Het bestuur van de afdeling Filosofie en Techniek heeft het genoegen u uit te nodigen voor de lezing van Marc Steen op 15 oktober aanstaande met als onderwerp: Deugdethiek voor ingenieurs.

We gaan het hebben over algoritmen en AI. Die gaan een impact hebben op onze maatschappij, en roepen allerlei ethische vragen op. Jullie willen, net als de spreker, bijdragen aan een mooie, veilige, gezonde wereld. Dus je wilt ethiek in je projecten. Maar hoe doe je dat? Je kunt ethiek niet achteraf toevoegen of vanuit de zijlijn wat roepen.

Wat kun je wel? Je kunt specifieke deugden cultiveren; deugden zoals zelfbeheersing (i.p.v. feature creep en hellend vlak) of nederigheid (i.p.v. blind vertrouwen in technologie). De spreker laat voorbeelden zien van ‘exemplars’, mensen zoals Tristan Harris, Cathy O’Neil, Jaron Lanier en Sherry Turkle (dearengineerblog.wordpress.com/; geïnspireerd door Shannon Vallor). Het zou mooi zijn als jullie issues inbrengen vanuit jullie praktijk.

Over de spreker:
Marc Steen werkt als senior onderzoeker bij TNO. Hij heeft lang geleden Industrial Design Engineering gestudeerd op TU Delft. Minder lang geleden heeft hij een parttime PhD gedaan op de Universiteit voor Humanistiek, en verdedigd op TU Delft; daar is zijn passie gewekt voor ethiek. De laatste jaren is hij vooral geïnteresseerd in ethische vragen bij big data, algoritmen en AI. Hij heeft daarover recent enkele opiniestukken gepubliceerd: Ook algoritmen maken fouten (Trouw); Vind de stekkers van uw robots (Volkskrant) en Gebruik artificiële intelligentie voor behalen van maatschappelijke doeleinden (FD).

NB: Dit is op maandag en niet op woensdag zoals gebruikelijk.

Programma

 -  uur Inloop
 -  uur Start lezing Deugdethiek voor ingenieurs