David Fernandez Rivas, professor aan de Universiteit Twente, was in maart 2021 de trotse winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs. David won de prijs en titel ‘Ingenieur van het Jaar’ vanwege de door hem en zijn team ontwikkelde methode van naaldloos injecteren.
Daarnaast was de jury onder de indruk van zijn bezieling, zijn vermogen om anderen te inspireren en zijn grote expertise op specifieke onderwerpen waarbij hij ook naar de breedte kijkt. Ook vond de jury dat hij zijn kennis uitdrukkelijk openlijk beschikbaar maakt en zet hij zijn ondernemerschap in om zijn kennis actief door te geven. David was ook de favoriet van het publiek, waarmee hij ook de publieksprijs in de wacht sleepte.
Over zijn nominatie voor de prijs en titel ‘Ingenieur van het Jaar’ was hij enorm verrast. David zegt hierover: “Ik was mij er nooit bewust van dat ik genomineerd kon worden, of dat ik in aanmerking kon komen voor de prijs. Toen dat wel gebeurde, gaf mij dat een heel warm gevoel.”
David ervaarde het winnen van de prijs als een grote waardering van zijn werk: “Deze erkenning heeft mij geholpen bij mijn werk om de rol van empathie in STEM disciplines te vergroten. Ook kon ik hiermee het belang van ingenieurs laten zien bij het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken, ook als het om samenwerking met andere disciplines gaat. Ik ben er altijd trots op geweest om te benadrukken dat mijn prestaties het resultaat zijn van teamwerk, en het winnen van deze prijs was van groot belang omdat de rol van 'ingenieur' in sommige academische sectoren niet op de juiste waarde wordt geschat. Gelukkig zie ik een positieve trend op Nederlandse universiteiten die het soort werk erkennen dat mijn team en ik uitvoeren.”
Belang van techniek en onderwijs voor betere toekomst
David werkt met zijn team vanuit de Universiteit Twente aan een methode om medicijnen te injecteren zonder dat daarvoor nog een naald nodig is. Hierbij wordt de vloeistof op hoge snelheid door de opperhuid ‘geschoten’. Een uitkomst voor mensen met prikangst en een mogelijkheid om de hoeveelheid afval die de gezondheidszorg produceert te verminderen. Een bijzondere uitvinding, die zeker tijdens de coronavaccinatieperiode een hot topic was. David zegt hierover: “Door alle maatschappelijke perikelen rond corona raakte de samenleving gepolariseerd en was het vertrouwen in veel instellingen verminderd. Om de risico’s van deze neerwaartse spiraal weg te nemen, zag ik het toen, en zie ik het nu nog steeds als mijn taak het belang van techniek en onderwijs te promoten als onze beste kans op een betere toekomst.”
Nomineer nu jouw Ingenieur van het Jaar
David roept mensen op om talentvolle ingenieurs te nomineren: “Deze prestigieuze prijs kan andere kandidaten, van welke leeftijd en in welke fase van hun carrière dan ook, helpen om zich te profileren. Ook kan het jongeren motiveren om voor een technische studie te kiezen. Ik ben heel benieuwd naar de komende Ingenieur van het Jaar!”
Ken jij een excellente ingenieur? Nomineer diegene via www.prinsfrisoingenieursprijs.nl.
Over David Fernandez Rivas
Naast zijn werk aan de Universiteit Twente als professor en Research Affiliate bij Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS, is David Fernandez Rivas gastprofessor aan het Erasmus MC op het gebied van nieuwe technologieën voor de toediening van medicijnen. David geeft leiding aan de bedrijven BuBclean, voor ultrasoon reinigen, en FlowBeams, dat zich richt op naaldloos injecteren. Hij is schrijver van het boek ‘Empathic Entrepreneurial Engineering’.
Future Under Our Skin
David is initiatiefnemer van het Future Under Our Skin-evenement op dinsdag 28 november op de Universiteit Twente. Hij vertelt: "De huid is ook het grootste orgaan van het lichaam. En met dat orgaan is in medische zin nog veel meer mogelijk. Tijdens het evenement komen wetenschappers, ingenieurs en zorgprofessionals bij elkaar om te praten over huid als “platform” voor de behandeling van aandoeningen. We zullen de nieuwste ontwikkelingen bespreken, maar vooral ook elkaar inspireren en ideeën overdragen. Er zit zoveel toekomst in het onderzoek naar de huid. Om die te benutten, moeten we samenwerken." Lees meer over het evenement in dit artikel van De Ingenieur of bezoek deze website voor meer informatie en om je te registreren.