View this email in your browser
Dag van de Ingenieur - Prins Friso Ingenieursprijs
 
Miguel DelcourVolgende week woensdag is het zo ver, de negende uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs. Naast de drie finalisten en drie studententeams die strijden om de KIVI Engineering Student Team Award is daarbij ook aanwezig Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Toch weer een bijzonder moment, waarop Marijn van Rooij het stokje mag overdragen aan een nieuwe Ingenieur van het jaar.

De jury beslist, maar ook het publiek heeft een stem! Jij kan dus mede bepalen wie de publieksprijs wint, dat kan tot maandag 13 maart via deze link >>

Wil je de uitreiking live bijwonen, meld je dan snel (gratis) aan op: Dag van de Ingenieur: Prins Friso Ingenieursprijs 2023 | KIVI De uitreiking vindt plaats bij Boskalis die deze dag mede mogelijk maakt, waarvoor dank!

In het kader van Internationale Vrouwendag woensdag 8 maart, vraagt Sahar Yadegari, directeur VHTO (het Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT) zich af hoe de ingenieur van de toekomst eruitziet. Nederland heeft in vergelijking met andere landen een relatief lage hoeveelheid meisjes dat kiest voor een techniekprofiel. KIVI probeert erachter te komen of dat mogelijk (ook) ligt aan de profielen die gekozen moeten worden om bij een technische opleiding toegelaten te worden. 

Hoe dan ook ligt er voor de hele sector techniek een grote human capital uitdaging als tekortsector -om maar eens wat termen te gebruiken- waar KIVI zich bij beleidsmakers, de politiek en directe omgeving sterk voor maakt. 
 
En weer een hele boel mooie en interessante bijeenkomsten, waaronder:
  • 08 maart - EIRES: Symposium Thermochemical Energy Storage, van afdeling Elektrotechniek
  • 09 maart - On a mission to European Space Agency (ESA), van KIVI Students Twente
  • 10 maart - EIRES: Intreerede Prof. Koen Kok: Het Elektriciteitssysteem in Transitie - van veldtesten, overspanning en spanningsvelden, van afdeling Elektrotechniek
  • 14 maart - Een duurzaam project, waar begin je?, van Kring Rotterdam
  • 15 maart - E Lunchwebinar: 'Hoe worden hoogspanningsstations en componenten ontwikkeld voor toekomstige elektriciteitsnetten?, van afdeling Elektrotechniek
  • 15 maart - Oosterscheldekering: de beoordeling van het grootste Deltawerk, van afdeling Bouw- en Waterbouwkunde
  • 16 maart - New Energies – New Challenges: Re-inventing the Offshore Industry, van afdeling Offshore Techniek
  • 17 maart - “College-on-site” bij TGW/stichd, van afdeling Bedrijfskunde

Maar kijk vooral nog even hier om alle interessante bijeenkomsten ook te vinden.


Tot woensdag 15 maart om 15:00 uur bij Boskalis! 

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Uitreiking Prins Friso Ingenieursprijs 2023

Wij nodigen je graag uit om met ons aanwezig te zijn tijdens de aankomende uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs op woensdag 15 maart tijdens de Dag van de Ingenieur in het Auditorium van Boskalis Nederland in Papendrecht in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

Het programma van de Dag van de Ingenieur omvat een reeks fascinerende lezingen en presentaties over verschillende onderwerpen die verband houden met techniek, evenals de prijsuitreiking. Kom ook en hef het glas op de ongelooflijke prestaties van de drie finalisten van dit jaar!

Markeer dit in jouw agenda en mis dit spannende evenement niet. Wij kijken ernaar uit je daar te zien! (let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar)

Meld je hier aan: Dag van de Ingenieur: Prins Friso Ingenieursprijs 2023 | KIVI

Hoe ziet de ingenieur van de toekomst eruit?

In een tijd van grote transities zijn ingenieurs onmisbaar. Om die transities te laten slagen, moeten de ingenieurs van de toekomst deskundig, adaptief en vindingrijk zijn en bruggen kunnen slaan naar andere disciplines en vooral naar de vragen vanuit de gehele samenleving.

Dat betekent dat we de huidige generatie scholieren moeten blijven laten zien dat het beroep van ingenieur ook voor hen is weggelegd. Hoe kunnen we dat doen? Hoe kunnen we aan de 17-jarige Sofie laten zien dat het vak van ingenieur een vak is waarin ze haar creativiteit kwijt kan? Hoe kunnen we aan de 16-jarige Adnan laten zien dat hij zijn sociale vaardigheden juist kan inzetten in dit beroep? Of de 15-jarige Divaya die vooral maatschappelijke impact wil maken en dat niet vindt rijmen met ingenieurs. Dit zijn geen luxe vragen; we weten immers uit onderzoek dat voor echte vernieuwing en presteren op hoog niveau diversiteit in de samenstelling van teams noodzakelijk is. 

Wil je bijdragen aan het opnieuw inkleuren van het beeld van de ingenieur van de toekomst, dan kun je uiteraard morgen 8 maart – op Internationale Vrouwendag – de roep om meer diversiteit ondersteunen. Maar met alleen een oproep komen we er helaas niet; we moeten hardnekkige vooroordelen en stereotypes zien te overwinnen. Een ingenieuze oplossing is hard nodig. Als er een groep is, die daartoe geëquipeerd is, dan zijn het wel de lezers van de KIVI nieuwsbrief. 

Meer informatie, klik hier >>
 

09.03.2023 Open avond voor technische professionals Hogeschool Utrecht

Klaar voor een volgende stap in je technische loopbaan? Op 9 maart 2023 organiseert het Institute for Design & Engineering van de Hogeschool Utrecht een open avond voor technische professionals.

Hogeschool Utrecht biedt professionals in het technisch domein veel mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen op mbo-plus, hbo, post-hbo en masterniveau. Onderwijs dat inhoudelijk aansluit bij je persoonlijke situatie, wat direct toe te passen is in je werk en wat je verder laat kijken dan jouw eigen vakgebied.

Maak kennis met diverse technische (post-)bacheloropleidingen en cursussen op het gebied van inspectie, materialen, lastechniek, onderhoud, asset management en gebouwde omgeving (incl. erfgoedopleidingen). Ook krijg je meer informatie over de technische deeltijdopleidingen, associate degrees en de Master of Engineering

Meer informatie, klik hier >>

22.03 Masterclass Presentatietechnieken voor ingenieurs

Zie de foto hieronder voor Cornelis Berkhout in actie!

Afgelopen jaar heeft Ronald Bos drie Masterclasses Presentatietechnieken gegeven voor KIVI. Zijn enthousiasme over de resultaten en de waardering van de KIVI-leden hebben ertoe geleid dat hij de masterclass dit jaar nogmaals aanbiedt op woensdag 22 maart.

Masterclass Presentatietechnieken is een naam waarmee we enigszins willen duiden wat wordt behandeld, maar het is zo veel meer. Het gaat om lekker in je vel zitten, plezier hebben en je boodschap goed overbrengen in welke situatie dan ook. Altijd handig en goed voor je efficiëntie. Een echte aanrader deze masterclass.

Meer informatie, klik hier >>

Op bezoek bij de Universiteit Maastricht

Afgelopen donderdag 2 maart is een bezoek gebracht aan de Faculty of Science & Engineering van de Universiteit Maastricht door KIVI Students, Young KIVI Engineers, Regio Limburg en het KIVI bureau.

Naast een kennismaking over en weer is daarbij de locatie op Chemelot aangedaan (onderzoek naar het omzetten van kunststof afval in bruikbaar granulaat) en de campus van de universiteit in Maastricht met de indrukwekkende ET Pathfinder (meten van zwaartekrachtgolven). En natuurlijk met vlaai!

Zeer leuke kennismaking en uitwisseling. De vervolgafspraken zijn gemaakt!
 

Nederlands Kampioenschap Beleidsdebatteren 2023 in Eindhoven

Dit jaar, op 25 maart, zal alweer het 33e Nederlands Kampioenschap Beleidsdebatteren georganiseerd worden, op initiatief van de algemene studentenvereniging SSRE. Het Nederlands Kampioenschap trekt jaarlijks een groot aantal studenten en debaters uit heel studerend Nederland, welke zullen strijden om de felbegeerde titel: Nederlands Kampioen Beleidsdebatteren.

Het Nederlands Kampioenschap Beleidsdebatteren zet de studenten die Eindhoven rijk is op de kaart. Niet alleen trekt het Nederlands Kampioenschap aandacht van Eindhovense studenten, maar vooral ook die van Young Professionals en kwalitatief hoge debaters uit heel Nederland. Door een jury samen te stellen van belangrijke politici en bekende debaters wordt hiermee kennisoverdracht tussen hen en de Nederlandse studenten bevorderd. Omdat beleidsdebatteren een gestructureerde vorm is van discussiëren, stelt zich deze vorm op als een leerzaam project voor het overbrengen van een standpunt door middel van goede argumentatie.

Bent u geïnteresseerd om deel te nemen aan dit debattoernooi of wilt u meer te weten te komen, bezoek dan de website: http://nkbeleidsdebatteren.nl.

 

10.03.2023 - EIRES: Intreerede Prof. Koen Kok

Prof.dr. Koen Kok werd op 1 september 2020 benoemd tot voltijdshoogleraar Intelligente Energiesystemen bij de faculteit Electrical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven. Op 10 maart 2023 spreekt hij zijn inaugurele rede uit.

Het College van Bestuur van de TU/e nodigt je uit tot het bijwonen van de intreerede van prof.dr. Koen Kok op vrijdag 10 maart 2023, aanvang 16.00 uur. De openbare rede wordt uitgesproken in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Registratie is niet nodig.

Meer informatie, klik hier >>

Werken als ingenieur in het buitenland – Gratis naar de EmigratieBeurs

Op zaterdag 1 en zondag 2 april 2023 opent de EmigratieBeurs in Expo Houten weer haar deuren. Diverse bedrijven over de hele wereld zoeken ingenieurs die een internationale carrière ambiëren.
Dit jaar als hoofdthema: Werken in Europa!
Bij een groot aantal internationale bedrijven kunt u meteen aan de slag, dus neem je CV mee.
 
De Internationale EmigratieBeurs is met ruim 11.000 bezoekers, 165 internationale exposanten en meer dan 100 presentaties Europa’s grootste evenement op het gebied van wonen, werken en ondernemen in het buitenland.
 
Leden van het KIVI hebben gratis entree
Klik hier voor twee vrijkaarten (normaal € 17,50). De kaarten worden via e-mail toegestuurd. Meer informatie op www.emigratiebeurs.nl.

 

15.03.2023 - Oosterscheldekering: de beoordeling van het grootste Deltawerk

Hoe beoordeel je de veiligheid van het grootste Deltawerk van Nederland? Dat is de vraag die Rijkswaterstaat, TNO, HKV en IV-Infra gezamenlijk hebben opgepakt.

In de periode 2019-2022 is de veiligheidsbeoordeling van de Oosterscheldekering uitgevoerd door Rijkswaterstaat, TNO, HKV en IV-Infra. De Oosterscheldekering is een uniek object, bestaande uit onder andere 62 beweegbare schuiven, 65 betonnen pijlers, een uitgestrekte bodembescherming, twee eilanden, breukstenen dammen en de Roompotsluis. Vanuit de ‘Regeling veiligheid primaire waterkeringen’ wordt voor de Oosterscheldekering een Toets op Maat gevraagd, waarbij naast een constructieve faalkans op trajectniveau ook wordt gevraagd om de invloed van deze faalkans op de waterstandstatistiek in het achterland te bepalen.

Meer informatie over dit webinar op woensdag 15 maart, klik hier >>

SAVE THE DATE: De Techniek Carrièrebeurs op 14 & 15 april 2023

Op 14 & 15 april is de RAI Amsterdam voor de 25e keer omgetoverd tot een Techniek carrière-walhalla. Ben jij student, starter of (young) professional en wil jij je oriënteren op de arbeidsmarkt, je (nieuwe) droombaan vinden en/of oneindig netwerken? Daar is De Techniek Carrièrebeurs dé plek voor. Ontmoet op de 25e editie meer dan 200 topwerkgevers, zoals Boskalis, ProRail, Heijmans, CBRE, BAM en nog vele anderen. Volg tussen het netwerken door één (of zoveel je wilt) van de 80 vakinhoudelijke workshops, zoals ‘Iceberg Right Ahead’ van Jasper Neuteboom. Download je gratis e-ticket voor De Techniek Carrièrebeurs via techniekcarrierebeurs.nl of download de Carrièrebeurs app.
 

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, klik hier >>

Zie de foto hieronder voor Cornelis Berkhout in actie!

Are you a creator of change?
Everything we do at Neste serves one purpose: to create a healthier planet for our children. Over the past ten years, Neste’s transformation journey has taken the company from a local oil refining company to becoming a global leader in renewable and circular solutions.

The plant in Rotterdam produces renewable fuels out of waste and residues. Together with 200 colleagues we are working every day to operate, maintain, and improve the plant in an efficient and safe manner.

We are expanding our Maintenance department to support the site on the Maasvlakte, and therefore we are welcoming new talents that want to make a difference.

We care. We have courage. We cooperate. Apply now!


- vacature- 

ASSET INTEGRITY MANAGER

This position includes functional leadership of a team of integrity engineers, Material & Corrosion experts, Mechanical Engineers and Civil Engineers with the main objective of preventing loss of primary containment (LOPC) and functionality to prevent damage to equipment and the environment. In other words, guaranteeing the short- and long-term integrity of the installations so that they can be operated safely and within the applicable permits and legal frameworks, and thus the reliability of the equipment is kept at a high level and the installation can be operated efficiently.

Apply now >>

KIVI-activiteitenkalender

8 maart 
EIRES: Symposium Thermochemical Energy Storage

8 maart
Celebration of Int. Women's Day 2023

09 maart
On a mission to European Space Agency (ESA)

10 maart
EIRES: Intreerede Prof. Koen Kok: Het Elektriciteitssysteem in Transitie - van veldtesten, overspanning en spanningsvelden

14 maart
Een duurzaam project, waar begin je?

15 maart
E Lunchwebinar: 'Hoe worden hoogspanningsstations en componenten ontwikkeld voor toekomstige elektriciteitsnetten?

15 maart
Oosterscheldekering: de beoordeling van het grootste Deltawerk

15 maart 
Dag van de Ingenieur: Prins Friso Ingenieursprijs 2023

16 maart
New Energies – New Challenges: Re-inventing the Offshore Industry

16 maart 
Haagsche KIVI Kring

17 maart 
“College-on-site” bij TGW/stichd

21 maart 
Conference on Foundation Decarbonization and Re-use

21 maart 
Data Driven Steel: verdere digitalisering Tata Steel

21 maart 
Masterclass Patenten

21 maart 
LECTURE: ASML’s most advanced EUV machine

22 maart 
IDEMC: Biodesign

22 maart 
Presentatietechnieken voor Ingenieurs: Ontwikkel je Authenticiteit en Versterk je Performance!

22 maart 
Excursie naar SFP Group (Sustainable Fuel Plant)

22 maart 
Nieuwbouw Octatube in Delft

22 maart 
Workplace Vitality Hub: improved work vitality through smart technologies


Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Klik hier voor alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief