De zomer voorbij 
 
Miguel DelcourHet is weer voorbij die mooie zomer … Officieel nog niet natuurlijk, maar als de zomervakantieperiode weer zo goed als over is, of in mijn geval, met twee schoolgaande kinderen, de schoolvakantieperiode, heb ik het gevoel dat we al lang en breed in september zitten. Gelukkig is dat nog niet het geval, want de tijd gaat al zo snel.

Het staartje van augustus: de drukte neemt weer toe, op het werk, afspraken, school voor kinderen, verenigingen die weer opstarten, universiteiten en hogescholen die hun studenten weer ontvangen, noem maar op. Het KIVI-bureau en de afdelingen gaan ook weer met volle kracht van start. Mooie activiteiten die in de planning staan, zoals de lustrumviering van onze afdeling RisicoBeheer en Techniek op 13 oktober en de Geotechniekdag op 16 november.

En natuurlijk de komende tiende editie van de Prins Friso Ingenieursprijs, waarvoor de nominatieperiode geopend is. De eerste aanmeldingen stromen al binnen en we kijken uit naar meer registraties, om zo kennis te maken met bijzondere ingenieurs die kans kunnen maken op de titel Ingenieur van het Jaar. Ken jij er een? Kijk dan snel op onze website voor de voorwaarden en meld hem/haar aan! 

Miguel Delcour, Directeur KIVI

Lustrumviering KIVI RisicoBeheer en Techniek 10 jaar


KIVI RiscoBeheer en Techniek viert op vrijdag 13 oktober haar tienjarig jubileum met een interessant middagvullend programma bij KIVI in Den Haag. 

Met enig historisch besef is gekozen voor vrijdag de 13e als thema. De sociale kwestie in Nederland (1870-1918) was het sociale vraagstuk over de slechte leef- en werkomstandigheden van arbeiders, ook van vrouwen en kinderen. Bij het oplossen van de kwestie werd nagedacht over veiligheid door te leren uit gebleken gebreken. Er bleek een groot verschil te bestaan tussen ongeluk en ongeval. Het eerste was pech, het tweede daar kon je wat aan doen. Zelfs voordat het onheil was geschied. Ingenieurs én KIVI hebben in die sociale kwestie een spilfunctie gehad en een eigen vakbekwame rol gespeeld.

Tijdens de lustrumviering laten we zien, dat door vóórdenken veel ongevallen zijn te voorkomen en zogenaamd geluk af te dwingen is. Voor ingenieurs is dat feitelijk dagelijkse praktijk. Door systematisch te ontwerpen, door niet alleen de gewenste effecten, maar ook (juist) de ongewenste neveneffecten in het ontwerp mee te nemen, wordt heel veel narigheid voorkomen en worden geweldig veel kosten bespaard.

KIVI nodigt jou van harte uit om bij deze lustrumviering aanwezig te zijn. Kijk voor meer informatie, het programma en mogelijkheid tot aanmelden op onze website >>

KIVI International Engineers: community voor internationale ingenieurs in Nederland

KIVI heeft zo'n 40 (specialistische) afdelingen die hun leden de mogelijkheid bieden om met elkaar in contact te komen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Drijvende kracht achter deze afdelingen is een grote groep enthousiaste leden.
 
Jun Wang is bestuursvoorzitter van de afdeling KIVI International Engineers (KIE), een community voor internationale ingenieurs in Nederland. Hoe is Jun bij KIVI terecht gekomen, wat is zijn achtergrond als ingenieur en hoe kan KIVI International Engineers haar leden helpen in hun ontwikkeling en carrière in Nederland? Jun vertelt meer in dit artikel (Engelstalig) >>

Nomineer de Ingenieur van het Jaar 2024!

Met de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs wil KIVI excellente ingenieurs en hun werk een podium bieden. De uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs 2024 zal volgend jaar plaatsvinden tijdens de Dag van de Ingenieur op woensdag 13 maart. Ken jij een bijzondere ingenieur die de Prins Friso Ingenieursprijs verdient? Nomineer haar of hem dan voor de verkiezing van Ingenieur van het Jaar 2024. 

Lees meer op onze website >>

Oproep Commissie Onderscheidingen: Draag excellente KIVI-leden en andere ingenieurs voor om onderscheiding te krijgen

Erkenning en waardering van prestaties is belangrijk om te laten zien dat wij als vereniging belangstelling hebben voor wat onze leden binnen en buiten KIVI bereiken. We kennen bij KIVI verschillende prijzen en onderscheidingen waarvoor afdelingsbesturen leden en vaak ook niet-leden kunnen voordragen.
Voor prestaties in de vereniging:
  • Lidmaatschap van verdienste voor leden die zich 5 jaar of meer bijzonder hebben ingespannen voor een afdeling.
  • KIVI-erepenning voor leden die zich 10 jaar of meer voor meerdere afdelingen, raden of werkgroepen hebben ingezet.
  • KIVI-erelidmaatschap in zeer bijzondere gevallen.
Voor prestaties in de techniek:
  • KIVI-erelidmaatschap voor iemand die veel voor de techniek in Nederland (heeft) gedaan, bijvoorbeeld als uitmuntend wetenschapper te of expert, als ondernemer of als ‘ambassadeur’ van de techniek in de samenleving.
Meer informatie over deze onderscheidingen en de voordracht vind je in het besluit onderscheidingen in de Toolbox op onze website. De deadline voor het indienen van voordrachten is 30 september 2023.

Neem voor meer informatie contact op met het KIVI-bureau via onderscheidingen@kivi.nl  

Minicongres Predictive MaintenanceOp 21 september organiseert KIVI Asset Management & Maintenance een minicongres over predictive maintenance en aansluitend de jaarlijkse ALV in Dordrecht.

In de middag vertelt een spreker van Damen over de ervaringen met het toepassen van predictive maintenance op schroefassen voor schepen. Daarna krijg je een kijkje in de keuken van de Dordrecht Academy, waar een Ad opleiding Engineering wordt verzorgd met specialisatie maintenance. Tijdens een warme maaltijd is er gelegenheid om bij te praten en te netwerken.

Tijdens de ALV (ook voor niet-leden toegankelijk) word je meegenomen in de plannen voor de komende periode, is er verslaglegging over de financiën en wordt in ieder geval één nieuw bestuurslid voorgesteld.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de KIVI-website >>

Co-teach STEM: zet jouw kennis en expertise in voor het onderwijsWil je helpen met het onderwijzen van de nieuwe generatie? Wil je je expertise inzetten voor een maatschappelijk relevant doel? Word dan co-teacher via het Co-Teach STEM initiatief van de TU Delft. Met Co-Teach STEM streeft de TU Delft ernaar om docenten te ondersteunen door experts uit het werkveld op te leiden om een bijdrage te leveren aan het onderwijs. 

De co-teacher wordt professioneel voorbereid door de lerarenopleiding van de TU Delft met een trainingsmodule. De module start in september 2023. Geïnteresseerd? Lees snel meer >>

KOM KIJKEN: ontdek het Delft van Antoni van Leeuwenhoek

Ontdek de fascinerende wereld van de microbiologie in de tentoonstelling KOM KIJKEN in de Oude Kerk Delft van 28 augustus t/m 28 oktober. De tijdelijke tentoonstelling eert Antoni van Leeuwenhoek, de grondlegger van de microbiologie, 300 jaar na zijn dood, tijdens het Antoni van Leeuwenhoekjaar. 

Reis door de tijd en ontdek de onmisbare rol van Delft in de wereld van de microbiologie. Ervaar hoe de zelfgemaakte microscopen van Antoni van Leeuwenhoek een heel nieuw universum hebben geopend en hoe zijn onderzoek de basis heeft gelegd voor ons begrip van micro-organismen. Ontdek de impact van zijn onderzoek op ons dagelijks leven. De tentoonstelling onthult hoe microbiologie onze omgeving vormgeeft en biedt een inspirerende blik op een mogelijke toekomst. Een must-see voor nieuwsgierige geesten en liefhebbers van wetenschap.

Kijk voor meer informatie op deze website >> 

TU Delft reünie 50 jaar voor studenten startjaar 1973TU Delft organiseert op 3 november 2023 een reünie voor alle alumni die begonnen met hun studietijd in 1973. Een mooie gelegenheid voor oud-studenten van dit startjaar om te zien wat er sinds hun studietijd is veranderd op de campus en bij de faculteit waar zij studeerden. Herinneringen en hoogtepunten ophalen en samen met de decaan (of vervanger) kijken naar de toekomst.

Kijk voor meer informatie op deze website >>


- vacature- 


JUNIOR PROJECTLEIDER WEG EN WATER

Word jij enthousiast van het samen met je collega’s realiseren van een veilig en duurzaam wegennet centraal in Nederland? Voor de afdeling Mobiliteit, team PPM (Projectmanagement) is de provincie Utrecht op zoek naar Junior projectleiders weg en water. Er is een op maat gemaakt opleidings- en ontwikkeltraject. 

Solliciteer nu >>

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, kijk op deze website>>

KIVI-activiteitenkalender

31 augustus
The development of the Eemshaven LNG project

2 september
Stadswandeling in de Dorestad

4 september
Algemene Ledenvergadering KIVI afdeling Bouw

6 september
Webinar: Samenwerken met handhavers en arbeidsmarkt

6 september
College: Maak het van Koffie! Van koffiedik naar biobased product

7 september
ElaadNL: Webtalk #54 Stopcontact op land

8 september
Young Van Oord Calypso event

12 september
Bedrijfsbezoek Van de Velde Systems - Schut

12 september
Klimaat en economische groei, een contradictie?

13 september
E Lunch webinar: Wat zijn de uitdagingen en kansen voor het Elektriciteitssysteem in Transitie?

13 september
ALV 2023 Vakafdeling KIVI Elektrotechniek

14 september
Bezoek Amaliahaven Rotterdam

14 september
Techcafé | Contaminatie in de Hightech

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Bekijk hier alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
Facebook
Twitter
Website
YouTube
Instagram
Copyright ©  2023 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief