Op naar een mooi en ingenieus 2024!


Miguel DelcourWe zijn alweer halverwege de eerste maand van het nieuwe jaar, toch wens ik iedereen alsnog een goed en gezond 2024! Vorige week heb ik sommige van jullie live gesproken tijdens de goedbezochte KIVI Nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari. Dank aan alle aanwezigen en KIVI-president Jacolien Eijer voor haar openingswoord waarin zij terugblikte op 2023 en inging op het belang van ingenieurs voor de toekomst van Nederland. KIVI staat nu en stond ook in 2023 voor een grote uitdaging om maatschappelijk veel van zich te laten horen en te betekenen. Ingenieurs zijn nodig om de vele uitdagingen waar we voor staan aan te kunnen pakken. Ze benoemde ook de mooie bijeenkomsten en bijzondere (collectieve) samenwerkingen die KIVI is aangegaan. Celina van den Bank, de voorzitter van Young KIVI Engineers (YKE), vertelde over de hervorming en plannen voor YKE, de betekenis van en voor jonge ingenieurs en het belang van ingenieurs in het algemeen. Een inspirerend betoog voor de aanwezigen én andere KIVI-afdelingen.

Binnenkort maken we de drie ingenieurs bekend die finalist zijn voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024 en de drie studententeams die in de race zijn voor de KIVI Engineering Student Team Award. Een spannende tijd voor de kandidaten. Wij kijken ernaar uit om op 13 maart deze prestigieuze awards weer uit te mogen reiken, deze keer op De Haagse Hogeschool. Wil je hier ook bij zijn? Reserveer dan snel je plek via onze website.

Meld je ook gelijk aan voor het KIVI Jaarcongres 2024 met als thema 'Engineering the Future' dat op dezelfde dag en locatie plaatsvindt. Hier krijg je een inkijk in de toekomst van en voor ingenieurs. Een niet te missen bijeenkomst voor elke ingenieur. Bekijk hier het programma en reserveer je plek, vol is vol!

Miguel Delcour, Directeur KIVI

KIVI Jaarcongres 2024: Engineering the Future
Kom naar het KIVI Jaarcongres 2024 op woensdag 13 maart op De Haagse Hogeschool en kijk samen met ons naar de toekomst van de ingenieur:

✔️ Welke bijdragen gaan ingenieurs leveren aan de transities van morgen?
✔️ Welke uitdagingen nemen die transities met zich mee?
✔️ Welke antwoorden moeten ingenieurs hier op vinden?

Sprekers zijn o.a. David Abbink, Lotte Krabbenborg en Sander Mertens.

Het KIVI Jaarcongres is een mooie gelegenheid om geïnformeerd te worden over technische ontwikkelingen die relevant zijn voor ingenieurs, je netwerk uit te breiden en oude bekenden te ontmoeten. Bekijk het programma en reserveer jouw plek op de KIVI-website

Open Universiteit sluit collectief KIVI-lidmaatschap af


Wij zijn verheugd dat de Open Universiteit (OU) een collectief KIVI-lidmaatschap heeft afgesloten vanaf januari van dit jaar. Petra de Weerd-Nederhof, decaan van de faculteit Bètawetenschappen en hoogleraar Innovatie van technologie-gedreven ecosystemen bij de OU en Miguel Delcour, directeur van KIVI, tekenden hiervoor een overeenkomst op 9 januari bij KIVI in Den Haag.
 
Lees meer op de KIVI-website.

Lecture Future Proof Shipping: The design and conversion of the first fully zero emission inland container vessel | January 25 at KIVI
KIVI Marine Technology and KNVTS jointly organize an interesting lecture on Thursday 25th of January on the design and conversion of the first fully zero emission inland container vessel. Dirk de Jong, Project Manager at Future Proof Shipping will elaborate on the design of the system, the safety philosophy and highlight the challenges encountered during the design and approval process of the hydrogen powered vessel. During the second part of his presentation he will focus on the actual conversion of the vessel and the first experiences of the H2 barge 1 sailing on hydrogen.

Inland shipping is considered one of the least polluting methods of transport, but it also will need to move away from using fossil fuels. With the launch of H2 Barge 1 (ex FPS Maas), Future Proof Shipping has created the first fully zero emission inland container vessel. During the conversion of the vessel, all the exiting fossil fuel based technology has been removed and is replaced by an electric propulsion installation which is running on green hydrogen.

Would you like to join this lecture on Thursday January 25 from 18.30 - 22.00h at KIVI in Den Haag? Please visit our website for more information and registration.

Wint jouw project De Vernufteling 2024?


Het is weer mogelijk een project in te dienen voor De Vernufteling, dé jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve ingenieursproject. De Vernufteling wordt georganiseerd door Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met KIVI's techniekmagazine De Ingenieur. Stuur voor vrijdag 12 april het project in waar jouw bureau het meest trots op is. De jury beoordeelt de ingediende projecten. Het project dat het best beantwoordt aan de gestelde criteria ontvangt op 6 juni de prestigieuze innovatieprijs. Vorig jaar ging de prijs naar ingenieurs- en adviesbureau Antea Group, voor een methode om volledig circulaire viaducten te maken.

Kijk voor meer informatie op de website van De Ingenieur.
 

Lezing 'Techniek in de middeleeuwen; achteruitgang, stagnatie of voortuitgang?' op 27 januariDe vereniging Histechnica en de KIVI-afdeling Geschiedenis der Techniek organiseren op zaterdag 27 januari de voordracht 'Techniek in de middeleeuwen; achteruitgang, stagnatie of voortuitgang?' door historicus Bert van de Ven.

De middeleeuwen hebben een slechte reputatie als het om techniek gaat. Lange tijd is de indruk gewekt dat de techniek na de val van het Romeinse rijk is ingestort en pas gedurende de renaissance weer enigszins op gang is gekomen. Maar is dit terecht? In deze lezing zullen technische vakgebieden de revue passeren. Van Funderingstechniek tot Medische techniek en van Bouw- tot Werktuigbouwkunde. Maar vooral zal de situatie van cultuur, natuur en maatschappij tussen het jaar 500 en 1500 geanalyseerd worden en zullen soms moeilijk zichtbare transities aan het licht komen.

  • Locatie: Science Centre in Delft
  • Datum/tijd: 27 januari 10.30 - 12.45u
  • Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de KIVI-website

Vacature commissielid voor de CCTO


KIVI zoekt een nieuw commissielid voor de CCTO, de commissie die zorg draagt voor de kwaliteit van de EngD-opleidingen. Spreekt het jou aan bij te dragen aan de kwaliteit van onderwijs? Solliciteer dan op deze vacature. Reageren kan tot 23 januari 2024. Kijk voor meer informatie snel op de KIVI-website.
 

Klachtenregeling voor KIVI-ledenKIVI wenst voor iedereen die bij de vereniging betrokken is, in welke hoedanigheid of functie dan ook, een gezond en veilig klimaat. De KIVI Interne Klachtenregeling is bedoeld om KIVI-leden een traject aan te bieden om ongewenst of grensoverschrijdend gedrag van een medelid op een laagdrempelige manier aan de orde te kunnen stellen. Waarbij alle partijen zich serieus genomen en gehoord weten en waarbij het doel is om te komen tot een door de betrokkenen en de vereniging gedragen oplossing.

Bekijk de Interne Klachtenregeling van KIVI op de KIVI-website
 


- vacature - EXPERT VEILIGHEID IN HET BOUWPROCES


Als veiligheidskundige bij het Rijksvastgoedbedrijf in Den Haag zorg jij voor het realiseren van een bouwwerk (gebouw of terrein) dat veilig gebouwd/aangelegd, onderhouden en geëxploiteerd kan worden, waarbij zowel de bouwplaats als de omgeving van de bouwplaats of de werkzaamheden in ogenschouw moeten worden genomen. Je kerntaak is hierbij vooral gericht op veiligheid en gezondheid in het bouwproces en het realiseren van een veilig te onderhouden bouwwerk, vanuit de opdrachtgeversrol. Binnen het projectteam vervul je een adviserende rol richting zowel de projectmanager over het V&G-proces en het technisch team over bijvoorbeeld de toepassing van de arbeidshygiënische strategie.

Lees meer over de vacature en solliciteer

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, kijk op deze website>>

KIVI-activiteitenkalender

19 januari
Bedrijfsbezoek Barli: Ruim 30 jaar pionier in duurzaam prefab bouwen VOL

19 januari
Aerospace PubQuiz 2024

25 januari
Company visit to ASML: Augmented & Virtual Reality (AR & VR) applications VOL

25 januari 
Presentatie: Future Proof Shipping

27 januari
Lezing: Techniek in de middeleeuwen; achteruitgang, stagnatie of voortuitgang?

29 januari
Online spreekuur KIVI-ingenieurscoach

30 januari
Lezing: Einstein Telescope: a new window on the universe

31 januari
Workshop: Dijkmonitoring in (voorbereiding op) versterkingsprojecten

31 januari
Bedrijfsbezoek: Restauratieatelier Museum Speelklok

31 januari
Masterclass: Ga je mee op safari? Ontdek je gekleurde streepjescode en (beken kleur) wat dit betekent voor je leiderschap  VOL

1 februari 
Symposium (Re)Inventing the Delta en nieuwjaarsborrel

2 februari
Nieuwjaarsbijeenkomst KIVI Nucleaire Technologie en Netherlands Nuclear Society en Algemene Ledenvergadering KIVI-NT

5 februari
Netwerkcafé: Wat moeten we doen als de salderingregeling wordt afgeschaft

Meer activiteiten
Bekijk de Activiteitenkalender

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Bekijk hier alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2024 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief