Op dinsdag 26 maart van 13.00 – 17.00 uur organiseert het Netwerk Dijkmonitoring in samenwerking met Digishape een workshop over dijkmonitoring en AI. KIVI leden zijn hierbij van harte uitgenodigd.

Inhoud workshop

Nederland wordt beschermd door meer dan 3.500 kilometer primaire waterkeringen en 14.000 kilometer regionale binnenwaterkeringen. Het bewaken van zo'n complex systeem is een flinke opgave en heel belangrijk om ons land tegen overstromingen te beschermen. Artificial Intelligence krijgt hierbij een steeds grotere rol.

Tijdens de DigiShape dag kijken we naar de stand van zaken van verschillende methoden van dijkmonitoring en behandelen we een aantal AI-systemen die door de academische wereld en de praktijk samen zijn ontwikkeld. Ook gaan we met elkaar in gesprek over hoe we data van verschillende beheerders bij elkaar brengen (bijvoorbeeld rond scheuren in dijken) zodat we samen sneller, betere AI oplossingen kunnen ontwikkelen.

Praktische informatie

  • Dinsdag 26 maart van 13.00 tot 17.00 uur
  • Als er mensen aanwezig zijn, die geen Nederlands spreken, houden we de bijeenkomst in het Engels.
  • TU Delft, Faculteit CiTG, Stevinweg 1, 2628 CN in Delft
  • Parkeren: we adviseren te parkeren in P2 aan de Van den Broekweg 1 in Delft.
  • Meer informatie en aanmelden via deze link

Programma

De volledige workshop omschrijvingen vind je op de website.

13.00 uur - Ontvangst bij TU Delft

Inloop met koffie / thee en iets lekkers

13.30 uur - Introductie en perspectief vanuit het waterschap

Jeroen Baars van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier neemt ons mee in het perspectief van het waterschap. Op welke manier kan Artifical Intelligence binnen het dijkbeheer oplossingen bieden?

14.00 uur - Digitwin en bewezen dijksterkte

Kin Sun Lam van Deltares laat zien dat in een DigiTwin voor waterkeringen, ondergrond, dijkmonitoring en AI/data science samen komen. Hij zal dit illustreren aan de hand van een pilot bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

14.30 uur - Trainen van AI modellen

Muriel Serrurier Schepper van het AI Annotatielab gaat het hebben over het trainen van AI-modellen. Het AI Annotatielab is een sociale onderneming die hoogwaardige, verantwoorde data-annotatie biedt op een centrale locatie in Nederland.

14.45 uur - Pauze

15.00 uur - AI Toolbox voor inspectiemonitoring van waterkeringen

Joost Stenfert behandelt de AI Toolbox voor inspectiemonitoring van waterkeringen, die bij HKV lijn in water in ontwikkeling is. Hij laat voorbeelden en ambities zien en gaat in gesprek met de deelnemers over de ideeën van de Toolbox en mogelijke doorontwikkelingen.

15.30 uur - De rol van sensoren in AI systemen voor dijkmonitoring

Juan Pablo Aguilar Lopez van TU Delft gaat in op de rol van sensoren in AI systemen voor dijkmonitoring. Machine Learning algoritmen, die zijn ontwikkeld op basis van historische data, vormen in combinatie met slimme en geavanceerde sensoren de kern van een AI systeem. Juan zal dit demonstreren aan de hand van een aantal actuele projecten die door hem en zijn studenten worden uitgevoerd.

16.00 uur - Discussie

We gaan met de deelnemers in gesprek over hoe we kunnen voortbouwen op wat er al beschikbaar is. In de sector is veel data verzameld, hoe kunnen we het delen van de data met elkaar inrichten? Hoe kunnen we de mogelijkheden van innovaties op het gebied van datawetenschap in dijkmonitoring versnellen met de beschikbare data?

17.00 uur - Einde

Het belooft een inspirerende middag te worden! Meer informatie en aanmelden via deze link.