View this email in your browser
Hiep, hiep hoera, KIVI is 175 jaar!

Beste, (rel)
 
Al weer de tweede nieuwsbrief van 2022. En het jaar is turbulent begonnen: een nieuw kabinet, de beurzen met 10% gedaald, een schandaal van de Voice maar ook misschien toch het einde in zicht van corona? Wij zijn heel erg blij dat de poorten weer grotendeels open mogen. Zeker nu het vieren van ons 175-jarig bestaan is begonnen, met de mooie titel: Engineering Continuous Transition.

Wij als ingenieurs en vereniging zorgen al 175 jaar voor verandering. En daar zijn we de komende jaren, met grote uitdagingen, zoals de energietransitie en het oplossen van de woningnood, keihard voor nodig. Er wordt vaak aangegeven dat we de politiek nodig hebben om dit soort vraagstukken succesvol op te lossen, maar eigenlijk is het net andersom: de politiek heeft ons ingenieurs nodig om de maatschappij te laten draaien én te verbeteren. Dit jaar zullen we als KIVI mooie lustrumactiviteiten organiseren. Daar hebben we nog steeds hulp bij nodig. Zowel bij het organiseren, maar ook op het gebied van sponsoring. Een mooi moment voor jouw bedrijf om bij heel veel ingenieurs onder de aandacht te komen. Interesse? Stuur dan een mail.

Je kunt jouw bedrijf ook onder de aandacht brengen door gratis mooie stageplekken op onze KIVI stagebank te zetten. Wie weet blijft die goede stagiair wel bij je hangen! Stages kun je gemakkelijk direct plaatsen via de KIVI community of stuur ons nieuwe studentenbestuur KIVI students een mail. Kun je meteen met deze gedreven studenten kennismaken.

Dan wilde ik nog even afsluiten met goed nieuws, naar aanleiding van onze oproep in de vorige nieuwsbrief om juryleden voor de European Hyperloop Week, hebben 19 KIVI-leden zich aangemeld. Geweldig, dank daarvoor! Alle kleine stapjes die we als KIVI continu zetten, zorgen voor continue verandering; Engineering Continuous Transition!

 

Joanne Meyboom, President KIVI

KIVI-vakafdeling Maintenance is adaptief en heet vanaf 2022 Asset Management & Maintenance!

Het vakgebied van maintenance is continu in beweging. Er is meer focus gekomen op de totale levenscyclus, waarbij keuzes voor sloop, vernieuwing en besluitvorming een rol spelen. Onderhoud beweegt hierdoor steeds meer richting asset management. Dit uit zich o.a. in het inventariseren van de risico's, kosten en prestaties van systemen, maar ook in zaken als welke competenties onderhoudspersoneel nodig heeft. Daarom is onze naam per 2022 omgedoopt tot Asset Management & Maintenance.
Wij werken graag samen met andere vakafdelingen, die ook met maintenance of asset management te maken hebben. Stuur hiervoor een mail naar amm@kivi.nl. Tot slot kondigen wij ons lustrumfeest alvast aan, dit zal donderdag 12 mei 2022 plaatsvinden
.

Dit zijn de drie finalisten van de Prins Friso Ingenieursprijs 2022

De strijd om de Prins Friso Ingenieursprijs gaat dit jaar tussen drie ingenieurs die zich elk op hun eigen wijze met water bezighouden. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), dat de prijs jaarlijks toekent, heeft de finalisten vorige week donderdag bekendgemaakt.
Een van de finalisten is Nikéh Booister. Zij is adviseur waterveiligheid en klimaatadaptatie bij ingenieurs- en adviesbureau Sweco. Ook genomineerd is Sjoerd Kerstens, waterexpert bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. De derde genomineerde is Marijn van Rooij, mede-oprichter en technisch manager van Ocean Grazer, dat werkt aan de ontwikkeling van energieopslag op de zeebodem. Meer lezen? Klik hier.

Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

Wat wil ik met mijn loopbaan als ingenieur? Hoe bereid ik me voor op een online sollicitatiegesprek? Is werken in het buitenland wat voor mij? Waar moet ik als startende ondernemer allemaal op letten? Ik ben niet gelukkig in mijn huidige functie en overweeg een carrièreswitch, maar hoe maak ik hierin een goede keuze?

Elke ingenieur wordt in zijn loopbaan wel eens met dit soort vragen geconfronteerd. Loopbaanbegeleiders kunnen dan uitkomst bieden, maar niet elke werkgever voorziet daarin en dat soort persoonlijke begeleiding zou ook weleens duur uit kunnen vallen. En kunnen de meer algemene loopbaanbegeleiders zich wel goed verplaatsen in specifieke ingenieursvragen?

Denk dan eens aan een KIVI-ingenieurscoach! KIVI heeft circa 80 ingenieurscoaches die jou helpen bij het oplossen van vragen op het gebied van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Een unieke service die onderdeel uitmaakt van het KIVI-lidmaatschap! Wil jij hier meer over weten, dan biedt KIVI nu de mogelijkheid vrijblijvend kennis te maken met een KIVI-ingenieurscoach in het maandelijkse (kosteloze) online spreekuur. Zo'n korte kennismaking is ook toegankelijk voor niet-leden.

Het eerstvolgende online spreekuur is op maandagavond 21 februari, vanaf 19.00 uur. Meld je uiterlijk donderdag 17 februari aan via ingenieurscoach@kivi.nl. Vermeld daarbij je naam, je e-mailadres en telefoonnummer. Je ontvangt dan van ons per e-mail een bevestiging van de afspraak met een persoonlijke link voor je online meeting met een KIVI-ingenieurscoach. Per avond is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en de indeling van de gesprekken gebeurt op volgorde van aanmelding.
 
Windturbines op zee, nu en in de toekomst

Chris Westra geeft ons een blik op windturbines op de Noordzee. Hij heeft een eenvoudige stelling: Zet ze maar op zee.

Chris Westra is al zo’n 50 jaar bij de ontwikkelingen van windenergie betrokken. Hij deed 20 jaar onderzoek naar de introductie van zon en windenergie aan de Universiteit van Amsterdam. Bij het Energieonderzoek Centrum Nederland, ECN, nu TNO, ontwikkelde en leidde hij het eerste geïntegreerde R&D programma offshore windenergie (We@Sea).
Hij schreef diverse boeken, artikelen en brochures over windenergie. Van het in 1980 gepubliceerde “Windwerkboek” werden 30.000 exemplaren verkocht en in 2014 publiceerde hij het koffietafelboek: Offshore Windenergie. Nu werkt hij samen met vooraanstaande partijen om zo snel mogelijk een multifunctioneel, ecologisch verantwoord energie-eiland “Westralië” *) op het Nederlandse deel van de Noordzee voor elkaar te krijgen. Het netwerkcafé heet je van harte welkom in Arnhem op maandag 7 februari vanaf 19.30 uur. Aanmelden? Klik hier.

KIVI poll

De nieuwe Zeesluis IJmuiden: jaren is eraan gewerkt, gisteren verrichte koning Willem-Alexander de plechtige opening. De sluis is meteen de grootste ter wereld! De nieuwe zeesluis, vervangt de ‘Oude Dame’ – de liefkozende bijnaam voor de Noordersluis. Die is al in gebruik sinds 1929 en heeft nu het einde van zijn levensduur bereikt.

Hoeveel water gaat er in de nieuwe Zeesluis?

Symposium Get On Board

The journey to a smart sustainable future.

During this hybrid event, study association ConcepT hosts its annual symposium on Tuesday February 8th, where companies and institutions will come to give lectures, workshops and there will be a networking market and drink where it is possible to get in touch with parties that might interest you. The theme of the symposium is 'Get On Board', and focusses on civil engineering, waterways and mobility. For more information about the lectures and workshops, keep an eye on the symposium website.



 
Global Sea Mineral Resources - The Sustainability Paradox

Global Sea Mineral Resources is the deep-sea exploratory division of the DEME Group. Using its 140 years of  know-how, DEME is helping to address pressing global challenges, including climate change, rising sea levels, and the transition to renewable energy. The climate and biodiversity crisis are coinciding with a massive increase in global population. Decarbonising a rapidly urbanising planet will require huge amounts of  primary  metal. This in turn will add to the carbon budget and impact  biodiversity. Therefore, the problem is also the solution (hence the Paradox), however, different solutions have different implications. Society needs to confront this reality so that these metals can be sourced responsibly, for the benefit of us all. Speaker Kris van Nijen, Managing Director Global Sea Mineral Resources at DEME will learn us more about the paradox on Thursday 17th February. For more information, click here.

Science Café: BRAINS: slim en zuinig

Computer, smartphones en datacenters verslinden energie. Prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp (UT) en prof. dr. ir. Wilfred van der Wiel (UT) – oprichters van het Center for Brain-Inspired Nano Systems (BRAINS) – denken dat dit beter moet kunnen. Hierbij kijken ze de kunst af bij het menselijk brein dat grootse prestaties kan leveren en daarbij slechts een paar calorieën verbruikt. Kom naar dit Science Café voor een fascinerende mix van nanotech, kunstmatige intelligentie en neuroscience! Talkshow host: Peter Timmerman, Studium Generale UT. Het Science Café wordt georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met KIVI Students Twente en Scientists for Future. Aanwezig zijn bij dit event op donderdag 17 februari? Klik hier.


 
Column - David Fernandez Rivas - Winnaar Prins Friso Ingenieursprijs 2021

Een belangrijk ingrediënt in onze ingenieursopleiding: empathie
 
De laatste twee jaar hebben een grote impact gehad op mijn persoonlijke leven en mijn carrière. Ik concentreer me hier op één boodschap waarvan ik denk dat die de toekomstige ingenieurs, maar ook gevestigde professionals, kan helpen. Deze boodschap is het resultaat van voortdurende zelfreflectie en nadenken over onze rol als ingenieurs, en mijn beste wens om andere mensen te helpen die bereid zijn om de wereld te verbeteren.
 
Een techniekstudent leert op dit moment (online of in persoon) over technologieën of kennis, maar die zaken zijn misschien niet voldoende om de snel veranderende uitdagingen van onze tijd aan te pakken. Het is gewoon te veel om te leren tijdens een driejarige bacheloropleiding, en het wordt niet veel beter door extra graden (MSc, PdEng, PhD, enz.) te behalen. We kunnen urenlang discussiëren over wat de minimumvereisten zijn om iemand ‘ingenieur’ te noemen, en over het soort vaardigheden dat deze persoon moet bezitten om als zodanig te mogen optreden. Verder lezen? Klik hier.

ADVERTENTIE





JMP - Can you use structured experiments to solve intractable problems and create innovative products?

Join us 10 February online where you’ll learn the power of design of experiments (DOE) to speed innovation; achieve faster, more predictable cycles, and save time. Hear case studies from prominent organizations about their successes and challenges. 
 

KIVI-activiteitenkalender
  
27 januari
Webinar automated engineering
Ecosystemen of fieldlabs wat werkt in Noord-Limburg?
Kitepower: Plug & play, Mobile Wind Energy

 
28 januari
Jaarvergadering KIVI Kerntechniek en Nieuwjaarssymposium
Webinar DC: Elektrische Energieopslag door Stichting Gelijkspanning NL

 
7 februari
Windturbines op zee, nu en in de toekomst
 
8 februari
KIVI Innovation Drinks: Blockchain
Get on Board - The journey to a smart sustainable future
 
10 februari
E-mobiliteit en netcongestie

16 februari

Chemie in de energietransitie
De stad van de toekomst is GROEN
 
17 februari
Global Sea Mineral Resources - The Sustainability Paradox
Fueling the Future Summit
Science Café BRAINS: slim en zuinig
 
26 februari
De Indische Mijnspoorwegen

4 maart
World Engineering Day 24hrs


7 maart
Enduteq maakt productkwaliteit meetbaar

10 maart
Energietransitie: Wat gebeurt er eigenlijk op industrieterreinen?


Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI  Academy en partner Cisco
 

 
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2022 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief