Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend 


Miguel DelcourTrots en blij dat we deze week de finalisten voor de Prins Friso Ingenieursprijs bekend hebben gemaakt. Wat een topkandidaten en voorbeelden voor het ingenieursschap in Nederland! Dr. ir. Pavlina Nanou, co-founder en COO van TORWASH, prof. dr. ing. Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics bij de Universiteit Maastricht en dr. ir. Christoff Heunis, CEO van Flux Robotics maken dit jaar kans op de Prins Friso Ingenieursprijs en titel Ingenieur van het Jaar. Ook zijn er drie talentvolle studententeams geselecteerd als finalist voor de KIVI Engineering Student Team Award 2024. Team Afterlife van Wageningen University & Research (WUR), team Solid van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en team SublimeStone van de Universiteit Maastricht maken kans op deze prestigieuze award. Deze aanmoedigingsprijs voor technische studententeams is op voorzet van prinses Mabel in 2022 door KIVI in het leven geroepen. 

Tijdens de Dag van de Ingenieur op De Haagse Hogeschool op 13 maart worden de winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs en het team dat de studentenaward mee naar huis neemt tijdens een feestelijke bijeenkomst bekendgemaakt. Ook wordt dan de publieksprijs voor zowel de individuele finalisten als de studententeams uitgereikt. Stemmen hiervoor kan vanaf dinsdag 13 februari. Vind je het leuk om bij de uitreiking aanwezig te zijn? Kijk dan op onze website om je aan te melden.

Heb je al een plek gereserveerd voor het KIVI Jaarcongres 2024 op 13 maart? We hebben een heel mooi programma met keynotes, presentaties, workshops en discussies voor de ingenieur van nu en in de toekomst met hele interessante onderwerpen waaronder o.a. Robotica, Energietransitie, Artificial Intelligence, Soft Skills, Architecture in Health, technologische vernieuwingen bij Defensie en de rol van techniek in de toekomst. Het volledige programma en sprekers vind je op de KIVI-website. Het belooft een heel interessante dag te worden. Kom ook naar De Haagse Hogeschool, luister, praat mee, verbreed je kennis, vergroot je netwerk en ontmoet oude bekenden. Wij zorgen voor een lunch en consumpties. Meld je snel aan via onze website.

Miguel Delcour, directeur KIVI  

KIVI Jaarcongres: Engineering the Future met Artificial Intelligence
Kom naar het KIVI Jaarcongres 2024 op woensdag 13 maart op De Haagse Hogeschool en kijk samen met ons naar de toekomst van de ingenieur. Artificial Intelligence: hoe kunnen we verantwoord omgaan met AI en wat is daarvoor nodig? Drie 'lab directors' van de TU Delft vertellen hier meer over, waarbij de focus ligt op de interactie tussen robots-AI en mensen, hoe dit gevaren kan voorkomen. Natuurlijk is er ruimte voor vragen en discussie over de toepassing van AI.

Bezoek deze sessie en die van andere sprekers, discussieer mee, volg workshops, ontmoet oude bekenden en nieuwe vakgenoten en vergroot je netwerk! Bekijk het volledige programma en reserveer snel jouw plek via de KIVI-website.

Dit zijn de finalisten voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024


De finalisten voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2024 zijn bekend! Dr. ir. Pavlina Nanou is een van de oprichters van TNO-spinoff TORWASH, dat een proces heeft ontwikkeld om uit rioolslib duurzame chemicaliën, brandstoffen en zelfs meststoffen te winnen. Prof. dr. ing. Kim Ragaert doet al jaren onderzoek naar circulaire kunststoffen. Haar onderzoeksgroep is gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Dr. ir. Christoff Heunis ontwikkelde als promovendus aan de Universiteit Twente een chirurgische hulprobot, die hij met de startup Flux Robotics heeft doorontwikkeld. Op 13 maart tijdens de Dag van de Ingenieur maken we bekend wie de prijs in de wacht sleept. Lees meer op de KIVI-website.

YKE 2024 jaarkalender: jonge ingenieurs in beeld
Young KIVI Engineers (YKE) wil aandacht vragen voor jonge ingenieurs en heeft daarom een mooie jaarkalender voor 2024 gepubliceerd met prachtige foto’s en pakkende quotes van Young KIVI Engineers. De kalender zet niet alleen jonge ingenieurs, maar ook YKE en KIVI op de kaart. Tijdens de KIVI Nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari jl. is de ‘YKE 2024 jaarkalender’ gepresenteerd.

De kalender wordt verspreid onder andere jonge ingenieursverenigingen, zoals bijvoorbeeld Young ASML of VDL. Ken jij een master- en jongerenvereniging die ook zo’n kalender in huis moet hebben? Stuur dan een email naar YKE@kivi.nl. Zo kunnen we ervoor zorgen dat deze kalender, waarin elke maand een trots jong YKE-lid poseert in het prachtige KIVI-gebouw, terechtkomt bij zoveel mogelijk verenigingen. Wil jij een KIVI-YKE kalender in huis hebben? Bestel deze voor 14,99 plus 6,95 euro verzendkosten per mail via YKE@kivi.nl

Netwerkcafé: Wat moeten we doen als de salderingregeling wordt afgeschaft op 5 februari


Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. Tijdens het netwerkcafé van KIVI Regio Gelderland op maandag 5 februari in Arnhem, gaan we in op de vraag wat kleinverbruikers (<80 A) die zelf elektriciteit opwekken dan moeten doen. Is de thuisbatterij een oplossing of moeten we als de zon schijnt onze elektrische auto opladen en ’s avonds weer als batterij gebruiken? Een grotere uitdaging is hoe je de stroom, die in de zomer opwekt, bewaart voor de winter. Ook wordt ingegaan op hoe het zit met de terugleververgoeding.

Interesse om hier bij te zijn? Kijk snel op de KIVI-website. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar.
 

Workshop 'Get a Grip' tijdens International Women’s Day op 8 maartKIVI’s Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs organiseert op International Women’s Day op vrijdag 8 maart de workshop 'Get a Grip' onder leiding van coach Vera Gelissen. Tijdens deze interactieve workshop voor vrouwen leer je hoe je niet-effectieve gedachten kan omdenken naar helpende overtuigingen. Je vertrekt met een persoonlijk actieplan, helemaal klaar voor actie! Aansluitend vindt de Algemene Ledenvergadering van het Netwerk Vrouwelijke Ingenieurs plaats.

Wil je meer weten over deze workshop en/of je direct aanmelden? Kijk dan snel op de KIVI-website, er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Meld jouw project aan voor De Vernufteling 2024


Ook dit jaar wordt De Vernufteling weer uitgereikt, dé prijs voor het meest innovatieve ingenieursproject. De Vernufteling wordt georganiseerd door Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met KIVI's techniekmagazine De Ingenieur. Stuur voor vrijdag 12 april het project in waar jouw bureau het meest trots op is. De jury beoordeelt de ingediende projecten. Het project dat het best beantwoordt aan de gestelde criteria ontvangt op 6 juni de prestigieuze innovatieprijs. Vorig jaar ging de prijs naar ingenieurs- en adviesbureau Antea Group, voor een methode om volledig circulaire viaducten te maken.

Kijk voor meer informatie op de website van De Ingenieur.
 

Rondleiding en Workshop Maastunnel op 7 februariDe KIVI-afdeling Asset Management & Maintenance organiseert op woensdag 7 februari een bezoek aan de gerenoveerde Maastunnel, een uniek historisch kunstwerk. Een mooie kans om de ruimtes te bekijken, waar je anders nooit mag komen. Ook wordt een workshop verzorgd door Bram ten Klei en Duncan Klene van Maasstad Ingenieurs over de risicogestuurde onderhoudsaanpak van de Maastunnel met behulp van o.a. FMECA’s. Voor de rondleiding is een maximaal aantal plaatsen beschikbaar.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de KIVI-website

Seminar Revolutionaire Bandenrecycling: Verkennen van Pyrolyse- en Devulkanisatietechnieken op 14 februari


KIVI Regio-afdelingen Gelderland & Oost organiseren op woensdag 14 februari een seminar over de kracht van vernieuwende recyclingtechnieken, zoals pyrolyse- en de vulkanisatie, die bandenrecycling transformeren en banden op een milieuvriendelijke manier omzetten in hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe producten. Bij de Universiteit Twente zijn ze al sinds 2018 bezig met onderzoek op het gebied van recycling van banden. Het gaat hierbij om het terugwinnen van Carbon Black. Normaal gesproken wordt Carbon Black gemaakt uit fossiele brandstoffen. De Twentse onderzoekers doen dit met behulp van snelle pyrolyse. Tijdens dit seminar vertelt prof. dr. ir. Gerrit Brem hoe op dit moment de stand van zaken is. Vervolgens zullen Vincent le Bruyn, directeur van Pyro One, en dr. Wilma Dierkes, associate professor UT, een presentatie geven.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de KIVI-website.
 

Seminar X-lives Interreg subsidie voor uw ontwikkeling van circulaire materie op 6 februari


In het project X-Lives worden innovatieve circulaire benaderingen van oplossingen ontwikkeld op het gebied van polymeren, vezels en minerale materialen. MKB-bedrijven die gebruik maken van deze materialen, kunnen samen met diverse kennisinstellingen op zoek gaan naar circulaire alternatieven om deze vervolgens te ontwikkelen en in de praktijk te toetsen. Het X-Lives-programma heeft als doel MKB-bedrijven financieel te ondersteunen die willen innoveren op het gebied van circulariteit en grondstof-efficiënte economie, waarbij de innovatieve samenwerkingen tussen Nederlandse en Duitse bedrijven en onderzoeksinstellingen als partners noodzakelijk is, om zo gezamenlijke doelen te bereiken.

Het X-lives Interreg-programma subsidieert 50% van een project idee, waarbij de begeleiding van de projectpartners volledig door het Interreg-programma wordt ondersteund. Tijdens het seminar op dinsdag 6 februari krijg je informatie over ervaringen, hoe te komen tot een subsidieaanvraag en meer van Blue XPRT, een project partner van Euregio Rhein en Waal.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op de KIVI-website.


- vacature - MAINTENANCE ENGINEER


Het Loodswezen in Hoek van Holland is op zoek naar een maintenance engineer. In deze functie ben je werkzaam binnen de afdeling Vlootbeheer en rapporteer je aan de Manager Vlootbeheer. Je bent de drijvende kracht achter het selecteren, implementeren, beheren van ons nieuw aan te schaffen onderhoudssysteem. Met deze nieuwe applicatie streeft de organisatie naar standaardisatie in de onderhoudsstrategie en magazijn beheer, optimalisatie van processen binnen vlootbeheer, met als doel de betrouwbaarheid van de vloot te garanderen. Met jouw innovatieve visie op Smart Maintenance weet je draagvlak te creëren binnen het team.

Lees meer over de vacature en solliciteer

- Engineering Works - 

Toonaangevende werkgevers opgelet!
Presenteer jezelf onder de noemer 'Engineering Works'. En laat zien wat voor uitdagend werk jij technici te bieden hebt.

Voor informatie, kijk op deze website>>

KIVI-activiteitenkalender

5 februari
Netwerkcafé: Wat moeten we doen als de salderingregeling wordt afgeschaft

6 februari
Symposium: Paving the way, a road to futureproof engineering

6 februari
Webinar: CWTe: Manufactured Electronics for Microwave Applications & New Design Thinking

6 februari
Seminar: X-lives Interreg subsidie voor uw ontwikkeling van circulaire materie

7 t/m 8 februari
Masterclass: IDEMC: AI in Experience Design

7 februari
Rondleiding en Workshop Maastunnel

8 februari
Seminar: Developments at Radio Science in the Netherlands based on URSI-GASS 2023 VOL

13 februari
14th FFNT Conference Fix the Women or Fix the Institution

13 februari
Lezing: Betekenis van een fout model

14 februari
Webinar: Asset Management & Maintenance vereist goed opdrachtgeverschap

14 februari
Seminar: Revolutionaire Bandenrecycling: Verkennen van Pyrolyse- en Devulkanisatietechnieken

15 februari
Lezing: Replacement of the existing cranes on the Cadeler Vessels Wind Osprey and Wind Orca in Schiedam

16 februari
Keynote Erik Meijer: Natuurlijke taal programmeren - de brug tussen mensen en AI

Meer activiteiten
Bekijk de Activiteitenkalender

Vacaturebank 
Kijk voor meer technische vacatures op onze vacaturebank

Doorlopende trainingen
Bekijk hier alle online trainingen van KIVI Academy en partner Cisco
LinkedIn
Instagram
Website
Copyright ©  2024 Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Reageren | KIVI-ingenieurscoaches  | Vacatures | Lid worden |

Uitschrijven voor de KIVI-nieuwsbrief