk alle kandidaten op deze website, kies jouw favoriet en breng je stem uit. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 13 maart, de Dag van de Ingenieur, op De Haagse Hogeschool. Je kunt hierbij zijn, aanmelden vooraf is wel noodzakelijk, dit kan via de KIVI-website.

KIVI staat met haar afdelingen midden in de Nederlandse ingenieurswereld en ook daarbuiten. We werken hiervoor samen met veel maatschappelijk relevante organisaties. Mooi voorbeeld is de informatiemiddag die NEN, Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut, in samenwerking met KIVI Geotechniek op 28 maart organiseert over nieuwe belangrijke standaarden voor Geotechniek. Lees hierover meer in deze nieuwsbrief. De KIVI-afdeling Life Science, Health & Medical Technologies gaat samen met Stichting DAS eind april een symposium organiseren waarbij het onderwerp 'Organ-on-a-chip' centraal staat. Meer informatie over de sprekers, de precieze datum en locatie volgt binnenkort. Ook zijn we in overleg met de Netherlands Academy of Engineers (NAE) om te bezien hoe we kunnen samenwerken.

Over vier weken is het zover: het KIVI Jaarcongres op 13 maart op De Haagse Hogeschool. Heb jij je al ingeschreven? We hebben een heel mooi programma samengesteld met fantastische sprekers die het gaan hebben over voor de ingenieur en maatschappij zeer relevante onderwerpen. We richten de blik op de toekomst: hoe kunnen wij als technici de wereld verbeteren en onze visie op de toekomst verwezenlijken? Daag jezelf uit en denk met ons mee. Meld je aan via de KIVI-website

Miguel Delcour, directeur KIVI  

Onderscheidingen voor excellente KIVI-leden en andere ingenieurs: deadline voordrachten 31 maart


Erkenning en waardering van prestaties zijn belangrijk. KIVI heeft waardering voor wat haar leden binnen en buiten de vereniging bereiken en wil dit graag uitdragen met verschillende onderscheidingen. Besturen van KIVI-afdelingen kunnen leden en ook niet-leden voordragen voor zo’n onderscheiding. 

Voor prestaties in de vereniging bestaan de volgende onderscheidingen:

  • Lidmaatschap van verdienste voor leden die zich gedurende 5 jaar of meer bijzonder hebben ingespannen voor een afdeling. 
  • KIVI erepenning voor leden die zich gedurende 10 jaar of meer voor meerdere afdelingen, raden of werkgroepen hebben ingezet. 
  • KIVI erelidmaatschap voor zeer bijzondere gevallen.


Voor prestaties in de techniek:
Het KIVI erelidmaatschap wordt uitgereikt aan iemand die veel voor de techniek in Nederland (heeft) gedaan, bijvoorbeeld als uitmuntend wetenschapper of expert, als ondernemer of als ‘ambassadeur’ van de techniek in de samenleving.

Lees meer over KIVI-onderscheidingen en het voordragen in het besluit onderscheidingen in de Toolbox op de KIVI-website. Of neem per e-mail contact met het KIVI-bureau. Deadline voor het indienen van voordrachten voor dit jaar is 31 maart 2024.

KIVI Jaarcongres op 13 maart: Engineering the Future
Genoeg ingenieurs hebben goede ideeën om de grote problemen in de wereld op te lossen. Veel van hen hebben zelfs een duidelijk beeld van hoe de wereld er in de toekomst uit kan zien en hoe de ingenieur daar een rol in kan spelen. De stap naar het concreet maken van deze ideeën blijkt echter moeilijk. Omdat wij geloven dat ingenieurs inderdaad een grote rol kunnen spelen in het oplossen van problemen en het beeld van de toekomst, staan we hier tijdens het KIVI Jaarcongres 2024 op woensdag 13 maart uitgebreid bij stil.

Vooraanstaande sprekers, waaronder David Abbink, hoogleraar Human-Robot Interaction TU Delft, Lotte Krabbenborg, associate professor Public Participation in Science and Technology Radboud Universiteit en Sander Mertens, lector ‘Energy in Transition’ aan De Haagse Hogeschool gaan in op nieuwe technologische ontwikkelingen, het samenwerken met diverse disciplines, omgaan met weerstand tegen vernieuwing en nog veel meer.

Kom naar het KIVI Jaarcongres 2024, luister, discussieer mee, volg workshops, ontmoet oude bekenden en nieuwe vakgenoten en vergroot je netwerk! Bekijk het volledige programma en reserveer jouw plek via de KIVI-website.

Stem nu op de Publieksprijs voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024


Ook dit jaar hebben we weer excellente kandidaten voor de Prins Friso Ingenieursprijs. Wordt het dr. ir. Pavlina Nanou, een van de oprichters van TNO-spinoff TORWASH? Of prof. dr. ing. Kim Ragaert van Maastricht University, die al jaren onderzoek doet naar circulaire kunststoffen? Of dr. ir. Christoff Heunis, die een chirurgische hulprobot ontwikkelde die hij met de startup Flux Robotics heeft doorontwikkeld? De vakjury bepaalt de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs, die op 13 maart bekend wordt gemaakt. Jij kan meebepalen welke ingenieur de Publieksprijs krijgt. Bekijk de kandidaten op deze website en breng je stem uit.


KIVI Engineering Student Team Award: wie wordt de publiekswinnaar?
Op 13 maart tijdens de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs, wordt ook de winnaar van de KIVI Engineering Student Team Award 2024 bekendgemaakt. Finalisten voor deze aanmoedigingsprijs voor technische studententeams zijn dit jaar team Afterlife van Universiteit Wageningen (WUR), team Solid van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en team SublimeStone van de Universiteit Maastricht. Ook voor de studententeams is er een Publieksprijs, waarvoor jij je stem kunt uitbrengen. Kijk voor meer informatie over de finalisten op deze website en stem op jouw favoriete team! 

Informatiemiddag over Eurocode 7, Geotechnisch ontwerp, 28 maart bij NEN


Internationaal wordt er hard gewerkt aan de nieuwe Eurocode-standaarden voor Geotechniek. De nieuwe serie zal uit drie delen bestaan. Deel 1 en 2 zijn klaar en men is bezig met de laatste voorbereidingen om deel 3 af te maken. In samenwerking met KIVI Geotechniek organiseert NEN op donderdag 28 maart van 12.00 tot 18.00u een informatiemiddag in Delft over de verschillen tussen de nieuwe en de huidige Eurocode 7-serie. Aanmelden voor deze informatiemiddag kan via dit formulier.

De volgende stap is starten met het opstellen van de Nederlandse bijlage, met een vertaling van de regels naar de Nederlandse situatie. De nieuwe Eurocode 7-serie moet in Q1 van 2026 beschikbaar zijn. De nationale bijlagen dienen dan ook gereed te zijn. NEN is op zoek naar geotechnisch ingenieurs die hier aan mee willen werken. Neem bij interesse per e-mail contact op met Geert Kraijema, de secretaris van de NEN-commissie Geotechniek. 
 

Kooy symposium over Smart Defence Industry op 3 aprilOok Defensie wil het beste materieel voor de beste prijs. Maar ook een snelle beschikbaarheid wanneer dit nodig is. Moeten we hiervoor unieke technologische kennis, een sterkere nationale defensie-industrie, betere afspraken of ruilmiddelen hebben? Hoe verhoudt zich dat met het streven naar Europese Strategische Autonomie? Tijdens het Kooy symposium 2024 op woensdag 3 april in Stroe wordt uitgebreid ingegaan op deze vragen. 

Kijk voor meer informatie, het volledige programma en om je aan te melden op de KIVI-website

Bijeenkomst Data-driven Duurzaam in Manufacturing op 28 februari


De Haagse Hogeschool organiseert op woensdag 28 februari vanaf 13.00u een bijeenkomst over duurzaamheid in manufacturing. Monitoren van proces en product, traceerbaarheid, diagnose op afstand; deze onderwerpen worden steeds belangrijker voor bedrijven. Om meer werk te kunnen verzetten met minder mensen, maar ook om aan de slag te gaan met levensduurverlenging van producten en materialen. De bijeenkomst Data-driven Duurzaam in Manufacturing op 28 februari is interessant voor bedrijven die in een ontwikkeltraject zitten qua digitalisering en/of zich oriënteren op de circulaire economie. Voor overige geïnteresseerden worden masterclasses op gerelateerde thema’s georganiseerd. Ook zijn er plenaire lezingen en wordt de bijeenkomst afgesloten met een borrel.

Locatie: Betafactory, De Haagse Hogeschool campus Delft. 

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de KIVI-website

Techcafé Materialen, functionaliteit, kosten en maakbaarheid op 22 februariOp donderdag 22 februari opent Mikrocentrum op haar locatie in Veldhoven samen met DSPE de deuren voor het eerste Techcafé van dit jaar. In deze editie wordt ingegaan op de materiaalkeuzes bij de ontwikkeling van een (hightech) systeem en de invloed daarvan op bijvoorbeeld de doorlooptijd, maakbaarheid en kostprijs. Aan het woord komen Jack Cooijmans, R&D Manager bij Thermo Fisher Scientific, Tim van Kampen, Technical Director bij Ceratec Technical Ceramics, Robin Hollebeek, docent bij de Leidse Instrumentmakers School, en Erik Tempelman, professor bij de TU Delft. Samen met host en Mikrocentrumdirecteur Edwin de Zeeuw, wordt er ingegaan op de vraag: van welke factoren en situaties is een juiste materiaalkeuze afhankelijk? 

Het Techcafé is dé ontmoetingsplek voor professionals om te netwerken, ideeën uit te wisselen en op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. Mikrocentrum opent om 15.30u haar deuren, om 16.00u start de talkshow met vier tafelgasten en vanaf 17.00u is er ruimte om te netwerken tijdens de afsluitende borrel.

Meld je aan op deze pagina.

De Techniek Carrièrebeurs: hét carrière-event voor studenten, starters of (young) professionals


Op 22 & 23 maart is de RAI Amsterdam weer omgetoverd tot een Techniek carrière-walhalla. Ben jij student, starter of (young) professional en wil jij je oriënteren op de arbeidsmarkt, je (nieuwe) droombaan vinden en/of oneindig netwerken? Kom naar De Techniek Carrièrebeurs! Ontmoet ruim 300 topwerkgevers, zoals ProRail, KLM, Movares, Essent, Nordex, Alliander, CBRE en vele anderen en verdiep je kennis bij één (of zoveel je wilt) van de 100 carrièregerichte en vakinhoudelijke workshops. Laat tussen het netwerken door je cv checken door één van de professionals en sluit je dag af met een gloednieuwe foto voor op je LinkedIn-pagina, gemaakt door een ervaren fotograaf. Ook voor studenten, starters en (young) professionals in de IT-branche is er genoeg te doen en te beleven. Onder andere Bol.com, Capgemini, UWV, Sogeti, Chipsoft en Ordina staan met een mooie stand op de beurs en óók zijn er IT-gerelateerde workshops te volgen.

Download je gratis e-ticket voor De Techniek Carrièrebeurs via carrierebeurs.nl of download de Carrièrebeurs app.

 

Match&Meet: dé online matchingtool


Kan jij niet wachten tot De Techniek Carrièrebeurs op 22 & 23 maart en wil je nu al in gesprek met topwerkgevers, of wil je op de beurs zelf precies weten met welke werkgever jij een match hebt? Match&Meet is dé online matchingtool waardoor jij voorafgaand aan, tijdens en na De Techniek Carrièrebeurs in contact kunt komen met de 300 deelnemende topwerkgevers en opleidingen.

Schrijf je gratis in voor De Techniek Carrièrebeurs, maak aansluitend een Match&Meet-profiel aan en profiteer van heel veel voordelen! Zo bepaal jij zelf met welke werkgever je niet gematcht wilt worden, vergoot je de kans om voorafgaand aan de beurs in contact te komen met topwerkgevers én je valt sneller op bij recruiters. Kortom: met Match&Meet vind jij jouw droombaan op De Techniek Carrièrebeurs gegarandeerd sneller!


- vacature - 


PROJECTLEIDER CIVIELE TECHNIEK


Wil jij werken in een boeiende en dynamische omgeving, waar elke dag anders is? Heb je affiniteit met zowel een industriële- als kantooromgeving? Dan komt HEYDAY graag met jou in contact. Bij HEYDAY ga je aan de slag als Projectleider Civiele Techniek bij RWE; één van de grootste en meest invloedrijke spelers op de Europese energiemarkt. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het oppakken en tackelen van civiel-/bouwtechnische vraagstukken op de locatie Eemshaven, maar adviseer je ook jouw collega’s van het landelijke RWE HEYDAY team bij civiel/bouwtechnische klussen. Én ben je de sparringpartner voor de civiel engineer van RWE.

Lees meer over de vacature en solliciteer

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, kijk op deze website>>

KIVI-activiteitenkalender

15 februari
Lezing: Replacement of the existing cranes on the Cadeler Vessels Wind Osprey and Wind Orca in Schiedam VOL

16 februari
Keynote Erik Meijer: Natuurlijke taal programmeren - de brug tussen mensen en AI

19 februari
Algemene Ledenvergadering KIVI Regio Zeeland 2024

20 februari
KIVI Afstudeerprijs Alkmaar

21 februari
E-Lunch Webinar: DC power grids in industry will solve grid congestion?

22 februari
Projectexcursie Waalfront Nijmegen VOL

22 februari
Techcafé | Materialen, functionaliteit, kosten en maakbaarheid

22 februari
Lezing: Reducing Container Loss

24 februari
Lezing: De ontwikkeling van de Scanning Elektronen Microscoop (SEM)

26 februari
TU/e-NXP visit: electronics research in the 30-300 GHz band

26 februari
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

27 februari
Bezoek Shell Energy Transition Campus Amsterdam VOL

27 februari
Presentatie SURFSIDE SCIENCE: Validating satellite-based seafloor maps on small islands

27 februari
Bijeenkomst YKE groeiprogramma

28 februari
Bijeenkomst Data-driven Duurzaam in Manufacturing

29 februari
Hackathon: Hack2Impact 2024 | Energy Transition

Meer activiteiten
Bekijk de Activiteitenkalender

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Bekijk hier alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
LinkedIn
Instagram
Website
Copyright ©  2024 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief