Op 27 september 2023 organiseert het Netwerk Dijkmonitoring in samenwerking met Yvette Pluijmers (Miramap Aerial Surveys), Davy Depreiter (GeoHydroData) en Peter van Dijk (BZ Ingenieurs & Managers) een workshop over het gebruik van lidar op en in dijken. KIVI leden zijn hierbij van harte welkom!

Lidar is de laatste jaren sterk ontwikkeld. Een van de bekendste lidar-metingen zijn te vinden in het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). De frequentie waarmee het AHN wordt vernieuwd wordt verhoogd; het detailniveau van de metingen die nu worden uitgevoerd is sterk gestegen.

Daarnaast vindt en vond er miniaturisatie plaats: lidar is nu ook beschikbaar op een iPhone. Dit brengt nieuwe toepassingsmogelijkheden met zich mee. Niet alleen de buitenkant van dijken kan worden ingemeten met de techniek, maar soms ook de binnenkant (bijvoorbeeld graverijen).

Tijdens de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Ontwikkelingen op gebied van lidar en gebruikte platforms: 2005 tot heden.
  2. De laatste ontwikkelingen bij het inmeten van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN): de techniek, het inmeten (vliegtuig) en de meetomstandigheden.
  3. Terrestrische laserscanner & Mobile mapping: de techniek, de meet-/onderzoektoepassingen en de meetomstandigheden.
  4. De laatste ontwikkelingen rondom miniaturisatie. Handheld lidar (iPhone): de techniek, het inmeten, de meettoepassingen en de meetomstandigheden.
  5. De actuele toepassingen en de toepassingsmogelijkheden binnen waterschappen.

Natuurlijk is er ook ruimte voor discussie en vragen. Als het even mogelijk is willen we tijdens de workshop zelf live lidar-data inwinnen en verwerken. Doet u mee? De workshop vindt plaats in Amersfoort van 14:00 uur tot 17:00 uur.

Aanmelden kan door te mailen naar netwerk@dijkmonitoring.nl. We sturen u dan het agenda item waarin de exacte locatie en het definitieve programma gedeeld zullen worden.