Wat is circulaire economie? En wat betekent dat voor de bouw, infrastructuur, procesindustrie, verpakkers, afvalverwerkers, ontwerpers of voor jou? Op 21 november maak je tijdens het KIVI-jaarcongres Circular Economy kennis met onderzoek, praktijk en ontwikkelingen die plaatsvinden op het gebied van circulaire economie.

De campus in Wageningen is het afgelopen decennium enorm gegroeid en gemoderniseerd. Het middaggedeelte van het KIVI-jaarcongres speelt zich hier af. De WUR, Friesland Campina en het NIOO-KNAW openen de deuren van hun gebouwen en laboratoria voor het KIVI. Naast inhoudelijke inleidingen en discussies kun je de laboratoria bezoeken en de ecologisch beheerde omgeving van het NIOO verkennen waar wc’s geen afval maar grondstof produceren, een groen dak elektriciteit maakt en een bijzondere warmte- en koudeopslag te vinden is. Ook kun je kiezen voor een bezoek aan het nieuwe gebouw van Friesland Campina Research and Development voor workshops bijvoorbeeld over een brug slaan tussen de voedingssector. Verder kun je de laboratoria van Wageningen Food & Biobased Research bezoeken; hier kun je de plasticsorteer- en wasinstallatie bekijken; en het laboratorium waar bioplastic producten worden vervaardigt en getest; het Modutech lab van Sectie Milieutechnologie, alwaar je een variatie experimentele opstellingen kunt ervaren waarin verschillende biologische kringloop bioprocessen (o.a. fermentatieve bioplastic recycling) worden onderzocht en ontwikkeld.

Tijdens het congres zijn er sessies over staal, industrieel ontwerpen, ICT en bouw, maritieme techniek, etc. en zaken waar Wageningen bekend om staat zoals innoveren met de natuur als voorbeeld, circular economy in food en Resource Use Efficiency voor Circulaire Koolstof Economie. Een breed scala aan sessies wellicht op uw eigen vakgebied en de mogelijkheid om ervaring uit te wisselen met andere sectoren. De circulaire economie vraagt om nieuwe inzichten en het is vaak nodig om ver buiten de eigen organisatie te kijken. Die mogelijkheid word je op 21 november geboden. En misschien laat je je nog door een We Pod vervoeren; het eerste autonome voertuig op de Nederlandse weg.