Nieuwjaarsbijeenkomst KIVI-Nucleaire Technologie en Netherlands Nuclear Society en Algemene Ledenvergadering KIVI-NT

Vrijdag 2 februari 2024 – KIVI gebouw, Prinsessegracht 23, Den Haag.
 

Programma:

12:30 uur – Inloop

13:15 uur – Algemene Ledenvergadering KIVI Nucleaire Technologie

14:30 uur – Presentatie Jadwiga Najder en Mattia Baldoni (Nuclear for Climate): Terugblik op COP28

15:15 uur – Koffiepauze

15:45 uur – Presentatie F. Kingma (UU) en M. Kleemans (UvA): Leven en werk van J. Robert Oppenheimer

16:30 uur – Borrel

De Algemene Ledenvergadering  KIVI-NT is toegankelijk voor leden van KIVI Nucleaire Technologie, begunstigers van NNS en begunstigers van Kernvisie. Tijdens de vergadering hebben alleen leden van KIVI Kerntechniek stemrecht.

Betreffende de presentatie van Jadwiga Najder en Mattia Baldoni van Nuclear for Climate (N4C):

Nuclear for Climate is een grassroots initiatief (www.netzeroneedsnuclear.com) dat in 2015 vorm kreeg na de COP21-conferentie in Parijs. Het brengt meer dan 150 verenigingen, professionals, wetenschappers en enthousiaste vrijwilligers van over de hele wereld samen met als doel beleidsmakers en het publiek voor te lichten over kernenergie en het gebruik ervan te promoten als een van de mogelijke oplossingen voor de energietransitie. Tijdens COP28 heeft N4C geijverd voor een grotere inzet van nucleaire technologie om de klimaatdoelen te bereiken. Jadwiga Najder en Mattia Baldoni waren daar aanwezig en blikken terug op COP28 en hun ervaringen en successen..

Betreffende de presentatie door M. Kleemans en F. Kingma, Leven en werk van J. Robert Oppenheimer:

In de zomer van 2023 is een fascinerende film uitgebracht over het leven van Robert Oppenheimer, de natuurkundige die aan de basis stond van een van de belangrijkste ontwikkelingen van de twintigste eeuw: de atoombom. Oppenheimer was briljant, maar controversieel, en met zijn creativiteit heeft hij de natuurkunde een ander gezicht gegeven. In de VS heeft hij een status vergelijkbaar met die van Einstein, maar in Nederland was hij tot voor kort niet erg bekend. Opmerkelijk, want Oppenheimer had een sterke band met ons land, aangezien een deel van zijn wetenschappelijke vorming plaatsvond plaats in Leiden en Utrecht.

In de lezing wordt aandacht besteed aan verschillende aspecten van Oppenheimers persoonlijkheid: zijn werk en zijn denken, de projecten waaraan hij heeft gewerkt en de mensen die erbij betrokken zijn geweest. Het gaat over fysica en kernwapens, over geopolitieke geschiedenis en stralingsrisico’s, en daarnaast zal het ook gaan over zijn culturele belangstelling voor letterkunde en filosofie.

Het boek van Kingma en Kleemans over Oppenheimer, Splinters van de zon, is na afloop van de lezing te koop. Op verzoek wordt het door de beide auteurs gesigneerd.