KIVI-excursie Oslo

Deelnemers: 33

Datum: 6 – 9 juni 2024; duur vier dagen

Hotel: Clarion Hotel

Organisatie: Gerard Streng en Ton Voets

Ons bezoek concentreerde zich op de recentste stedenbouwkundige ontwikkeling van de gemeente Oslo die in 2000 is ingezet.  In dat jaar is besloten om de kust van het fjord waaraan Oslo is gelegen te ontwikkelen. De naam van het project is Fjord City. De bestaande industrie en scheepswerven zijn verplaatst naar een andere locatie en het vrijkomende gebied werd ontwikkeld tot een woongebied met sociale en culturele voorzieningen. Het autoverkeer verdween onder de grond zodat het gebied een aangenaam wandelgebied is geworden. Het geheel ademt een veilige en aangename rust uit met de diverse iconische hoogtepunten. De ontwikkeling is nog in volle gang. De toelichting op het plan werd op vrijdagochtend tijdens een lezing op het departement van stadsontwikkeling gegevens door de directeur van deze dienst.  In de middag bezochten we Tjuvholmen, een schiereiland met een gerealiseerde ontwikkeling van woningbouw, restaurants en een museum van Renzo Piano. Deze ontwikkeling is een particulier initiatief met supervisie van de gemeente. Al het parkeren is onder de grond en dit maakt Tjuvholmen tot een aangename plek om te flaneren. De ontwikkelaar gaf een lezing in restaurant The Salmon over de problemen die zij ontmoetten tijdens de realisatie. Dit modern ogende woongebied is een verrassend staaltje van hedendaagse architectuur. De vierkante meterprijzen variëren van € 10.000 tot € 20.000/m2 BVO. Maar dan woon je wel prachtig met een uitzicht op het eindeloze water van het Oslo fjord.

De donderdag stond in het teken van het beroemde architectenbureau Snøhetta, met kantoren in bijna iedere continent. De directeur van het bureau gaf een lezing in een seminarroom van wel het meest bijzondere gebouw van deze excursie, het Oslo Operagebouw. Met een beloopbaar dak van wit marmer lijkt het gebouw op een verzameling ijsschotsen. Voor het interieur is veel hout verwekt met golvende lijnen die enigszins aan het werk van Alvar Aalto doen denken. Het grootste deel van de groep heeft vrijdagavond de opera Candide van Leonard Bernstein hier gezien, wat een spannende belevenis was. Tot slot was er een rondleiding door de architecten die het Deichmann museum hebben ontworpen.  

De zaterdag is besteed aan museum bezoek, waarbij het nieuwe Munch museum niet onvermeld mag blijven. Ook brachten we een bezoek aan het stadhuis van Oslo waar jaarlijks de Nobelprijzen worden uitgereikt.

We kunnen terugkijken op een geslaagde reis met een aangename sfeer in de groep. In avond werd nog veel nagepraat in de bar van het hotel wat ook door veel jonge Oslo-ers werd gefrequenteerd en waar in het weekend een live DJ de sfeer moest verhogen.

Het ontwikkelingsplan van de gemeente Oslo voor de Fjord kust.

Het Oslo Opera House aan het water, ontworpen door bureau Snøhetta. Hier kregen we een rondleiding en een lezing  van de directeur van het architectenbureau.

De Deichmann bibliotheek waarbij 2 architecten van het architectenbureau Atelier Oslo ons hebben rondgeleid.

Het nieuwe Munch museum aan de Fjordzijde

Tjuvholmen met op de voorgrond het museum van Renzo Piano.